Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
18. června 2022 14:30
Čas čtení 8:23
Martin Adam Pavlík

Má Vecna silnější schopnosti než Eleven? Kdo ho vytvořil a proč se objevil až teď? Vysvětlujeme čtvrtou sérii Stranger Things

Má Vecna silnější schopnosti než Eleven? Kdo ho vytvořil a proč se objevil až teď? Vysvětlujeme čtvrtou sérii Stranger Things
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Po sedmi dílech čtvrté série zůstalo divákům mnoho otázek. Na pár z nich ti odpovíme.

Koncem minulého měsíce dorazila na Netflix čtvrtá série Stranger Things, konkrétně sedm dílů z devíti. Tvůrci předposlední sérii rozdělili na dvě části, druhá vyjde již brzy, v pátek 1. července, přičemž bude mít více než čtyři hodiny (závěrečný díl bude mít hned dvě a půl hodiny). O režii čtvrté série se opět postarali bratři Dufferovi spolu se Shawnem Levym a Nimródem Antalem.


Fanouškům i tentokrát nabídli mnoho akce, úchvatných speciálních efektů, ale také rozvětvených dějových linií a několik důležitých odhalení. Mazaně si pohrávali s narativem a záměrně nás občas klamali rafinovanou montáží, díky které jsme podobně jako naše oblíbené postavy často neuměli rozlišit, zda jde o sen, nebo realitu. 


Pojďme si objasnit některé věci, které mohly mást a nemusel jsi je napoprvé pochopit. Pokud tě baví naše vysvětlující články, filmové novinky, tipy, recenze, profily herců a režisérů či žebříčky, neváhej nás podpořit a přidej se do klubu Refresher+. I díky tomu ti budeme moci přinést více kvalitního filmového obsahu.

Stranger Things
Zdroj: Netflix
Upozornění: článek obsahuje spoilery

Tajemný netvor a tyran z jiného světa

Jak jsme psali v hodnocení prvních sedmi dílů čtvrté série, už úvodní část patří mezi nejbrutálnější ze všech dosavadních. Poznáváme v ní nového záporného hrdinu. Ten je zatím rozhodně nejkrutější, nejzáludnější, nejnebezpečnější a také nejmocnější nepřítel.


Je jím tajemný znetvořený tyran Vecna, který terorizuje Hawkins a vraždí nevinné teenagery. Postavy zabíjí přímo ze světa Upside Down. Ovládá mysl obětí, vytváří jim noční můry, halucinace a pomalu je vtahuje na své teritorium, kde jsou bezradní. Jeho příchod však vyvolává několik otázek. 


Kde byl dosud, odkud přišel, čeho všeho je ještě schopný a dokáže ho vůbec někdo zastavit, zvláště když Eleven ztratila své superschopnosti? Než si zodpovíme tyto otázky, pojďme si rozebrat záměr tvůrců při psaní této postavy a to, koho Vecna „nenápadně“ připomíná. Čtvrtá série je totiž plná odkazů na kultovní díla z osmdesátých let.

Vecna Stranger Things
Zdroj: Netflix

Pamatuješ si Noční můru v Elm Street?

Oku pozorných a znalých diváků neušla podobnost Vecny s kultovním antihrdinou Freddym Kruegerem z filmu Noční můra v Elm Street. Sám Shawn Levy pro Hollywood Reporter prozradil, že se touto hororovou klasikou výrazně inspiroval, a dokonce se na ni znovu podíval těsně předtím, než začal natáčet nejnovější sérii Stranger Things. I proto v ní najdeme několik propojení se skvělým snímkem Wese Cravena z roku 1984.


Jednou z analogií je způsob, jakým Vecna zabíjí své oběti. Dostává je do jakéhosi transu. Jsou sice fyzicky v reálném světě, ale myslí se nacházejí ve světě Upside Down, tedy v domově Vecny, kde má moc právě on. Sice v tomto světě vidíme jen to, jak se jich dotýká znetvořenou rukou, v tom reálném ale postavy levitují a na konci mají zlámané kosti na nohou či rukou nebo vypíchnuté oči.  


Freddy Krueger své oběti také dostával do transu mezitím, co spaly, a dokázal je v reálném světě zvednout do vzduchu a doslova je přitom rozsekat. I jeho oběťmi byli dospívající teenageři. (Jedna z nich, Nancy, má dokonce stejné jméno jako postava ve Stranger Things, kterou si Vecna vyhlédne.)

Freddy Krueger Nočná mora v Elm Street
Zdroj: New Line Cinema

Traumata, strach a psychická nestabilita

Krueger je navíc také znetvořen následkem požáru v kotelně, kde pracoval, a své oběti si také vybírá na základě jejich traumatické minulosti a psychické nestability. Využívá jejich obavy, strach, promlouvá k nim, aniž by se ukázal, a pohrává si s jejich myslí předtím, než zaútočí. Jako by si své oběti připravoval před finálním aktem porážky. Také Vecnovy oběti mají nejprve noční můry, teče jim z nosu krev, slyší jeho hlas nebo mají silné bolesti hlavy. 


Jak píše Eonline, podobnost najdeme i v postavách Eddieho Munsona (Joseph Quinn) a Roda Lanea (Jsu Garcia). Tak jako Eddieho ve Stranger Things, i Roda v Noční můře z Elm Street policie neprávem obviní z brutální vraždy, kterou jde jen těžko vysvětlit. Oba byli bezmocnými svědky nevysvětlitelné záhadné smrti (Eddie viděl, jak Vecna zabil Chrissy, Rod byl svědkem toho, jak Freddie zabil jeho přítelkyni Tinu) a ve strachu z nepochopení prchají před zákonem.


Dalším odkazem na Noční můru v Elm Street je herec Robert Englund, hlavní a jediný představitel Kruegera, který si ve čtvrté sérii Stranger Things zahrál postavu Victora Creela, tedy první Vecnovu oběť. Vyvázl z jeho moci živý, avšak znetvořený a psychicky navždy poznamenaný.

Stranger Things Robert Englund Netflix
Zdroj: Netflix

Mlčení jehňátek a dům s děsivou minulostí

Určitě si pamatuješ, jak ho Nancy (Natalia Dyer) spolu s Robinem (Maya Hawke) přijdou navštívit na psychiatrii, aby zjistili, jak se mu podařilo Vecnovi uniknout a co na něj platí (tato scéna zase jasně připomíná scénu z filmu Mlčení jehňátek, ve kterém jde policistka Clarice navštívit Hannibala Lectera).


Když jim naznačí, že mu pomohla přežít oblíbená píseň, kterou poslouchal, dokáží díky tomu na poslední chvíli zachránit Maxine (Sadie Sink). Právě tu si totiž Vecna vyhlédl, zpracoval a téměř i zabil.


Jak píše Screenrant, další podobností mezi seriálem a hororovou klasikou je dům s děsivou minulostí, který funguje jako jisté epicentrum obou záporných hrdinů a postavy se tam vracejí, ať už v reálném světě, nebo ve světě Upside Down. Ve Stranger Things je Vecnovým epicentrem právě dům Victora Creela. Tikající hodiny z tohoto domu vidí jeho oběti ve svých nočních můrách a halucinacích.

Netflix Stranger Things
Zdroj: Netflix

Mazaná hra s divákem

Podle portálu Cheatsheet můžeme ve čtvrté sérii najít několik odkazů na další osmdesátkové horory jako The Gate (brány do jiné dimenze s příšerami), Carrie (šikanování teenagerky se superschopnostmi a její pomsta – Eleven rozbije hlavu spolužačce před celou školou) nebo Poltergeist (nadpřirozené jevy v Creelově domě, styl komunikace mezi dvěma světy a také únik ze světa Upside Down).


Pojďme však už k tomu nejpodstatnějšímu, a to je příběh čtvrté série a jeho syžet, tedy to, jak je poskládaný. Tvůrci nás už od prvních deseti minut první části s názvem The Hellfire Club rafinovaně zavádějí. Flashback z Hawkins National Laboratory, který nás vezme zpět do roku 1979, navozuje dojem, že se El postarala o masové vyvraždění lékařů a dětí/teenagerů. Když do místnosti vstoupí démonický doktor Brenner (Matthew Modine), vědec, který na nich dělal nebezpečné experimenty, jen se jí vyděšeně zeptá: „Co jsi to udělala?“


Právě tato šokující scéna nás má přimět přehodnotit vztah k Eleven (Millie Bobby Brown) . Máme pochopit, čeho je schopna a že možná není výlučně kladnou postavou, jak to do té doby vypadalo. Když sama začne na tuto událost vzpomínat, má o sobě pochybnosti a označuje se za stejné monstrum, jako jsou příšery a démoni ze světa Upside Down. Jedná se o mazanou hru s divákem.

Millie Bobby Brown Stranger Things
Zdroj: Netflix

Všechno je jinak, než se zdá

Poté, co Eleven najde doktor Owens (Paul Reiser) a vysvětlí jí, že se na Hawkins řítí nebezpečí, jaké dosud nemělo obdoby, rozhodne se mu důvěřovat a pomoci, protože údajně zná způsob, jak jí vrátit schopnosti. Owens ji ale převeze do podzemního komplexu v Nevadě, kde se znovu objeví Brenner, známý také jako Papa, což ji rozzuří.


Brenner s Owensem obnoví tajný projekt Nina, aby Eleven vrátili schopnosti, a jedinou možností, jak toho docílit, je v jejím případě opětovné přežití masakru z roku 1979, který nám jako takový leitmotiv pravidelně během celé čtvrté série tvůrci připomínají. Pomocí archivovaných pásků z laboratoře a audiovizuální stimulace El konečně ukazují, co se vlastně v osudný rok událo. Spolu s ní tak divák zjišťuje, že všechno je jinak, než se zdálo.


V sedmé části konečně dostáváme chybějící kousky rozsáhlé skládačky, přičemž se vracíme k událostem první série a původu nejen záhadného Vecny, ale i celé laboratoře v Hawkinsu. Co je pro fanoušky El to nejpodstatnější, masakr nespáchala ona, ale někdo jiný. Ani viníka bychom však na první pohled neodhadli.

Stranger Things Millie Bobby Brown Netflix
Zdroj: Netflix

Šokující odhalení a nechtěná chyba El

Je jím totiž na první pohled sympatický, avšak velmi záhadný sanitář (Jamie Campbell Bower) v laboratoři, který byl podle vzpomínek El snad jediným přátelským člověkem v celém uzavřeném komplexu. Snažil se jí vždy poradit, jak dosáhnout toho, co chce a potřebuje, případně na co si má dát pozor. I v osudný den masakru se jí rozhodl pomoci utéct a prozradil jí, že na ruce nosí tetování jako ona, ovšem s číslem 1.


Byl tedy prvním, na kom Brenner začal dělat experimenty. Jelikož se nad ním dobrosrdečná El slituje a nechce odejít bez něj, svými telekinetickými schopnostmi mu z hrdla vyndá voperovaný čip. Řekl jí, že na základě něj by ho mohli později najít, chytit a přivést zpět Brennerovi lidé, jenže ve skutečnosti šlo o zařízení, které potlačovalo jeho schopnosti.

Stranger Things
Zdroj: Netflix

Netrvalo však dlouho a El přišla na to, že Henry není až takový dobrák, jak se zdálo. V klíčové scéně zjišťujeme, že to byl právě on, kdo všechny zabil. Právě zde se zároveň dozvídáme, že malý kluk Henry Creel, kterého jsme již viděli v předchozích dílech, konkrétně jako syna Victora Creela, je právě tajemný sanitář. Přiznává El, že to on zavraždil svoji sestru a matku pomocí svých superschopností.


Následně vyzve Eleven, aby s ním utekla, protože vidí, jak obrovskou má sílu. Když odmítne, poperou se, přičemž vítězně odchází El, ale platí za to daň. Právě ona otevírá svou silou vůbec poprvé portál do světa Upside Down a pošle tam Henryho, ze kterého se stává už tolikrát zmiňovaný netvor Vecna.


Právě El tedy nechtěně vytvořila hrozivého Vecnu. Chce se však netvor pomstít, nebo jsou jeho motivace jiné? Jasné je jen to, že má pořád enormní moc, a vše nasvědčuje tomu, že ho může porazit pouze El.

Vecna Stranger Things
Zdroj: Netflix

Tichý vládce tahající za nitky?

Dokáže ho ale nadobro zničit? Když se o to pokusila naposledy, jen ho transformovala do jiné, ještě děsivější podoby a postarala se v podstatě o další katastrofu, která jako by jen dřímala pod povrchem a časem se fatálně připomněla. Tvůrci nám objasnili původ Vecny, stále však zůstává tajemstvím, kde byl během prvních tří sérií.


Jednou z možností je, že si roky připravoval plán, jak zaútočit a zrealizovat své temné vize. Podle Screenrantu Vecna sedm let čekal, až se stane silnějším, a potřeboval nejprve získat co nejvíce obětí, které ho živí a dodávají mu větší moc.

Vecna Stranger Things
Zdroj: Netflix

Není tedy vyloučeno, že právě on poslal Mind Flayera či Demogorgony do Hawkinsu, aby pro něj vraždili. Může být tedy klidně hlavním „generálem“ ve světě Upside Down a Demogorgoni mohou být jeho „maličtí“ pěšáci, kteří jen skáčou, jak on píská. Může být tichým vládcem tahajícím za nitky a budujícím armádu. 


Když si vzpomeneme na slova Henryho v posledním dialogu s El, znějí jako proslovy krutých, zakomplexovaných a ublížených diktátorů. Jeho mentální nastavení a ideologie jsou zřejmé. Lidi označil za škůdce.


Podle něj se jen zbytečně množí a otravují svět prosazováním vlastní struktury a vymyšlených, avšak nepřirozených pravidel. „Kde jiní viděli pořádek, já jsem viděl svěrací kazajku... mohl bych obnovit rovnováhu v tomto rozvráceném světě,“ řekl El.

Stranger Things
Zdroj: Netflix

Tvrdý střet Eleven s Vecnou a spousta triků

Značí to, že jeho plány sahají dál, než se zdá, a ať už jsou jakékoli, pro naše oblíbené postavy nevěstí nic dobrého. Je o to nebezpečnější i proto, že neznáme rozsah jeho schopností. Brenner ho držel záměrně v laboratoři na uzdě a měl nad ním moc, neboť věděl, že Henry je schopen totálního nekontrolovatelného šílenství.

Jak píše Gamesradar, nevíme, jak mladý Henry získal své schopnosti, tedy jestli se s nimi narodil, nebo je získal později díky nějaké další nepoznané entitě. Na druhé straně víme, odkud pocházejí schopnosti El. Získala je právě díky Henryho DNA, což z ní (a dalších číslicemi potetovaných jedinců) dělá částečně jen jeho upravenou kopii, a v konečném důsledku může být nakonec přece jen silnější než ona. Právě v Upside Down světě mohl nabýt nové schopnosti a najít nové zbraně.

Millie Bobby Brown Stranger Things
Zdroj: Netflix

Porovnáme-li Vecnu s Mind Flayerem či Demogorgony, je hrozivější v tom, že nepotřebuje opustit svět Upside Down, aby mohl své oběti zabít. Dokáže to udělat telepaticky a naprosto nečekaně. Co tedy můžeme čekat od posledních dvou částí čtvrté série? Pravděpodobně další tvrdý střet Eleven s Vecnou a mnoho počítačových triků. Bratři Dufferovi totiž prozradili, že poslední část jich bude mít více než celá třetí série dohromady. 


A jelikož jde dosud o nejtemnější i nejdrsnější sérii, nemohli bychom se divit ani kdyby tvůrci nechali některé z postav zemřít. V pozdějších sériích oblíbených seriálů je to přece jen běžná věc. Uvidíme proto, jestli na něco podobného měli bratři Dufferovi odvahu. Hněv fanoušků by byl totiž určitě enormní (stačí si vzpomenout na Game of Thrones a smrt Jona Snowa). Podle magazínu Hello by mohly být dalšími Vecnovými oběťmi také Lucas (Caleb McLaughlin) a Will (Noah Schnapp). Nechme se ovšem překvapit.  


Ještě větší očekávání přinesl herec Jamie Campbell Bower ztvárňující Vecnu/Henryho, který se v jednom z rozhovorů vyjádřil i k posledním dvěma epizodám čtvrté série. „Všechno půjde ještě dále po vizuální stránce, v rámci příběhu i z hlediska emocí. Bude to opravdu dost napínavé vyvrcholení,“ prozradil pro Entertainment Weekly. Dodal, že publikum se zároveň dozví mnohem víc než dosud. Možná se tedy dočkáme odpovědí na několik palčivých otázek, které těm nejvěrnějším fanouškům seriálu pomalu nedají spát.

Domů
Sdílet
Diskuse