Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2022 17:30
Čas čtení 1:30
Vojtěch Vanda

Nevypínejte kulturu v Praze, žádá iniciativa. Lidé se bouří proti vyhlášce omezující venkovní akce

Nevypínejte kulturu v Praze, žádá iniciativa. Lidé se bouří proti vyhlášce omezující venkovní akce
Zdroj: Pexels/Sebastian Ervi
NEWS PRAHA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

„Milé Pražanky, milí Pražané, již brzy můžete přijít o své oblíbené koncerty, festivaly a další kulturní akce pod širým nebem,“ uvádí pořadatelé akce Nevypínejte kulturu v Praze, která upozorňuje na projednávání vyhlášky omezující venkovní akce.

Prahu by mohlo čekat další omezení kulturních akcí. Upozorňují na to organizátoři akce Nevypínejte kulturu v Praze, kteří informují o připravené vyhlášce radní Hany Marvanové, jež navrhuje omezení počtu venkovních akcí s hudebním doprovodem v různých lokalitách Prahy.

Organizátoři proto uspořádali facebookovou událost na čtvrtek 16. června, kdy se má pražské zastupitelstvo vyhláškou zabývat ve zrychleném řízení. Zároveň vyzývají k podpisu petice, která se proti vyhlášce jasně vymezuje. 

Doporučeno
Do Prahy v září přijede ruská feministická punková kapela Pussy Riot Do Prahy v září přijede ruská feministická punková kapela Pussy Riot 13. června 2022 18:16
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ledárny Open Air (@ledarnyopenair)

„Milé Pražanky, milí Pražané, již brzy můžete přijít o své oblíbené koncerty, festivaly a další kulturní akce pod širým nebem,“ zní úvodní věta k události, pod níž je podepsána iniciativa Nevypínejte kulturu v Praze. Ta varuje před vyhláškou radní Hany Marvanové, o níž se má ve zrychleném řízení jednat již ve čtvrtek. Kdyby byla schválena, vešla by v platnost 1. července a dotkla by se všech akcí, které by doprovázela hudba. Ať už živá, tak neživá.

„Jejím cílem je omezit veškerou takovou kulturu na pár dní měsíčně, přičemž rozhodování, kdo může, a kdo ne, bude v zásadě v rukou politiků. První oblastí je Braník, ale již nyní padají další návrhy: Žluté lázně, Letňany, Riegrovy sady, Výstaviště. Seznam pravděpodobně není konečný a další oblasti mohou přibývat pouhým rozšiřováním přílohy vyhlášky,“ pokračuje iniciativa.

Takový zásah do kultury odpůrci vyhlášky berou jako nepřípustný. Už jen vzhledem k tomu, co se společenskými akcemi udělala pandemie koronaviru trvající dva roky. Iniciativa tvrdí, že je tento „bezprecedentní krok motivovaný osobním politickým profitem“.

Žádná diskuze

Vše se navíc odehrává velmi rychle, uvádí organizátoři. O jednaném dokumentu se prý moc nemluví a neproběhla kolem něj žádná odborná diskuze. Proto upozorňují na možné negativní dopady, které byly opomenuty.

Doporučeno
Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová 25. března 2024 15:00

„Proto my, pořadatelé, umělci a podepsaní občané Prahy, vyzýváme zastupitele, aby neschvalovali tuto vyhlášku a odmítli podobný způsob práce. Za pražskou kulturní scénu a umělce vás všechny vyzýváme, pomozte pražské kultuře, potřebuje vás!“ vyzvaly různé osobnosti a agentury. Pod text se podepsali zástupci festivalové asociace FESTAS, MeetFactory, festivalu Metronome, United Islands of Europe, ale také pražských klubů, kapel jako Chinaski nebo Kabát a dalších.

Klíčové je podle organizátorů přijít na jednání a podpořit kulturu ve čtvrtek 16. června na magistrát na Mariánském náměstí. K tomu mají podporovatelé podepsat petici proti vyhlášce, která již do úterního odpoledne nasbírala přes 11 tisíc podpisů.

Domů
Sdílet
Diskuse