Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2022 9:30
Čas čtení 5:18
Ema Stanovská

Extáze během běhu: Fenomén běžeckého opojení doslova nadroguje tvůj mozek. Takto ho nejrychleji dosáhneš

SPORT
Uložit Uložené

Stavy euforie, pocit, že létáš, a nával nekonečné energie. Fenomén „runner's high“ lze přirovnat k účinkům některých drog. Je natolik intenzivní, že zaujal i vědce. Zjišťovali jsme, co se za ním skrývá.

Běžíš. První kilometry jsou boj. „Už tam budu, už tam budu,“ namlouváš si, zatímco tvé boty dopadají na tvrdý asfalt. Přesvědčuješ plíce a srdce, aby tě ještě chvíli podržely.

Nakonec konečně vběhneš do lesa. Slastně vydechneš. Už jsi tady. Tvoje nohy se rozběhnou po úzké lesní cestičce, přeskakuješ vyčuhující kořeny, uhýbáš větvím stromů a vdechuješ čerstvý vzduch.

Na pátém kilometru chytíš druhý dech. Energická hudba ve tvých uších tě žene dopředu a ty začínáš mít pocit, že létáš. Plíce jako by přepnuly ​​do výkonnějšího režimu, zdá se ti, že dýchání ti nedělá vůbec žádný problém. Euforie a pocit beztíže tě doženou do stavu, kdy pro tebe přestává existovat okolní svět. Mihotavé obrazy kolem tebe tě nezajímají, vidíš jen cestu před sebou a jediný cíl – běžet. Nezáleží kam.

V Refresheru píšeme o zdravém životním stylu s důrazem na vědecká fakta a vyjádření odborníků. Všechny články o cvičení a zdravé stravě najdeš pod tématem zdraví, které nezapomeň sledovat. Pokud nás chceš podpořit v našem úsilí, staň se členem klubu Refresher+ (prvních sedm dní jen za 9 korun) a získáš díky tomu i spoustu skvělých benefitů jako slevy na jídlo či obuv.

Euforický stav, který popisujeme výše, se v angličtině nazývá „runner's high“ – my budeme používat ekvivalent „běžecké opojení“. Objevuje se během nebo po delší a intenzivní fyzické aktivitě, přičemž netrvá příliš dlouho. Vědci přitom teprve loni poprvé v praxi zjistili, jak a proč vlastně vzniká.

Přírodní „opiáty“

Ještě donedávna bychom tyto pocity bez váhání vysvětlili „kopancem endorfinů“, které se vyplavují při každém sportu. Nebylo by to nic překvapivého – bez těchto „přírodních opiátů“ bychom se zřejmě ani nedokázali radovat z výplaty či zdařilé dovolené. 

Jak řekla Elle Woods v kultovním filmu Pravá blondýnka: „Cvičení vám dodá endorfiny. Endorfiny vás udělají šťastnými. A šťastní lidé jen tak nezastřelí svého partnera.“

 

Vyplavování endorfinů je přirozená reakce těla na stres. Tyto chemické látky dokonce zmírňují bolest podobně jako morfin, a tudíž i náročná fyzická aktivita je díky nim mnohem snesitelnější. Jenže v případě slastného běžeckého opojení hraje roli něco mnohem důležitějšího.

beh
Zdroj: Unsplash.com

Ukázalo se, že endorfiny neprocházejí skrz tzv. hematoencefalickou bariéru, což je bariéra mezi mozkem a cévním systémem, přes kterou se musí dostat každá molekula, aby ovlivnila mozek. To znamená, že endorfiny ve skutečnosti nemohou být přímo spojeny s pocity štěstí.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 116612 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Které chemické látky způsobují pocit blaženosti při běhu.
  • Kterým drogám se podobají.
  • Jak tento stav vyvolat.
  • Které krátkodobé a dlouhodobé benefity vědci spojují s pravidelnou aerobní aktivitou.
Domů
Sdílet
Diskuse