Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2022 18:57
Čas čtení 0:55
Tereza Patočková

Internet zasáhl nový trend: Umělá inteligence DALL-E vytvoří obrázek čehokoliv, co jí zadáš

Internet zasáhl nový trend: Umělá inteligence DALL-E vytvoří obrázek čehokoliv, co jí zadáš
Zdroj: Dalle mini
NEWS UMĚLÁ INTELIGENCE VĚDA
Uložit Uložené

Umělá inteligence v posledních dnech baví lidi na internetu. Během pár vteřin vytvoří obrázek téměř čehokoliv.

Internet zasáhl nový virální trend v podobě otevřené aplikace umělé inteligence DALL-E mini. Webová aplikace umožňuje vytvářet nejrůznější obrázky tím, že převádí text do vizuální formy. Lidé jí textem zadávají nejrůznější bizarní úkoly a následně se baví nad jejími výtvory. 

V posledních dnech byly sociální sítě doslova zahlceny obrázky, které aplikace DALL-E umožnila vytvořit a popularita aplikace stále roste. I když DALL-E mini dokáže vytvořit pěkné obrázky, které se kolikrát přibližují skutečnému umění, funguje pouze na základě matematiky a algoritmů bez jakéhokoli estetického záměru.

Aplikace, která využívá umělou inteligenci, projede internet a nepředstavitelné množství obrázků, jež nejlépe odpovídají zadanému příkazu a poté identifikuje vzory, které se na většině z nich nacházejí. To zahrnuje například tvary, barvy a popisky. Z těchto dat se potom sama naučí, jak vytvořit obrázek, který nejlépe odpovídá popisu. 

Dalle mini.
Dalle mini. Zdroj: Dalle mini

Tvůrci aplikace zároveň upozorňují na to, že data, která aplikace využívá a ze kterých se učí, nejsou zatím nijak filtrovaná, a proto můžou být výsledné obrázky stereotypní nebo přispívat k sociálním nerovnostem menšin a marginalizovaných skupin. Tvůrci ale zároveň dodávají, že na tomto biasu pracují. 

Domů
Sdílet
Diskuse