Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2022 11:30
Čas čtení 7:53
Vojtěch Vanda

Test tofu: I levné tofu může být chutné a mít dobré výživové hodnoty. Sestavili jsme žebříček ze sortimentu supermarketů

Test tofu: I levné tofu může být chutné a mít dobré výživové hodnoty. Sestavili jsme žebříček ze sortimentu supermarketů
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
ZDRAVÍ TEST POTRAVIN VEGETARIÁNSTVÍ ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Tofu není žádná neznámá. Ruku na srdce, každý z nás někdy zatouží po něčem jiném, než je maso. Tento žebříček ti možná pomůže najít nejpraktičtější alternativu.

Maso je out. Přestože stále zůstává nedílným zdrojem bílkovin, občas je ho prostě moc. Dnes je navíc trendy nechat zvíře zvířetem a poohlédnout se po trochu jiné variantě, která nám dodá potřebnou výživu. Nabízí se rostlinná strava. 

K výběru je jí naštěstí celá řada. Můžeme si koupit tempeh, šmakoun nebo sáhnout po tradičním tofu. Jako vždy nám ale v hlavě přistane otázka, která varianta tofu je ta nejlepší. Ano, můžeme zkusit vyhledat tu nejvíce prémiovou variantu, jenže ne vždy máme čas na běhání po obchodech a cestování do neznáma kvůli jedné surovině.

Proto nás čeká další test ze supermarketu. Vybrali jsme taková balení, která jsou nejvíc po ruce, a srovnali jejich atributy. Výsledkem je žebříček, který klasicky nalezneš na konci článku.

Jak jsme vybírali a hodnotili

Navštívili jsme pět velkých nákupních řetězců, které by se měly nacházet v každém větším městě v Česku: Billa, Kaufland, Lidl, Albert a Tesco společně s řetězcem dm. Odtud jsme vybrali vždy jedno či více balení tofu natural, a to jak v normální, tak v bio verzi. Celkem se nám povedlo posbírat 8 unikátních balení a potvrdit tak poměrně dobrou dostupnost tohoto pokrmu pro většinu lidí.

A hodnotící hledisko? Nejsme odborníci, tudíž nemáme prostor na to, abychom mohli testovat jednotlivé škodlivé složky pokrmu v laboratoři. Proto jsme z dostupných informací na obalech s pomocí internetu vyčetli vše, co bylo možné, a navzájem hodnoty porovnali. V neposlední řadě ale byla důležitá i chuť, která je často samourčujícím hlediskem ke koupi.

Tofu jsme také ochutnali, a to v upravené (opečené dozlatova na pánvi) i neupravené formě. Nakonec jsme balení seřadili sestupně podle toho, které z nich se nám jevilo jak po nutriční, tak i chuťové nebo ekonomické stránce nejlepší. Tak pojďme na to.
Doporučeno
Velký test kečupů. Který je nejlepší a od kterého dát ruce pryč? Velký test kečupů. Který je nejlepší a od kterého dát ruce pryč? 19. září 2021 11:30

K-take it veggie Organic Tofu Nature

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: Soja food GmbH, Beckum, Německo
Obchod: Kaufland
Cena: 44,90 Kč

Nejprve jsme se rozhodli ochutnat největší balení – v Kauflandu se v rámci značky K-take it veggie dá sehnat dvojbalení tofu v zeleném papírovém obalu. To obsahuje dva bloky tofu po 200 gramech. 

Hned na obalu je zřetelně poznat vegan certifikát, produkt má dále německý certifikát produktu ekologického zemědělství a také stupnici nutriscore, která se například nachází i na cereáliích a jiných produktech. V neposlední řadě je zde uvedena i značka climate neutral. Podle vysvětlení na obalu to znamená, že kompenzace CO2 přichází prostřednictvím certifikovaných projektů na ochranu klimatu.

Co se složení týče, zjistíme, že se skládá pouze ze dvou ingrediencí – sójových bobů z ekologického zemědělství a vody. Pokrm má navíc zajímavé výživové údaje: má mnoho bílkovin (15 g/100 g), málo soli (0,03 g/100 g), málo cukru (méně než 0,05 g/100 g), a navíc má vlákninu. Co mu však přirozeně chybí, je vápník, který tofu občas obsahuje.

Když tofu rozbalíme, ucítíme lehké sójové aroma, které nás nepraští do nosu, což je určitě pozitivní. Struktura je však takovým nekompaktním slepencem. Naštěstí ale po tepelné úpravě drží tvar.

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Pokrm je navíc vláčný, není gumový a po polknutí není cítit ta klasická sójová pachuť. Na druhou stranu se zvláštně rozpadá v ústech, což bychom připsali struktuře. Tepelně neupravené tofu se dá docela v pohodě jíst, konzistence je však zrnitá.

Se spotřebou dva dny od otevření a cenou 22,50 Kč na jeden blok se jedná o prakticky nejlepší a nejdostupnější bio tofu variantu s poměrně ucházející chutí. Proto bychom jej doporučili.

Umístění: 2. místo


Sunfood Tofu Natural 

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: Sunfood s.r.o., Dobruška, Česká republika
Obchod: Billa
Cena: 19,90 Kč

Dalším testovaným produktem je české tofu firmy Sunfood, které, jak jsme později zjistili, netestujeme pouze jednou. Blok si můžeme koupit v klasickém zataveném plastovém obalu, balení má jen přední nalepenou etiketu, která je na informace poměrně skoupá – rozdílem oproti ostatním balením je uvedení způsobu, jak se dá tofu použít, což ale vzhledem k charakteru pokrmu považujeme za zbytečné. Navíc jako jediné z testovaných balení nemá značku vegan.

Na 200gramovém balení si přečteme, že se skládá ze sóji a mořské soli nigari, což je často viděný obsah tofu. Oproti prvnímu testovanému vzorku obsahuje méně bílkovin (14 g/100 g), mnohem více soli (0,1 g/100 g) a také cukru (1,7 g/100 g). Je nám ale jasné, že srovnáváme bio a „nebio“ produkt.

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Po otevření balení nás přepadla nakyslá vůně tofu, ze které se nám sliny zrovna nesbíhaly. Struktura tofu byla jemnější a více konzistentní než u prvního vzorku. Soudržnost se po tepelné úpravě nezměnila, bohužel však tofu nepřišlo ani o kyselejší příchuť se zvláštní pachutí. Konzistence byla navíc gumová a po rozmělnění potravy se nám tofu v ústech proměnilo v cosi písčitého.

Na druhou stranu syrové tofu chutnalo lépe než opečené, bohužel se jej ale drží ne zrovna příjemná chuť, jež nám opravdu vadila. Pozitivem tak snad může být alespoň cena. Každopádně nás by nepřesvědčila, abychom si jej opět koupili.

Umístění: 8. místo


dmBIO Tofu Natur

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: neuveden (Rakousko)
Obchod: dm
Cena: 34,90 Kč

Nikdy dříve jsme to v testu jídla neudělali, nicméně řetězec drogérií dm je proslulý nejen prodejem kosmetiky a čisticích prostředků, ale také prodejem sladkostí, čajů nebo jídel, které ještě stále mohou někomu připadat alternativní. Většinou se jedná o produkty z Rakouska či Německa, jež předchází jejich kvalita. Takže nikoho nepřekvapí, že zde najdeme i tofu.

Do testu jsme tofu z dm zařadili hlavně proto, že má drogerie spoustu poboček po celé České republice, tudíž jsou její produkty velmi dostupné. Na pultech dm nalezneme dvousetgramové balení dmBIO Tofu Natur zatavené v plastovém obalu, který je opatřen značkou vegan a pochopitelně i certifikátem, že se jedná o produkt z ekologického zemědělství. 

Překvapivé je však složení. Na prvním místě najdeme vodu, na druhém sójové boby, jejichž obsah je ale vyčíslen na 20 %, a triádu uzavírá srážedlo v podobě síranu vápenatého. Obecně má také všeho méně, co se výživových údajů týče. Bílkovin má jen 12 g na 100 g, soli ale zase 0,01 g na 100 g a také mu nechybí vláknina (1,9 g/100 g).

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Velkou výhodou tohoto tofu je však chuť. Zdaleka nejvíc hnědý blok má neutrální vůni, jež však při troše fantazie připomínala popcorn, ve své struktuře má spoustu dírek a je rustikálnější. Stejně tak bychom popsali i jeho chuť po tepelné úpravě, která je trochu výraznější, konzistencí je však pokrm poměrně vláčný, a hlavně nemá „písčitý“ dojezd. Neupravené tofu v sobě nese malý kyselý náznak, jinak má neutrální chuť bez výrazného sójového odéru.

Tofu každopádně nehraje do karet cena, která je oproti ostatním opravdu vysoká.

Umístění: 3. místo


Lunter Tofu Natural

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: ALFA BIO s.r.o., Banská Bystrica, Slovensko
Obchod: Tesco (ale i jiné obchody)
Cena: 22,90 Kč

Po dm následovala značka tofu, která neměla výhradní „domovský“ řetězec. Značku Lunter, která vyrábí své tofu v Banské Bystrici, lze koupit na vícero místech a je tak asi (včetně Sunfoodu) nejčastějším možným zbožím. Není se ani čemu divit, jelikož 180gramový blok v oranžovém plastu, jenž má sám o sobě nažloutlou barvu, je opravdu chutný.

Na obalu zjistíme, že mu nechybí klasická vegan značka, nutriscore A, informace, že se sója vyrábí bez GMO, bez konzervačních látek a lepku, což prý funguje 2000 let osvědčeným způsobem, díky němuž sráží směsi kamenných solí. Tofu obsahuje oproti dm více než dvojnásobné množství sójových bobů, hned 57 %, vodu a vápník (210 mg/100 g, 26 % referenční hodnoty). Nemá však nejvíce bílkovin (13 g/100 g) ani nejméně soli (0,2 g/100 g). Bonusem je obsah vlákniny.

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Že bude pokrm chutný, se nemusí jevit hned po otevření, jelikož se nám do nosu dostane středně kyselá vůně, která ale pomine prakticky hned. Kompaktnější struktura bloku se velmi dobře konzumuje, chuťově je sladší, trochu sušší, ale bez jakékoliv pachuti. Malým mínusem může být, že se při tepelné úpravě trochu lepí na pánev.

Avšak to dokonale vyváží prakticky totožně „nezávadná“ chuť neupraveného tofu a cena, která je opravdu přívětivá. Bylo nám jasné, že se značka Lunter umístí vysoko.

Umístění – 1. místo


TIP: Tento tip nejspíš znáš, ale cítíme potřebu uvést, že není nutné si kupovat pouze tofu natural. V obchodech je možné nakoupit různě kořeněné tofu, které může například přebít „pachuť“, již je možné občas z pokrmu cítit.

Tesco Plant Chef Tofu Natural

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: neuveden
Obchod: Tesco
Cena: 20,90 Kč

Vynechat jsme nemohli ani rostlinnou řadu Plant Chef řetězce Tesco, která nabízí k prodeji 180 gramů tofu natural. Balení je znovu klasickým zataveným balíčkem s nalepenou etiketou, která toho úplně mnoho neřekne. Nicméně i tak se na ní vyjímá žlutá značka s označením vegan a fakt, že se produkt skládá z 57 % ze sójových bobů a pitné vody.

Mluvíme-li o výživových hodnotách, nejsou nijak výrazné. Spíše jsou podprůměrné, jelikož 12 gramů bílkovin a 0,2 gramu soli na 100 gramů není nic moc. Hnědší hmota je však hodně kompaktní, přestože má velmi porézní strukturu. Také se jevila velmi vodnatě.

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Během upravování na pánvi navíc změnila barvu do žluta a strašně se lepila na pánev. Chuťově bychom jej označili za úplný střed – neurazí ani nenadchne. A vzhledem k jeho vcelku příjemné ceně si zaslouží místo úplně uprostřed.

Umístění: 4. místo


Nature's Promise Tofu natural

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: Sunfood s.r.o., Dobruška, Česká republika
Obchod: Albert
Cena: 21,30 Kč

Na speciální výrobky značky Nature's Promise z Albertu se vždy těšíme, jelikož se nám nestává, že by nás zklamaly. Možná jsme ale neměli do testu chodit s předpoklady, jelikož bezlepkové balení tofu natural s gramáží 203 gramů nás opravdu nenadchlo. Výroba ve společnosti Sunfood našim nadějím úplně nepřidala – se stejným složením a prakticky i výživovými hodnotami jsme nemohli čekat kdejaké zázraky.

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Světle hnědý opravdu vodnatý blok s jemnou strukturou bez bubliny s sebou nese výraznou sójovou vůni, která nemusí být lidem po chuti. Upravené tofu se na pánev trochu lepilo, mělo měkčí sójovou pachuť a struktura zůstane i po rozmělnění zajímavá. Neupravené tofu je ale hodně suché, žvýkání nepomáhá a hmota se rozpadne v puse na drť. Řekli bychom, že se jednalo o nejhorší zkušenost v testu.

Ostatní atributy však dokážou alespoň trochu zmírnit pád Nature's Promise a umisťují vlajkovou loď na druhé místo od konce.

Umístění: 6. místo


Nature's Promise Bio tofu natural

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: Sunfood s.r.o., Dobruška, Česká republika
Obchod: Albert
Cena: 25,70 Kč

Budou 4,40 Kč stačit na to, aby se bezlepkové tofu z ekologického zemědělství značky Nature's Promise postaralo alespoň o nápravu kvality? Ani moc ne. Tofu se nám zdálo prakticky stejné jako předchozí testovaný kus s tím rozdílem, že mělo trochu sladší vůni. Výživové hodnoty však rozdíl měly, přestože bílkoviny zůstávají stejné (14 g/100 g), tak například sůl by zde neměla být žádná (0 g/100 g).

Těžko tedy soudit, co se vyplatí víc. My bychom možná zvolili variantu C, tedy odchod do jiného supermarketu s tím, že se do Alberta vrátíme zase pro něco jiného. 

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Umístění: 5. místo


Vemondo Tofu Plain

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: neuveden
Obchod: Lidl
Cena: 19,90 Kč

Poslední testované tofu bylo od značky Vemondo, kterou koupíš v supermarketech Lidl. Stejně jako jsme začali, tak i skončíme papírovou etiketou, v níž je vsunut bílý blok. Proto není úplně vhodné s ním tofu skladovat v ledničce, což zase nemusí být úplně praktické.

Proto radši uvedeme, co se na etiketě dozvíme. Produkt je vegan a nese také označení carbon neutral, což znovu značí, že klimatická neutralita je dosažena prostřednictvím kompenzačních projektů. Pouze 180gramový blok je tvořen z 57 % sójovými boby, vodou a zpevňujícími látkami chloridy vápenatým a hořečnatým. Chybí mu vláknina, nicméně obsah vápníku je 210 mg/100 g. Bílkovin má však pouze 12 g/100 g.

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Struktura tofu je znovu poměrně porézní a má nejspíše nejpravidelnější tvar. Když se otevře, line se z něj neutrálně sójová vůně. Při úpravě jemně lepí a jeho chuť je sušší, konzistence je horší (někomu může vadit, že vrže v zubech) a také, stejně jako některé dříve testované kusy, se rozpadá na „písečnou“ drť. Nemá ale žádnou pachuť. 

Neupravené tofu však chutná zvláštně, prakticky až plastově, což dohromady s jeho rozpadavostí nedělá pěkný dojem. Museli jsme jej zařadit až na chvost žebříčku a nezachránila to ani cena.

Umístění: 7. místo


Konečné pořadí:

1. Lunter Tofu Natural

2. K-take it veggie Organic Tofu Nature

3. dmBIO Tofu Natur

4. Tesco Plant Chef Tofu Natural

5. Nature's Promise Bio tofu natural

6. Nature's Promise Tofu natural

7. Vemondo Tofu Plain

8. Sunfood Tofu Natural 

Domů
Sdílet
Diskuse