Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2022 19:00
Čas čtení 0:56
Radim Šlechta ČTK

Ve věku 93 let zemřela politická vězeňkyně Miluška Havlůjová

Ve věku 93 let zemřela politická vězeňkyně Miluška Havlůjová
Zdroj: Paměť národa
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Za režimu působila jako účetní. Po revoluci se Miluška aktivně podílela na politickém dění a vstoupila do Občanského fóra.

Ve středu zemřela politická vězeňkyně z 50. let minulého století a někdejší starostka Rudné u Prahy Miluška Havlůjová. Bylo jí 93 let. ČTK o tom dnes informovala Kristýna Bardová, mluvčí organizace Post Bellum, která v projektu Paměť národa uchovává vzpomínky lidí z období totalit 20. století.

„Šlo o velmi statečnou a výjimečnou ženu,“ uvedla mluvčí Post Bellum. Miluška Havlůjová se narodila 13. května 1929 v Dušníkách u Prahy. Její rodiče se podle informací na webu Paměti národa aktivně účastnili protinacistického odboje v okolí Rožmitálu. Po komunistickém puči v únoru 1948 byla rodině zkonfiskována pila a otec skončil na rok ve vězení.

Havlůjová, která se snažila očistit jméno svého otce, byla v květnu 1953 také zatčena a vydírána kvůli spolupráci se Státní bezpečností. Udávat odmítla, byla odsouzena na pět let za pokus o pobuřování proti republice a vyzvědačství. V té době přitom měla jedenapůlročního syna a její otec byl zároveň podruhé odsouzen na deset let.

Po necelých dvou letech se Havlůjová dostala na svobodu při tzv. akci „M“, kdy tehdejší československý prezident Antonín Zápotocký udělil milost matkám s malými dětmi. Z vězení si nicméně přinesla řadu zdravotních komplikací. Snažila se navázat přerušený vztah ke svému synovi, což se podle ní už nikdy úplně nepodařilo.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Za komunismu se živila jako účetní, po revoluci se Havlůjová aktivně zapojila do politiky a vstoupila do Občanského fóra. V roce 1992 se stala starostkou Rudné u Prahy, kterou zůstala do roku 1998.

Domů
Sdílet
Diskuse