Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. června 2022 12:08
Čas čtení 1:50
Vojtěch Vanda

Bez vody, hladoví i zesměšňovaní. Výzkum odhalil devastující realitu britské gymnastiky

Bez vody, hladoví i zesměšňovaní. Výzkum odhalil devastující realitu britské gymnastiky
Zdroj: Unsplash/Andre Ouellet/volně k užití (ilustrační obrázek)
NEWS VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Fyzické týrání, armádní podmínky v kempech, hladovění. Podle nezávislého průzkumu advokátky Anne Whyte čelí takovému zacházení mladí britští gymnasté a gymnastky.

Britská gymnastika má závažný problém. Dle nezávislého průzkumu advokátky Anny Whyte, jenž se opírá o svědectví 400 osob působících v tomto sportu, je v této disciplíně zakořeněn bezcitný přístup k mladým svěřencům. Často bývají o hladu, někdy i bez vody a nezřídka bývají i ponižováni. Někteří gymnasté museli dokonce jídlo ukrývat před trenéry ve stropních dlaždicích nebo pod postelí. Informuje The Guardian.

Doporučeno
Tři čtvrtiny dětí v Evropě zažily během sportovních tréninků urážky, týrání či zneužívání Tři čtvrtiny dětí v Evropě zažily během sportovních tréninků urážky, týrání či zneužívání 28. listopadu 2021 8:39

Toto se však netýká jen dospělých. Whyte informuje například o mladých gymnastech či gymnastkách, kterým je sedm let, na něž si trenéři během rozcvičování sedali. Jiní lidé, kteří se pohybují v tomto sportu, zase gymnasty ponižovali kvůli tomu, jak vypadali, a odpírali jim jídlo nebo vodu. „Dostala jsem informace o trenérech, kteří kontrolovali hotelové pokoje a cestovní tašky armádním způsobem a hledali ukryté jídlo,“ uvedla Whyte. 

Asi 75 % britských gymnastů jsou děti do 12 let. Konkrétně mladé gymnastky jsou podle studie vystavovány nejhoršímu zacházení, které je podle advokátky způsobené „dlouholetými kulturními problémy“ ve spojitosti s příchodem trenérů prosazujících trénink sovětského typu.

Průzkum situace v britské gymnastice trval 2 roky a jeho sestavení si vyžádalo finanční prostředky v hodnotě 3 milionů liber (86,7 milionu korun). Zpráva není příjemným čtením pro UK Sport, což je organizace, která financuje britské olympijské sporty. Sama přiznává, že do roku 2017 se na zdraví sportovců úplně nehledělo.

Whyte například dle svědectví jedné elitní sportovkyně uvádí, že byla nucena stát dvě hodiny na kladině, protože se bála pokusit se o určitou figuru. Jiní byli zase připoutáni k mřížím. Neustálá kontrola jídelníčku, která přerůstala v „razie“, způsobovala v dlouholetém horizontu problémy s jídlem, které byly spojeny s pošramoceným duševním zdravím. 

Honba za medailí 

Toto trápení Whyte přisuzuje honbou za medailovými úspěchy. Do roku 2008 britská gymnastika nedosáhla na žádnou olympijskou medaili, od té doby jich však získala 16. Během osmi let, do roku 2016, britská gymnastika nevedla žádnou evidenci stížností. Whyte si to vysvětluje tím, že všeobecný strach, který u sportovců v tomto prostředí vládl, nedovolil gymnastům promluvit. S velkou pravděpodobností zde hrál i roli faktor peněžní – za zisk medaile totiž gymnasté dostali odměnu.

Doporučeno
Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím 18. dubna 2024 17:43

Whyte proto vyzvala ke změně. Určila hned 17 faktorů, v nichž by se měla změnit mentalita trenérů a dalších lidí, kteří vedou gymnasty. Jde o starání se o děti a jejich zdraví, řešení stížností, změna standardů a vzdělání či lepší kontroly. Advokátka nicméně uznává, že v poslední době se situace pomaličku otáčí k lepšímu.

Za změnou stojí generální ředitelka britské gymnastiky Sarah Powell, která se také veřejně omluvila. „Dnes ráno jsem musela se svěřenci mluvit. A bylo to těžké. Viděla jsem, jak byli vším zasaženi. Podívala jsem se jim do očí a omluvila se. To není přijatelné,“ řekla. „Sama jsem mámou, je to pro mě dost emocionální záležitost. Sport by toto dělat neměl. Gymnastika se však změní díky statečnosti mladých lidí, kteří promluvili,“ dodala.

Zpět
Sdílet
Diskuse