Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. června 2022 17:01
Čas čtení 1:17
Ilona Hobzová

Británie povolila vydání Juliana Assangeho do USA. Odvolá se

Británie povolila vydání Juliana Assangeho do USA. Odvolá se
Zdroj: TASR/AP
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) VELKÁ BRITÁNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Assange je ve vězení od jara 2019.

Britská ministryně vnitra Priti Patel podepsala příkaz k vydání zakladatele WikiLeaks Juliana Assangeho do USA. Tam čelí stíhání v souvislosti s osmnácti trestnými činy. Organizace WikiLeaks na Twitteru oznámila, že se Assange proti rozhodnutí odvolá.

WikiLeaks: Temný den pro svobodu tisku

„Soudy Spojeného království neshledaly, že by vydání pana Assangeho bylo nespravedlivé nebo neslučitelné s jeho lidskými právy, včetně práva na spravedlivý proces a svobodu projevu. V USA s ním bude zacházeno přiměřeně, i s ohledem na jeho zdravotní stav,“ stojí v prohlášení britského ministerstva vnitra.

Zakladatel WikiLeaks, který v USA čelí mimo jiné obvinění ze špionáže kvůli tomu, že na serveru v roce 2010 zveřejnil tajné dokumenty americké vlády, má nyní čtrnáctidenní lhůtu na odvolání. Organizace už na Twitteru oznámila, že tak učiní. 

WikiLeaks označila rozhodnutí britského ministerstva za temný den pro svobodu tisku a britskou demokracii. V prohlášení uvedla, že Assange nespáchal žádný zločin a že je novinář a vydavatel, kterého potrestali za to, že dělal svou práci. „Náš boj dneškem nekončí. Je to jen začátek nové právní bitvy. Odvoláme se, tak jak nám to právní systém umožňuje,“ stojí v prohlášení.

Hrozí mu 175 let vězení

Julian Assange byl zatčen na jaře 2019 na základě žádosti o vydání do USA a kvůli porušení podmínek kauce v souvislosti s případem údajného znásilnění ve Švédsku. Předtím hledal sedm let útočiště na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně. Britské soudy jeho vydání dosud nepovolily kvůli obavám o jeho duševní zdraví. 

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

Pokud by byl Assange odsouzen, hrozí mu až 175 let vězení. Obavu z vydání Assangeho do USA vyjádřila také nezisková organizace Amnesty International. Vydání do USA by ho podle generální tajemnice Agnes Callamard vystavilo velkému riziku a bylo by mrazivým vzkazem pro všechny novináře.

Zpět
Sdílet
Diskuse