Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. června 2022 19:16
Čas čtení 1:20
Ilona Hobzová

Francii zasáhla vlna veder, v některých částech země se ruší venkovní akce

Francii zasáhla vlna veder, v některých částech země se ruší venkovní akce
Zdroj: Getty Images
NEWS FRANCIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vysoké teploty přišly do Francie nezvykle brzy.

Evropou se v uplynulých dnech prohnala vlna veder. Ve Francii dokonce teploty dosahovaly i čtyřiceti stupňů Celsia. Největší horko se očekává v sobotu, v některých částech země se tak ruší některé venkovní akce. 

Zrušené koncerty a veřejná shromáždění

Sobota by se podle předpovědí meteorologů mohla stát nejteplejším dnem v červnu v historii země. Očekávají teploty vyšší než čtyřicet stupňů Celsia. Tato teplota se na některých teploměrech objevila už ve čtvrtek a stalo se tak dříve, než v předchozích letech. Některé francouzské obvody tak ruší koncerty a veřejná shromáždění. V Gironde jsou podle BBC akce zrušeny od pátečního odpoledne do doby, kdy vlna veder skončí. Zakázány jsou také vnitřní akce v prostorách bez klimatizace. Povoleny zůstaly soukromé akce. 

„Je mi 86 let, narodila jsem se tady, ale myslím, že toto je nejhorší vlna veder, jakou jsem kdy viděla,“ cituje BBC slova Jacqueline Bonnaud, která žije ve městě Toulouse na jihu země. Francie navíc kvůli většímu používání klimatizací a ventilátorů čelí zvýšené spotřebě elektřiny, kterou ale musí čerpat ze zahraničí. 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Klimatologové už dříve varovali, že takové vlny veder jsou kvůli klimatické krizi stále častější a závažnější. Pět z deseti nejteplejších červnových dnů v Paříži zaznamenali meteorologové od roku 2017. Nejhorší vlna veder s katastrofálními následky proběhla v červenci 2019, kdy v Paříži naměřili hodnotu 42,6 stupně Celsia. Podle francouzského ministerstva zdravotnictví zemřelo mezi 24. červnem a 7. červencem toho roku 567 lidí. Druhá vlna veder toho léta si vyžádala životy dalších 868 lidí.

S extrémním vedrem bojuje v posledních týdnech také Španělsko, které zažilo nejteplejší květen od začátku století. O víkendu tam mají teploty znovu přesáhnout čtyřicet stupňů Celsia. Vysokým teplotám čelí i Velká Británie, Itálie a problémy mají i jiné kontinenty. Například třetině lidí ve Spojených státech doporučily úřady tento týden kvůli rekordním teplotám nevycházet z domu. 

Domů
Sdílet
Diskuse