Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2022 17:43
Čas čtení 0:59
Eduard Starkbauer

Velká Británie nasadí některým žadatelům o azyl elektrické náramky. Kritici hovoří o nelidském zacházení

Velká Británie nasadí některým žadatelům o azyl elektrické náramky. Kritici hovoří o nelidském zacházení
Zdroj: TASR/AP
NEWS VELKÁ BRITÁNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jen po moři se letos do Velké Británie ilegálně dostalo přes 11 000 lidí.

Britský premiér Boris Johnson potvrdil, že někteří žadatelé o azyl ve Velké Británii budou monitorováni pomocí elektrických náramků. Opatření, které podle BBC mnozí pozorovatelé i labouristé vnímají jako nehumánní a ponižující, se dotkne především migrantů, kteří na území přicestovali pomocí malých loděk nebo v nákladních autech.

Doporučeno
FOTO: Záplavy v Indii a Bangladéši připravily o život desítky lidí, pod vodou jsou miliony domů FOTO: Záplavy v Indii a Bangladéši připravily o život desítky lidí, pod vodou jsou miliony domů 18. června 2022 16:45

Britské ministerstvo vnitra uvedlo, že 12měsíční pilotní projekt se bude týkat výhradně dospělých migrantů. Jako první budou pravděpodobně náramky označeni lidé, kteří měli být tento týden deportováni do Rwandy, ale jejich let zastavil Evropský soud pro lidská práva. Boris Johnson jeho bleskové rozhodnutí označil jako „podivný zádrhel na poslední chvíli“ a předpokládá brzkou nápravu.

Vláda chce monitorovat, kolik azylantů uteče před úřady. Ministerstvo vnitra uvedlo, že cílem nového programu je zjistit, zda je nošení elektronických náramků účinným způsobem „zlepšení a zachování kontaktu“ s azylanty a „efektivnějšího zpracování jejich žádostí“.

Fakt, že se nositelé náramků budou muset nadále pravidelně osobně hlásit v imigračním středisku nebo na policejní stanici, Boris Johnson obhajuje tím, že „žadatelé o azyl se nemohou jen tak vypařit do zbytku země“.

Doporučeno
V politických otázkách migrace hraje obrovskou roli kulturní i biologický rasismus, tvrdí vizuální teoretička V politických otázkách migrace hraje obrovskou roli kulturní i biologický rasismus, tvrdí vizuální teoretička 17. června 2022 7:00

Na území Velké Británie se letos na malých lodích dostalo už přes 11 000 lidí. Zatím není jasné, kdo všechno bude sledován náramky. Autority by však měly v každém případě brát v úvahu fyzické i psychické zdraví a zvážit, zda nebyl žadatel o azyl v minulosti subjektem otrocké práce nebo zneužívání.

Domů
Sdílet
Diskuse