Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. června 2022 12:44
Čas čtení 2:37
Barbora Volfová

Čestné řešení, máslo na hlavě a obvinění z napojení na mafii. Takto politici reagují na rezignaci ministra školství Gazdíka

Čestné řešení, máslo na hlavě a obvinění z napojení na mafii. Takto politici reagují na rezignaci ministra školství Gazdíka
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal
NEWS PRAHA STAN ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Gazdíkovy kroky komentovala řada politiků na sociálních sítích.

Petr Gazdík odstoupil z funkce ministra školství. Zároveň odchází také z pozice místopředsedy hnutí Starostové a nezávislí kvůli vazbám na obviněného podnikatele Michala Redla v kauze korupce kolem bývalého náměstka Hlubučka (STAN). Končící ministr svou rezignaci oznámil jak na webu hnutí, tak i na sociálních sítích.

Jeho styky s některými lidmi podle něj vrhají stín i na hnutí STAN. Nechce prý rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví EU. Mimo jiné podotkl, že se necítí být vinen ve věcné ani v trestněprávní rovině. 

Doporučeno
Ministr školství Petr Gazdík rezignoval, odchází také z pozice místopředsedy hnutí STAN Ministr školství Petr Gazdík rezignoval, odchází také z pozice místopředsedy hnutí STAN 19. června 2022 10:20
Kauza Dozimetr se zaměřuje na údajnou organizovanou zločineckou skupinu kolem Petra Hlubučka (STAN) a podnikatelů Pavla Kose a Michala Redla. Policie v této kauze obvinila dalších třináct lidí. Páteční soud poslal exnáměstka Hlubučka do vazby.

„Petr Gazdík ve spisu nefiguruje v žádné pozici podezřelého, kterému by se podsouvalo, že s panem Redlem cokoliv domlouval. Nicméně celá situace vyvolává minimálně špatný dojem. Myslím, že každý soudný politik, který je v nějaké politické funkci, má vyvozovat zodpovědnost i z toho, co vyvolává nějaký dojem,“ řekl pro Seznam Zprávy místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Rezignace ministra školství byla podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše jediným možným krokem. Další postupy budou projednávat Piráti s hnutím STAN a dalšími z vládní koalice.

Vít Rakušan.
Vít Rakušan. Zdroj: Úřad vlády ČR/propagační materiál

Gazdíkovy kroky komentovala řada politiků na sociálních sítích. K celé situaci se vyjádřil premiér Petr Fiala (ODS). „Podle všech dostupných informací není Petr Gazdík ani obviněn, ani vyšetřován. Jde tedy o čestné řešení, na než jsme poslední léta nebyli ve vysoké politice zvyklí,“ napsal na Twitteru a poděkoval odcházejícímu ministrovi za jeho dosavadní práci. Dále také ocenil jeho rezignaci jako výraz změny politické kultury, kterou chce podle Fialy vládní koalice uplatňovat.

Petr Fiala
Zdroj: Občanská demokratická strana

Andrej Babiš (ANO) označil Gazídkovu rezignaci za nevyhnutelnou. „Je evidentní, že pan Gazdík má tunu másla na hlavě. Po všech jeho lžích byla jeho rezignace nevyhnutelná. Post poslance si samozřejmě ponechá, protože by bez státu neměl ani na chleba. Gazdík byl ale jen jedno chapadlo,“ napsal na Twitteru.

Podle expremiéra je však hlavním figurantem v celé kauze Vít Rakušan. Mimo jiné také osočil Fialu, jako předsedu vlády, ze schvalování mafiánských praktik hnutí STAN. „Skutečnou hlavou hydry je pan Rakušan, který organizovaný zločin STAN kryje z pozice ministra vnitra. Pan Fiala tím, ze Rakušana nechává ve vládě, schvaluje mafiánské a loupežnické praktiky STAN,“ dodal ještě nedávno trestně stíhaný Babiš.

Doporučeno
Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli 23. dubna 2024 14:00

„Je dobře, že Petr Gazdík ze svých vazeb na Michala Redla vyvodil odpovědnost. Voličům jsme slíbili změnu a ta spočívá také v tom, že pro politika platí v takto závažných případech presumpce viny,“ napsala na Twitteru předsedkyně Poslanecké sněmovny, Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Toho podle předsedkyně nebyla Babišova vláda v mnoha případech schopná.

 

Gazdíkovo odstoupení z funkce komentoval také předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

„Kvůli korupční mega aféře podal před chvíli rezignaci ministr školství Gazdík. Politicko-kšeftařský projekt STAN, jehož vrcholní představitelé jsou součástí organizovaného zločinu a napojení na mafii, nikdy neměl být ve vládě, takže jediným řešením je odchod celého STAN z vlády,“ napsal na Twitteru.

Zpět
Sdílet
Diskuse