Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 11:30
Čas čtení 6:57
Adéla Ježková

Udělá se, lehne a jde spát. Heterosexuální ženy sužuje orgasm gap

Udělá se, lehne a jde spát. Heterosexuální ženy sužuje orgasm gap
Zdroj: Unsplash/Wevibe/volně k užití
REFRESHER ORGASMUS SEX ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Zklamané a neuspokojené. Tak se nejspíš po sexu cítí mnoho heterosexuálních žen.

Psychobiologický prožitek orgasmu jako „konečného cíle sexuální aktivity“ je znám mnoha kulturám, nicméně každá jej chápe, oceňuje a pojmenovává různě, jak uvádí autoři knihy The Social Organization of Sexuality. V minulosti například behaviorální projevy orgasmu – samovolné pohyby či sténání – vedly lékaře ke znepokojení nad jeho potenciální biologickou i morální škodlivostí.

V průběhu devatenáctého století se pak vedly vášnivé debaty o orgasmu a o tom, kdo a jak často by jej měl mít – pokud vůbec. Ačkoli se ozývaly hlasy, které prosazovaly právo na sexuální rozkoš pro všechny bez rozdílu, většina považovala ženský orgasmus za obzvláště podezřelý.

Ženský orgasmus tak historicky zaujímal ve vědeckém chápání sexuality velmi spletitou roli. Nikdo vlastně moc nevěděl, co si s ním počít. Například v psychoanalýze Sigmund Freud rozlišoval mezi klitorálním a vaginálním orgasmem, což dle něj souviselo s „vyzrálostí“ konkrétní ženy. Klitorální orgasmus byl z hlediska psychobiologického vývoje považován za infantilní.

Doporučeno
„Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů „Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů 24. března 2024 8:00

Když žena dospěla, místo vzrušení se mělo přesunout z klitorisu do nitra pochvy, kde se měl prožívat takzvaný zralý orgasmus. Pokud žena nebyla schopna dosáhnout orgasmu při souloži a dávala přednost stimulaci klitorisu před jakoukoli jinou formou sexuální aktivity, dle Freuda ji bylo možné považovat za frigidní a vyžadující psychiatrickou pomoc. V dnešní době by tak dle něj bylo frigidních až 75 % žen.

orgasmus
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

Orgasmus, který neexistuje 

„To vede k zajímavým otázkám o konvenčním sexu a roli žen v něm. Muži dosahují orgasmu v podstatě třením o vagínu, nikoliv o oblast klitorisu. Ženy tak byly sexuálně definovány z hlediska toho, co uspokojuje muže; naše vlastní biologie nebyla řádně analyzována. Místo toho jsme krmeni mýtem o osvobozené ženě a jejím vaginálním orgasmu – orgasmu, který ve skutečnosti neexistuje,“ napsala v 70. letech minulého století feministická spisovatelka Anne Koedt.

Ženy, které říkají, že zažívají vaginální orgasmus, podle Koedt nedokážou správně lokalizovat centrum orgasmu a zároveň touží přizpůsobit svůj prožitek mužem definované představě o sexuální normálnosti. O existenci G-bodu se vedou spory i nadále, asi nic totiž není záhadnější než ženská anatomie. Mýtus ženské záhadnosti, o kterém před více než sedmdesáti lety psala Simone de Beauvoir, je tak platným i dnes. Muži si jím vysvětlují jakékoli chování ženy, které nechápou nebo nechtějí pochopit – ať už se jedná o „negativní“ vlastnosti ženy, které si zamilovaný muž nepřipouští, či například biologické odlišnosti (menstruační, porodní bolesti apod.), které „nedokáže“ (nebo nechce?) pochopit. 

sex ovoce
Zdroj: Unsplash/Taras Chernus/volně k užití

Zmatené teorie „mapující“ ženské tělo a konstrukce ženské sexuality tak možná přispěly ke vzniku orgasm gapu. Tento narativ živí i časopisy hrající si na sexuální příručky, které ženám podstrkují zaručené tipy a triky na dosáhnutí „nepolapitelného“ ženského orgasmu. Naznačují tak, že dosáhnout ženského orgasmu je mnohem náročnější než orgasmu mužského.

Doporučeno
Zajímá tě, jak to funguje na swingers party? Majitel swingers vily a jeho partnerka nám zodpověděli vše, co tě zajímalo (Rozhovor) Zajímá tě, jak to funguje na swingers party? Majitel swingers vily a jeho partnerka nám zodpověděli vše, co tě zajímalo (Rozhovor) 3. srpna 2021 12:30

Rozdíl v orgasmu mezi ženami a muži je v odborné literatuře a studiích velmi častým problémem. Fenoménem se zabývala již publikace z roku 1953 s názvem Kinsey Report, která mimo jiné zkoumala rozdíly v četnosti orgasmů mezi svobodnými americkými ženami a muži. Respondentky měly podle zprávy v průměru 223 orgasmů před svatbou, přičemž 36 % z nich nikdy vyvrcholení nezažilo. U mužů to bylo průměrně 1523 orgasmů před svatbou a všichni muži ve studii uvedli, že před svatbou zažili orgasmus. Od roku 1990 se podobná zjištění nazývají „orgasm gap“.

Propast v četnosti orgasmů je (především v heterosexuálních) vztazích přítomna i dnes.

Orgasm gap v heterosexuálním sexu

Ne vždy a při každém sexu máme orgasmus, což ovlivňuje spousta faktorů – od duševního zdraví po například užívání léků. Pro někoho může dokonce orgasmus představovat velmi nepříjemnou bolest. Preference i možnosti jsou různé a není nic divného na tom si užívat sex bez „vyvrcholení“. Je důležité upozornit, že (konsenzuální) sex bez orgasmu není špatný. Studie však opakovaně ukazují na orgasm gap, který značí, že cis muži mají při heterosexuálním sexu v průměru více orgasmů než cis ženy. 

Ačkoli můžeme naivně věřit, že tradiční esencialistické rozdělení společnosti, kdy se naprosto všechno odvíjí od binárních škatulek muž vs. žena, je na ústupu, genderová nerovnost přetrvává. Podle nejnovější studie z letošního roku zaměřující se na orgasm gap lze částečně tuto „postelovou nerovnost“ přičíst kulturním narativům a esencialistickým představám o tom, jak se mají muži a ženy chovat. Muži jsou v nadřazené pozici i v ložnici, přičemž ženy by si měly splnit svou partnerskou povinnost a nepožadovat nic „navíc“ – nastavit a dát.

Doporučeno
„Zažíváme ty nejintenzivnější orgasmy a nic mezi námi není tabu.“ Jak začít s experimentováním? „Zažíváme ty nejintenzivnější orgasmy a nic mezi námi není tabu.“ Jak začít s experimentováním? 22. března 2024 15:30

Výzkumy, které se zabývají orgasm gapem, přichází s poměrně tristními výsledky. Například ve studii publikované v roce 2018 v odborném časopise Archives of Sexual Behavior heterosexuální muži žijící v USA nejčastěji uváděli, že při sexuálním styku se známým partnerem dosahují orgasmu v 95 % případů, následovali homosexuální muži v 89 %, bisexuální muži v 88 %, lesby v 86 %, bisexuální ženy v 66 % a heterosexuální ženy v 65 %.

Zdrojová data: Frederick DA, St. John HK, Garcia JR, Lloyd EA (2019).
Zdrojová data: Frederick DA, St. John HK, Garcia JR, Lloyd EA (2019). Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

Podobné výsledky přinesla již řada studií předtím. Zároveň se ukazuje, že rozdíl v počtu orgasmů se neobjevuje pouze při „nárazových“ pohlavních stycích, ale existuje i v rámci dlouholetých partnerských vztahů. V rozsáhlém výzkumu z roku 2014, kterého se zúčastnilo 6151 svobodných mužů a žen v USA, byli respondenti dotazováni, v jakém procentu případů dosahují orgasmu při sexu se známým partnerem. Z výsledků taktéž vyplynulo, že lesby orgasmus zažívají ve výrazně vyšší míře (75 %) než heterosexuální (62 %) nebo bisexuální (58 %) ženy. Zatímco 13,3 % heterosexuálních žen uvedlo, že nikdy nezažily orgasmus, u leseb to bylo 2,2 %. Mezi (heterosexuálními, homosexuálními a bisexuálními) muži nebyly zaznamenány žádné významné rozdíly.

Doporučeno
Většina práce, kterou vykonávají ženy, zůstává neoceněna. Může být bránou do chudoby Většina práce, kterou vykonávají ženy, zůstává neoceněna. Může být bránou do chudoby 15. května 2022 11:30

„Rozdíl v orgasmu je nerovnost, která je stejně závažná jako rozdíl v odměňování, a vytváří rozbujelou kulturu sexuální asymetrie,“ vysvětlila profesorka sociologie na Stanfordově univerzitě Paula England.

Jak upozorňuje server O.school, zajímavé je také to, jak je ženský orgasmus prezentován v populární kultuře a v médiích. Například mainstreamové filmy vyobrazují ženy při orgasmu většinou v misionářské poloze během penetračního heterosexuálního sexu. To je ale poměrně daleko od pravdy, při vaginálním styku totiž dosahuje orgasmu zhruba jen 25 % žen.

Co za tím stojí?

Někdo by snad mohl říct, že ženy dosahují orgasmu méně než muži, protože jsou jejich těla „komplikovanější“ a samy ženy by měly mít pocit, že jejich vlastní sexualita je nějakým způsobem „nepolapitelná“. Nicméně pravdou je, že takovou ji vytváří společnost. Stačí se podívat na statistiky, které ukazují, že žena daleko častěji zažije orgasmus v lesbických vztazích než v těch heterosexuálních.

Doporučeno
Lingvistka Valdrová: Generické maskulinum je šedá eminence, která ženy neustále znevýhodňuje (Rozhovor) Lingvistka Valdrová: Generické maskulinum je šedá eminence, která ženy neustále znevýhodňuje (Rozhovor) 10. června 2022 7:00

K orgasm gapu přispívá podle studie z roku 2020 kulturní upřednostňování penilně-vaginálního styku před sexuálními aktivitami zaměřenými na klitoris. Mezi sociokulturní faktory mohou patřit nedostatečný nárok žen na partnerské sexuální potěšení a společenské nároky na mužnost.

Možná to také není o tom, že by ženy byly příliš „složité“, ale někteří muži třeba vůbec neví, jak svou partnerku uspokojit. Na čemž se jistě podílí i stav sexuální výchovy na středních školách. Primárním zdrojem rozkoše je pro většinu žen klitoris – k dosažení orgasmu je jeho stimulace pro mnoho žen klíčová. Jenže to má háček – studie z roku 2019 ukázala, že 31 % dospělých mužů (Britů) nedokáže klitoris byť jen vyznačit na obrázku. U žen ale výsledky nebyly o moc příznivější.

1: poštěváčková kapuce, 2: corpus cavernosum, 3: crus clitoris, 4: ústí močové trubice, 5: bulbus vestibuli, 6: poševní vchod.
1: poštěváčková kapuce, 2: corpus cavernosum, 3: crus clitoris, 4: ústí močové trubice, 5: bulbus vestibuli, 6: poševní vchod. Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití

Ženy, které častěji dosahovaly orgasmu, podle výsledků studie z roku 2018 zároveň častěji partneři a partnerky uspokojovali*y orálně, jejich sex byl delší, vztah spokojenější a o tom, co by si přály v posteli, se svými partnery a partnerkami otevřeně mluvily. Ženy měly také větší pravděpodobnost, že dosáhnou orgasmu, pokud jejich sexuální styk zahrnoval kromě orálního sexu také líbání a manuální stimulaci genitálií.

Doporučeno
Z velikosti H na B: Zmenšení prsou ženám mění život. S plastickým chirurgem probíráme, jak zákrok probíhá Z velikosti H na B: Zmenšení prsou ženám mění život. S plastickým chirurgem probíráme, jak zákrok probíhá 18. března 2024 9:00

Z výsledků studie z roku 2012 rovněž vyplývá, že propast se zmenšuje v dlouhodobých, pevných vztazích, v nichž si partneři důvěřují a nestydí se vyjádřit a prozkoumat své sexuální touhy. Sex ve vztahu je podle autorů více rovnostářský. Největší orgasm gap je přítomný naopak při náhodném sexu, kdy mohou být muži (v případě lesbických a bisexuálních vztahů i ženy) sexuálně sobečtější a ženy účastnící se „hookupů“ se nemusí cítit dostatečně komfortně, aby otevřeně hovořily o svých touhách a přáních. Při „jednorázovkách“ tak podle studie dosáhne vyvrcholení zhruba 80 % mužů a pouze 40 % žen.

Četnost orgasmu jde nicméně zvýšit nejen orálním sexem nebo manuální stimulací klitorisu, ale například i sexuálním zpestřením – zkoušením nových sexuálních poloh či erotických pomůcek. V obecné rovině lze podle odborníků předpokládat větší sexuální spokojenost, když se (sexuální) partneři déle věnují předehře, lépe se znají a jejich sex nekončí tím, že se každý mlčky odkulí na svou stranu postele.

Zmenšování propasti je běh na dlouhou trať

Při pročítání internetových diskuzí o orgasm gapu může být člověku poměrně smutno. „Když se udělá, tak jen lehne a jde spát,“ zněla například věta v jednom z příspěvků. „Holky, u vás je normální, že se uděláte oba při sexu?“ začíná další. Řada odpovědí byla podporujících a vyzývala ženy, ať se svých orgasmů zmocní. 

V některých bylo ale velmi zřetelné, jak moc je heteronormativní nadřazenost přítomna v naší patriarchální společnosti. „No jo, když oni to mají chudáci chlapi těžké. Zatímco jim se líbí každá manipulace s penisem a žena zas toho moc vymýšlet nemusí, chlap aby byl pomalu Sherlock Holmes, aby přišel na to, jak ženu uspokojit. Jedna umí orgasmus jen klitorální, druhá jen vaginální, třetí je to jedno a čtvrtá ho neumí vůbec. Nakonec chlap vyfasuje do postele kvítko, co ji má asi jen na nošení tampónu, sama na sebe nikdy nesáhla, natož aby věděla, co se jí líbí, a uměla to sdělit,“ zní odpověď na diskuzním fóru, kde se uživatelka svěřila s tím, že ji přítel nedokáže uspokojit. Odpověď mimochodem taktéž napsala žena. Z jejího příspěvku vyplývá, že za orgasm gap si mohou heterosexuální ženy samy. Kdyby se více snažily a se svými partnery mluvily, mohly by mít orgasmů, kolik by chtěly. Ale skutečně je tomu tak? Nejsou na vině spíš ti, kteří „když se udělají, tak jen lehnou a jdou spát“?

Doporučeno
V červnu jsou obchody plné duhy. Podpora LGBTQ+ lidí by ale neměla začínat a končit s Pride Month V červnu jsou obchody plné duhy. Podpora LGBTQ+ lidí by ale neměla začínat a končit s Pride Month 21. června 2022 7:00

Samozřejmě je skvělé prozkoumávat své vlastní tělo a zjišťovat, co nás vzrušuje. Pokud to nebudeme vědět my, nemůžeme asi ani očekávat, že to bude vědět náš partner či naše partnerka. Právě komunikace a (sebe)vzdělávání jsou při odstraňování orgasm gapu klíčové – hovory o sexu by ovšem měly podle odborníků probíhat na neutrálním místě mimo ložnici předtím, než začne jakákoli sexuální aktivita. Znalost ženské anatomie je důležitá, byť se každému líbí něco jiného. Nicméně kdyby byl ženský orgasmus opravdu tak složitý na provedení, propast by pravděpodobně byla stejně velká v heterosexuálních i v lesbických vztazích, což není.

Rady k překlenutí orgasm gapu jsou různé a někdy i těžce aplikovatelné plošně na všechny – sex experti a expertky doporučují například delší předehru, větší soustředění na klitoris, orální sex, erotické pomůcky, párovou terapii. Není špatných (konsenzuálních) sexuálních aktivit. Ani s tebou není nic špatně, pokud zkrátka orgasmu dosáhnout nemůžeš. Obecně lze poradit jediné: mluvme. Mluvme o existenci orgasm gapu, mluvme s jinými ženami, podporujme je. Mluvme se svými partnery a partnerkami, vzdělávejme se, abychom si společně a rovnocenně mohli*y užívat krás sexu. 

Domů
Sdílet
Diskuse