Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2022 14:00
Čas čtení 0:58
Tereza Patočková

Ročně vyprodukují zboží a služby v hodnotě 11 miliard dolarů. Vězni v USA za tuto práci dostávají jen almužnu

Ročně vyprodukují zboží a služby v hodnotě 11 miliard dolarů. Vězni v USA za tuto práci dostávají jen almužnu
Zdroj: Pexels/Rodnae/na voľné použitie
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle nové zprávy Americké unie pro občanské svobody (ACLU) uvěznění pracovníci v USA ročně vyprodukují zboží a služby ve výši nejméně 11 miliard dolarů, za práci ve vězení však dostávají pouze haléře na hodinu, někdy vůbec nic.

Na novou studii odkázal server Guardian. Téměř dvě třetiny všech vězňů v USA, které vězní více své populace než kterákoli jiná země na světě, mají práci ve státních a federálních věznicích. Toto číslo činí zhruba 800 000 lidí, odhadují výzkumníci ve zprávě, která je založena na rozsáhlých žádostech o veřejné záznamy, dotazníky a rozhovory s uvězněnými pracovníky.

Výzkumníci ACLU tvrdí, že zjištění uvedená ve středeční zprávě vzbuzují obavy ze systematického vykořisťování vězňů, kteří jsou nuceni vykonávat někdy obtížnou a nebezpečnou práci bez základní pracovní ochrany, malého nebo žádného školení, a přitom téměř za žádnou odměnu.

Podle výzkumníků ACLU, kteří spolupracovali s Globální klinikou lidských práv na Právnické fakultě University of Chicago, má většina uvězněných pracovníků za úkol běžnou údržbu věznic, která je klíčová pro udržení zařízení v provozu.

„Státní vlády a vězeňský systém získávají ohromnou hodnotu ze zajaté a vykořisťované pracovní síly, a přitom tvrdí, že si nemohou dovolit platit jim mzdu, ze které by se dalo žít,“ uvedla hlavní autorka zprávy Jennifer Turner.

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

Více než 80 % uvězněných dělníků provádí obecnou vězeňskou údržbu, včetně úklidu, vaření, opravárenských prací, praní prádla a dalších základních služeb. U placených neprůmyslových zaměstnání vydělávají dělníci podle zprávy v průměru 13 až 52 centů za hodinu. Sedm států Alabama, Arkansas, Florida, Georgia, Mississippi, Jižní Karolína a Texas za drtivou většinu vězeňské práce neplatí vůbec nic.

Zpráva také uvádí, že uvězněným pracovníkům, kteří už něco málo zaplaceno dostanou, je často většina jejich platu zadržena na daně, náklady na ubytování, stravování a soudní výlohy.

Zpět
Sdílet
Diskuse