Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2022 19:41
Čas čtení 0:54
Adéla Ježková

Průlomová technologie regeneruje srdeční svaly myší po infarktu, mohla by být základem léčby pro lidi

Průlomová technologie regeneruje srdeční svaly myší po infarktu, mohla by být základem léčby pro lidi
Zdroj: Pexels/Alexas Fotos/volně k užití
NEWS ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědci vyvinuli novou metodu regenerace srdečních svalů u myší po srdečním infarktu, což může vést k novým metodám léčby srdečních onemocnění u lidí.

Nová technologie využívá syntetický genetický materiál mRNA k dodávání proteinů, které řídí přeměnu DNA na RNA v myších srdcích. Vědci prokázali, že tyto dva proteiny – Stemin a YAP5SA – působí v tandemu na zvýšení replikace buněk srdečního svalu neboli kardiomyocytů izolovaných z myší. Převratná studie byla publikována v odborném časopise Journal of Cardiovascular Aging.

Zatímco bílkovinná molekula Stemin by mohla u kardiomyocytů zapnout vlastnosti podobné kmenovým buňkám, YAP5SA funguje tak, že podporuje růst orgánů a svalové buňky se tak replikují ještě více. Oba proteiny podle výzkumu mohou kooperovat a opravovat poškozená myší srdce. Jádra svalových buněk se přitom během 24 hodin po aplikování injekce do srdce replikovala nejméně patnáctkrát.

„Nikdo to dosud nedokázal v takovém rozsahu a myslíme si, že by se to mohlo stát možnou léčbou pro lidi,“ uvedl pro server Independent spoluautor studie z Houstonské univerzity v USA Robert Schwartz. Zjištění jsou obzvláště významná, protože buňky srdečního svalu se v průběhu života člověka z velké části neobnovují, regeneruje se totiž méně než 1 % buněk dospělého srdečního svalu. Lidé tak obvykle umírají s většinou stejných kardiomyocytů, které měli v prvním měsíci života, a když dojde k srdečnímu infarktu a buňky srdečního svalu odumřou, může dojít ke ztrátě kontrakční schopnosti srdce.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Ve srovnání s jinými genovými terapiemi podávanými prostřednictvím virových vektorů, které vyvolávají obavy o biologickou bezpečnost, se podle vědců podání na bázi mRNA rychle vytrácí a nepředstavuje tak velké riziko.

Domů
Sdílet
Diskuse