Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2022 11:30
Čas čtení 8:13
Ondřej Jarůšek

Proteinové tyčinky: Jak poznáš ty nejkvalitnější a na co si musíš dát pozor? Odpovídá výživová poradkyně

Proteinové tyčinky: Jak poznáš ty nejkvalitnější a na co si musíš dát pozor? Odpovídá výživová poradkyně
Zdroj: REFRESHER/Ondřej Jarůšek
SPORT PROTEINOVÉ TYČINKY ZDRAVÁ STRAVA ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

S výživovou poradkyní Blankou Krulovou o tom, jak poznat kvalitní proteinové tyčinky, od kterých bychom měli dát ruce pryč a na co bychom si ve složení měli dávat největší pozor.

Proteinové tyčinky jsou oblíbeným snackem pro mnoho lidí, kteří se snaží žít zdravým životním stylem nebo tento druh pamlsku jednoduše vnímají jako „zdravou“ alternativu běžných sladkých tyčinek. Proteinové tyčinky totiž lákají na vysoký obsah bílkovin, menší podíl cukru a jsou prezentovány jako vhodný doplněk živin v průběhu dne. Je tomu ale opravdu tak?

Doporučeno
Energy drinky mohou být i život ohrožující. Nutriční odborníci vysvětlují, proč je jejich časté pití nebezpečné Energy drinky mohou být i život ohrožující. Nutriční odborníci vysvětlují, proč je jejich časté pití nebezpečné 18. března 2022 13:00

Na trhu lze najít přehršel různých druhů proteinových tyčinek od nejrůznějších výrobců, pro běžného člověka proto není nikterak jednoduché vyznat se v tom, které produkty se dají skutečně považovat za „zdravé“ a kvalitní a které nás jen vodí za nos. Zákazník by neměl ihned věřit všemu, co má na obale napsané „protein“. V některých případech se totiž může jednat spíše o pouhé marketingové lákadlo.

V souvislosti s tématem proteinových tyčinek jsme se spojili s profesionální výživovou poradkyní Blankou Krulovou z Brna. Ta mimo jiné vysvětlila, jak rozeznat kvalitní proteinovou tyčinku od méně kvalitní, na co ve složení bychom si u tohoto typu snacku měli dávat největší pozor a v neposlední řadě uvedla, které konkrétní tyčinky by osobně doporučila a které bychom naopak raději kupovat neměli.

proteinové tyčinky
Zdroj: REFRESHER/Ondřej Jarůšek

Pokud tě zajímá více podobných článků, navštiv naši podsekci zaměřenou na zdraví a zdravý životní styl. Přečíst si můžeš například to, v čem spočívají rizika přílišného pití energetických nápojů, o rostlinné stravě nebo o nejrůznějších mýtech v oblasti zdraví či stravování. Pokud chceš tuto tvorbu podpořit, přidej se do našeho Refresher+ klubu a získáš tak přístup i k zajímavým benefitům.

Pro účely článku jsme vybrali 15 proteinových tyčinek, které pocházejí od různých výrobců a najít je můžeš v běžných supermarketech jako Tesco či Albert nebo u specializovaných prodejců na sportovní potřeby a doplňky pro sportovce. Snažili jsme se o takový výběr, který bude co nejlépe reprezentovat širokou škálu produktů, s nimiž se může zákazník setkat pravděpodobně nejčastěji.

Výživová poradkyně z uvedených 15 tyčinek vybrala pár nejhorších a pár nejlepších. Článek nehodnotí jednotlivé značky ani není reklamou na žádnou z uvedených tyčinek. Text má sloužit především jako obecný návod, podle kterého může čtenář a potenciální zákazník odlišit kvalitní proteinové tyčinky od těch, kterým je lepší se vyhnout, a najít vhodnější alternativu.

Jak poznat kvalitní tyčinku?

Jak se tedy mezi různými tyčinkami vyznat? Mezi nejdůležitější faktory, které nám prozradí, zda své peníze investujeme do opravdu kvalitního produktu, je složení a výživové hodnoty dané proteinové tyčinky – jinými slovy řečeno, z čeho je vyrobena a co vlastně obsahuje. Zdaleka totiž ne každá proteinová tyčinka je tak „zdravá“ či „fitness“, jak by se mohlo zdát. Proto pokud nás zajímá, zda vybíráme kvalitní produkt, měli bychom své zraky před vytáhnutím peněženky upřít na bližší informace na zadní straně obalu.

„Zákazník by si měl dávat pozor, zda opravdu kupuje kvalitní proteinovou tyčinku, a ne směs jednoduchých cukrů a ztužených rostlinných tuků. Při výběru proteinové tyčinky je třeba vždy prozkoumat nutriční hodnoty a složení, které zákazník najde na obalu. Co se týče složení, platí, že na prvním místě je vždy nejvíce zastoupená složka ve výrobku. V tomto případě by měl být na prvním místě zdroj bílkovin,“ vysvětluje nutriční poradkyně Blanka Krulová.

Doporučeno
„Extrémně důležité je nebát se dělat chyby. Být sám sebou vyžaduje odvahu,“ říká kouč hvězd Vít Schlesinger (Rozhovor) „Extrémně důležité je nebát se dělat chyby. Být sám sebou vyžaduje odvahu,“ říká kouč hvězd Vít Schlesinger (Rozhovor) 20. června 2022 7:00

Zdroje bílkovin mohou být různé a i zde je potřeba odlišovat ty kvalitní od méně kvalitních. „Mezi kvalitní zdroje bílkovin patří bílkoviny mléka, které najdeme ve složení pod názvy jako syrovátkový koncentrát či izolát, micelární kasein, mléčná bílkovina. Alternativou k mléčným bílkovinám je vaječný albumin, který může konzumovat i osoba, u níž se vyskytuje laktózová intolerance. Mezi méně kvalitní bílkovinné zdroje pak patří sójové a další rostlinné proteiny (rýžový, hrachový, pšeničný) nebo kolagen. Tyto bílkoviny mají nižší biologickou hodnotu, tedy využitelnost pro lidský organismus,“ uvádí dále odbornice.

proteinové tyčinky
Zdroj: REFRESHER/Ondřej Jarůšek

Bílkoviny čistě rostlinného původu využívají například tyčinky od značky Bombus, která nabízí sortiment (nejen) pro vegany. Na bázi rostlinných bílkovin byla vyrobena také tyčinka Tesco Plant Chef a veganskou variantu nabízí i tyčinka Vilgain. O rostlinný protein jsou obohaceny také tyčinky Emco. Valná většina proteinových tyčinek však jako zdroj bílkovin využívá spíše syrovátkový koncentrát nebo mléko, případně kombinace obojího.

Do skupiny, která využívá živočišné zdroje proteinu, patří například tyčinky od firmy Prom-IN a další. Některé využívají kombinaci jak živočišných, tak rostlinných zdrojů bílkovin, jako třeba tyčinky Premium či Excelent od Nutrendu nebo vybraná tyčinka od MaxSport. 

Pozor na poměr bílkovin a cukrů 

Kromě samotného složení a zdroje proteinu se však tyčinky napříč značkami liší i tím, kolik gramů bílkovin, cukrů či tuků vlastně obsahují v poměru ke své hmotnosti. To je další důležitý ukazatel, který bychom při hledání kvalitní proteinové tyčinky měli zohlednit. I v této souvislosti má proto expertka pro potenciální zákazníky užitečnou radu, která nám může pomoct usnadnit výběr.

Doporučeno
Tři týdny jsem se věnoval různým dechovým cvičením. Které mi pomohlo nejvíce snížit stres? Tři týdny jsem se věnoval různým dechovým cvičením. Které mi pomohlo nejvíce snížit stres? 31. prosince 2021 9:00

„Obsah bílkovin by měl být minimálně 30 % hmotnosti dané tyčinky. Pokud tedy máme tyčinku o hmotnosti 50 gramů, měla by obsahovat alespoň 15 gramů bílkovin. Dále by si měl zákazník pohlídat poměr bílkovin a sacharidů. Ten by měl být 1 : 1 nebo více ve prospěch bílkovin. Kvalitní proteinová tyčinka by měla obsahovat minimální množství jednoduchých cukrů (ve složení je nalezneme pod kolonkou ‚z toho cukry‘) a dostatek vlákniny. Zdrojem tuků by pak v ideálním případě měly být ořechy a ořechová másla,“ popisuje Blanka Krulová.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 117047 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jsou proteinové tyčinky „zdravé“?
  • Kterým tyčinkám bychom se podle odbornice měli vyhnout?
  • Jak jsou na tom proteinové tyčinky Snickers, Bounty a Mars?
  • Které konkrétní tyčinky by nutriční poradkyně doporučila a proč?
  • Proč je naprostý nesmysl myslet si, že díky proteinovým tyčinkám zhubneš tuk nebo nabereš svaly.
Domů
Sdílet
Diskuse