Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2022 11:30
Čas čtení 5:50
Tereza Šnajdrová

Toto je 12 Češek a Čechů hledaných Interpolem. Dopustit se měli znásilnění, vražd i pašeráctví

Toto je 12 Češek a Čechů hledaných Interpolem. Dopustit se měli znásilnění, vražd i pašeráctví
Zdroj: Interpol
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na seznamu Češek a Čechů hledaných Interpolem se v současné chvíli nachází 12 jmen.

O tom, že se brutální vrazi a vražedkyně vyskytují i v Česku, jsme psali už v tématu Češi a Češky odsouzené na doživotí. Výjimkou však není, že někteří usvědčení či obvinění vrazi, pašeráci nebo podvodníci odmítají nastoupit do výkonu trestu či před soud a před spravedlností raději prchnou za hranice.

Proto je tu Interpol, největší policejní organizace světa, která v kriminálně-policejní oblasti propojuje policejní týmy z celého světa a vydává mezinárodní zatykače. REFRESHER pro tebe sestavil seznam Čechů a Češek, které hledá právě i zmíněný Interpol.

Pokud jsi fanouškem krimi příběhů, mohla by tě zajímat:
> Série o Nevyřešených vraždách
> Série o Ženách, které se dopustily brutálních vražd
> Série, v níž ti představujeme všechny Češky a Čechy odsouzené na doživotí
> Další články z naší krimi sekce
Doporučeno
Tomáš K. se na maturitním večírku zastal spolužačky. Od té doby mu začalo peklo a 10 let plných pronásledování (Rozhovor) Tomáš K. se na maturitním večírku zastal spolužačky. Od té doby mu začalo peklo a 10 let plných pronásledování (Rozhovor) 15. června 2021 10:14

Majitelka velkoobchodu s květinami si objednala vraždu svého manžela

Eva Zámečníková
Zdroj: Interpol

Eva Zámečníková vlastnila velkoobchod s květinami, žila v idylickém manželství s právníkem ve státních službách Slovenska Ludovítem a zdálo se, že spokojená rodina neřeší žádné problémy. Po pár letech byl však Ludovít služebně převelen do Žiliny a do domu v Trenčíně, který manželé vlastnili, jezdil už jen na víkendy.
 
Zámečníková jen krátce poté pojala podezření, že má její manžel novou známost. Podle Ludovíta však měla být právě Zámečníková tím, kdo se začal scházet s někým jiným. V manželství to začalo skřípat a v lednu 2014 se dvojice dohodla na rozvodu. Dohoda zněla, že Zámečníkové zůstane dům a ona manžela vyplatí částkou 80 tisíc eur (necelé dva miliony korun). Právě to mělo být motivem úkladné vraždy, kterou Zámečníková zosnovala.

Najatý vrah měl na manžela počkat doma, kde jej měl omráčit paralyzérem, uškrtit švihadlem a zakopat v lese. Vykonavatelem vraždy měl být jistý Martin Adamkovič, který však o plánu Zámečníkové ihned informoval svého známého policistu. Společně pak pár dnů i s Ludovítem plánovali, jak celou akci zinscenují, a když nadešel den D, k vraždě opravdu došlo. Hrané vraždě.
 
Za objednání vraždy svého manžela byla Eva Zámečníková v lednu roku 2020 odsouzena na 8 let za mřížemi. Do věznice však nikdy nenastoupila, dala se na útěk a nyní po ní pátrá i Interpol.

Doporučeno
Monstrum z márnice. Sexuálně zneužíval mrtvoly a natáčel si je na video Monstrum z márnice. Sexuálně zneužíval mrtvoly a natáčel si je na video 15. listopadu 2021 14:30

Hledán kvůli finanční kriminalitě

Martin Doksanský
Zdroj: Interpol

Dalším hledaným je jednapadesátiletý Martin Doksanský z Kladna. O jeho případu nelze najít příliš detailů, ale Interpol jej hledá v souvislosti s finanční kriminalitou. V Česku je hledán rovněž.

Kvůli podvodům Interpol hledá i Radoše Nenutila

Radoš Nenutil
Zdroj: Interpol

Radoš Nenutil byl v minulosti odsouzen za majetkovou trestnou činnost, avšak k výkonu trestu nikdy nenastoupil. Interpol na něj proto vydal zatykač. Bližší informace o hledané osobě či skutcích, kterých se dopustila, bohužel nemáme. 

Doporučeno
Nelu v roce 2017 napadl a znásilnil soused. O dva roky později se pokusila o sebevraždu, protože nevěřila, že bude líp (Rozhovor) Nelu v roce 2017 napadl a znásilnil soused. O dva roky později se pokusila o sebevraždu, protože nevěřila, že bude líp (Rozhovor) 24. srpna 2021 12:19

Svou přítelkyni měl znásilnit a zavraždit

Tomáš Mieszek
Zdroj: Interpol

Tomáš Mieszek pochází původně z Třince, avšak začátkem století odešel do Spojených států, kde se také seznámil se svojí přítelkyní. Tu měl podle policie v roce 2007 několikrát znásilnit. Měl ji také neustále pronásledovat a obtěžovat. „Poprvé ji napadl doma a za několik dní se vloupal na její pracoviště a tam ji zbil a znásilnil,“ píše se ve spisu. Mieszka je podle Interpolu nebezpečný, drogově závislý pachatel a často také chodí ozbrojen.
 
Poté, co proti němu byla vznesena obvinění, měl Mieszka prchnout ze země a nikdo dodnes neví, kde se skrývá. Policie ČR se domnívá, že se pachatel ukrývá v Česku nebo na Slovensku, ale vypátrat se jej nedaří.

Zmizení Barbory Černé je stále zahaleno tajemstvím

Barbora Černá
Zdroj: Interpol

Barbora Černá koupila v roce 1996 zámek v Konárovicích u Kolína. Mladá podnikatelka za nemovitost zaplatila 14 milionů korun a po dobu pěti let ji také obývala. V září roku 2001 však ze zámku odjela a po 28leté dívce jakoby se slehla zem.
 
Policie následně zjistila, že Černá jen krátce před zmizením zámek prodala jistému Jiřímu Martinovskému, stejně jako svoji firmu, která spravovala majetek podnikatele Theodora Steina. Až do roku 2010 zmizení mladé ženy nikdo neřešil, ale když se v Praze nalezlo její auto, policie po ní vyhlásila pátrání.
 
V rámci pátrání se ukázalo, že smlouva o prodeji firmy byla falešná, na což už od roku 2001 poukazoval i bratr zmizelé. Ten si dokonce myslí, že Barbora Černá byla právě kvůli majetku zavražděna, ale žádné důkazy nemá, a policie se proto neměla o co opřít.
 
„Na tom příběhu je nejzajímavější, ale i nejhorší to, že Barbořin bratr David celá léta poukazoval na to, že smlouva je podvrh, že Barboru někdo odstranil, ale nikdo ho nebral vážně. Celých 11 let trvalo, než soud udělal takovou samozřejmost, jako je expertíza Barbořina podpisu pod smlouvou. A ta prokázala, že jde opravdu o podvrh,“ řekl v pořadu Na vlastní oči reportér Josef Klíma.
 
Černá byla v době svého zmizení navíc stíhána pro pojistný podvod, a tak je Interpolem zařazena jak na seznam hledaných, tak pohřešovaných.

Doporučeno
Mafián Reichel: Když jsem vešel do místnosti, gangsteři mu řezali hlavu Mafián Reichel: Když jsem vešel do místnosti, gangsteři mu řezali hlavu 28. července 2019 14:48

Martin Čech byl odsouzen za podvody a zneužívání

Martin Čech
Zdroj: Interpol

Dalším Čechem hledaným Interpolem je dnes už čtyřiašedesátiletý Martin Čech z Moravské Třebové. Konkrétní informace, proč se dostal na seznam hledaných, nejsou veřejné, avšak deníku Blesk se podařilo zjistit, že byl odsouzen za podvody a zneužívání. Do vězení nikdy nenastoupil.

Ornitolog, nebo pašerák zvířat?

Luděk Hovorka
Zdroj: Interpol

V roce 2009 se v Brazílii konal zátah na pašeráky zvířat, mezi obviněnými jsou i Češi. Jedním z nich je Luděk Hovorka, údajný komplic odsouzeného Tomáše Novotného. Novotný byl zadržen v Brazílii, Hovorka zase v Indonésii, kde jej ale propustili.
 
Po Hovorkovi nyní na žádost brazilské strany pátrá Interpol. Obviněn je z „Přijímání kradeného zboží (produkt trestné činnosti), zločinného spolčení a pašování prostřednictvím letadla.“

Členem gangu byl i pašerák Josef Šín

Josef Šín
Zdroj: Interpol

„V rámci celé skupiny nemáme v současnosti představu, kolik českých pachatelů do toho bylo zataženo. Po několika pátráme. Na našem území jsme provedli dvě domovní prohlídky, při nichž bylo zajištěno devět exemplářů. Takové vyšetřování je mravenčí prací a trvá i několik let,“ prohlásil tehdy Milan Poulíček z Celní správy ČR. Jak se ukázalo, nebyl daleko od pravdy a z případu brzy vzešel další obviněný.
 
Tím je ornitolog Josef Šín, který z Brazílie pašoval vzácné papoušky, za což byl také odsouzen ke 2 až 8 letům za mřížemi. K výkonu trestu však nikdy nenastoupil, a i on se tak objevil na seznamu Čechů hledaných Interpolem.

Podvody s kreditními kartami nezůstaly bez povšimnutí

Petr Půca
Zdroj: Interpol

Dalším hledaným je dvaapadesátiletý Petr Půca z Ostravy, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač kvůli úvěrovým podvodům a podvodům s kreditními kartami. 

Z Česka utekl kvůli vraždě. O pár let později byl zadržen na Novém Zélandu, kam pašoval extázi

Karel Šroubek
Zdroj: Interpol

Karel Šroubek utekl na Nový Zéland v roce 2003, tedy v době, kdy po něm policie pátrala kvůli vraždě, jež se stala v Česku. Na Nový Zéland tehdy odcestoval s falešným pasem a tamní policii namluvil, že ze země musel uprchnout, neboť po něm šla policie a chtěla, aby v případu vraždy křivě vypovídal a očistil tak reálného vraha. Úřady na Novém Zélandu mu tuto povídačku uvěřily a do země jej přijaly.

 
Šroubek se posléze přejmenoval, stal se prosperujícím podnikatelem a mnoho úspěchů sesbíral i jako kickboxový zápasník. V roce 2009 se o tom dozvěděla česká pobočka Interpolu a požádala novozélandské úřady o jeho vydání. Soudce však Šroubka osvobodil a dal mu druhou šanci.
 
Hledaný ale jakoby se tamním soudům vysmíval a v roce 2017 byl zadržen s pěti kilogramy prášku na výrobu extáze. Za pašování byl tentokrát odsouzen k téměř šesti letům za mřížemi a po jeho propuštění hrozí, že bude deportován zpět do Česka. Tam už na něj čeká Interpol, a jak se zdá, Šroubka po návratu nečeká nic hezkého.

Krádež, která se zapsala do historie české kriminalistiky

František Procházka
Zdroj: Interpol

František Procházka se do hledáčku policie dostal v prosinci roku 2007, kdy z pobočky bezpečnostní agentury G4S Cash Services odcizil spolu se svým kumpánem 540 milionů korun. Sám v bezpečnostní agentuře pracoval, znal její postupy a měl dostatek času na to, aby loupež promyslel do posledního detailu.
 
Procházka měl jednoduchý plán. Běžnou dodávku upravil tak, aby připomínala firemní vůz, a jednoho večera s ní přijel k nakládací rampě a odnosil do ní z trezorové místnosti několik tašek plných bankovek. S vozidlem pak jeho kumpán lehce přešel přes kontrolu a odjel neznámo kam. Procházka mezitím počkal do konce směny a pak zmizel z povrchu zemského.
 
Policii se podařilo dopadnout pouze jeho komplice, který byl v roce 2012 odsouzen k devíti letům za mřížemi, avšak po pouhých pěti letech byl propuštěn. Devítiletý trest odnětí svobody byl vyměřen i Procházkovi, který odcestoval do Dominikánské republiky a tam stopy po kriminálníkovi končí. Od té doby po něm pátrá Interpol, ale také speciální tým Policie ČR či soukromí detektivové z Velké Británie.

Nejdéle hledaný Čech je již možná mrtev

František Hudec
Zdroj: Interpol

Posledním a zároveň nejdéle hledaným Čechem je jednasedmdesátiletý František Hudec z Karlových Varů. Ten zmizel z povrchu zemského již v roce 1992 poté, co nožem a sekerou zabil svoji manželku a nevlastního syna. Pak měl utéct do zemí bývalého Sovětského svazu.
 
Policie se domnívá, že je Hudec již několik let po smrti, ale s jistotou to neví. Proto je na něj vydaný zatykač stále platný a Interpol po něm i nadále pátrá.

Doporučeno
120kilový zabiják mafie: Muži vytrhl ohryzek, pro oběti měl prý připravený soukromý hřbitov 120kilový zabiják mafie: Muži vytrhl ohryzek, pro oběti měl prý připravený soukromý hřbitov 8. září 2020 13:07
Zpět
Sdílet
Diskuse