Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 9:00
Čas čtení 0:53
Ilona Hobzová

Ležáky si připomínají 80. výročí od nacistického vyhlazení obce. Na místě tragédie probíhá celodenní pieta

Ležáky si připomínají 80. výročí od nacistického vyhlazení obce. Na místě tragédie probíhá celodenní pieta
Zdroj: Wikimedia/Harold/volně k užití
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

K tragické události došlo 24. června 1942.

Památník Ležáky si ve spolupráci s Pardubickým krajem připomíná 80. výročí tragédie, ke které došlo v rámci heydrichiády. 24. června byly Ležáky jako druhá vesnice po Lidicích vypáleny. Pietní den se koná na pietním území v Ležákách.

Celodenní program

Od deseti hodin probíhá na pietním místě celodenní program pro děti i širokou veřejnost v podobě ukázek Klubu vojenské historie. Návštěvníci se dozví, jaké byly dříve používány zbraně, technika, jak probíhal výcvik vojáků i mnoho dalších zajímavých informací. O půl jedenácté bude mít na hlavním pódiu přednášku Jarmila Doležalová mladší, dcera poslední přeživší pamětnice ležácké tragédie Jarmily Doležalové.

Veškerý program je zdarma včetně vstupného do prostor muzea, které bude po celý den přístupné. K vidění budou na místě také výstavy Hrdinové a Hrdé Ležáky. 

Program pietního dne.
Program pietního dne. Zdroj: Ležáky Memorial

K vypálení osady Ležáky došlo 24. června 1942, přesně měsíc po útoku na zastupujícího říšského protektora Heydricha a dva týdny po vypálení obce Lidice. Ještě ten samý den bylo na pardubickém Zámečku popraveno 33 obyvatel Ležáků. Dalších sedm lidí a více než 40 spolupracovníků parašutistů nacisté zastřelili 25. června a 2. července. Domy v osadě nacisté vyrabovali a zapálili. Děti převezli do dětského útulku v Praze a poté do tábora v polské Lodži, kde prošly tříděním. Dvě byly vybrány jako vhodné k poněmčení a zbylých jedenáct předáno gestapu, které je usmrtilo ve vyhlazovacím táboře v Chełmnu nad Nerem na území okupovaného Polska.

Domů
Sdílet
Diskuse