Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 14:18
Čas čtení 0:54
Ilona Hobzová

V Íránu padl teplotní rekord letošního roku, naměřili tam více než padesát stupňů Celsia

V Íránu padl teplotní rekord letošního roku, naměřili tam více než padesát stupňů Celsia
Zdroj: Pixabay/volně k užití
NEWS EXTRÉMY POČASÍ ÍRÁN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Írán a další blízkovýchodní země sužuje sucho a extrémně vysoké teploty.

Podle Íránské meteorologické organizace vyšplhaly tento týden teploty v jihozápadním přístavním městě Ábádán na hodnotu 52,2 stupně Celsia. Jde o nejvyšší letošní teplotu nejen v Íránu, ale na celé planetě a také jednu z nejvyšších teplot, které byly zaznamenány ještě před letním slunovratem.

Doporučeno
Reportáž: Kdo jsou studenti a studentky, kteří v Praze stávkovali za klima? Reportáž: Kdo jsou studenti a studentky, kteří v Praze stávkovali za klima? 17. června 2022 20:00

Extrémní teploty a sucho

V důsledku vysokých teplot bojuje Írán i s vysycháním řek. Podle serveru Iran International se drasticky snížil například průtok řeky Dez, která je důležitým přítokem Karunu. To znepokojuje místní obyvatele i ekologické aktivisty. Suchu čelí Írán už deset let, situace je rok od roku horší. Postupně mizí rezerva vody, kterou si země v průběhu historie vytvořila. Kvůli suchu dochází také ke snížení výroby elektřiny ve vodních elektrárnách. 

Vysoké teploty ale netrápí jen Írán, problémy mají i části Iráku nebo Kuvajtu. I v těchto blízkovýchodních zemích dosáhly teploty tento týden padesátistupňových hodnot. Vysoké teploty tam podle společnosti AccuWeather dorazily v důsledku vysokého tlaku, který se zkombinoval se silným slunečním svitem a už zmiňovaným suchem.

Doporučeno
KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí 7. prosince 2023 17:00

Kvůli suchému a horkému klimatu pak země čelí dalším rizikům, jako jsou písečné bouře. Série takových bouří zasáhla Irák letos na jaře. Kvůli té poslední květnové musely být kvůli problémům s dýcháním hospitalizovány tisíce lidí. 

irak
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse