Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2022 8:08
Čas čtení 0:53
Ivan Koribanič

Na Floridě našli nejtěžší samici krajty v historii. V žaludku měla jelení kopyta, vědci našli i 122 vajíček

ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Předpokládá se, že krajtu do volné přírody vypustili lidé v sedmdesátých letech minulého století.

Biologové objevili nejtěžší samici krajty barmské, která byla na Floridě kdy ulovena, píší National Geographic a USA Today.

Její hmotnost byla přes 97 kilo a délka téměř 5 a půl metru. Ian Bartoszek, biolog pro volně žijící živočichy, uvedl, že tým použil k objevu rádiové vysílače transplantované do samců. „Jak najdete jehlu v kupce sena? Mohl byste použít magnet podobným způsobem jako v případě těchto hadů, které přitahují samičky v okolí,“ řekl Bartoszek.

Pytón
Zdroj: Jihozápadní floridská rezervace

Obrovskou samici po odchycení naložili na korbu auta. Při její pitvě dokázali určit, co snědla před smrtí. V jejím těle bylo také nalezeno 122 vajíček.

Anketa:
Bojíš se hadů?
Pokud nejsou blízko, tak ne.
Ano, mám z nich husí kůži.
Nebojím se vůbec.
Pokud nejsou blízko, tak ne.
25 %
996 Hlasů
Ano, mám z nich husí kůži.
53 %
2165 Hlasů
Nebojím se vůbec.
22 %
892 Hlasů

„V trávicím traktu hada byla nalezena kopyta jelena běloocasého,“ uvádí ochranná organizace. Jelen je primárním zdrojem potravy tohoto hada.

Cílem celého projektu je odstranit invazní druhy, které požírají místní zvěř. Podle Bartoszeka je „odstranění samic krajt rozhodujícím faktorem při narušení cyklu rozmnožování těchto vrcholových predátorů“. Krajty v ekosystému floridského národního parku Everglades odebírají potravu jiným, původním druhům.

Předpokládá se, že krajtu do volné přírody vypustili lidé ještě v sedmdesátých letech minulého století. V národním parku Everglades žije přibližně 15 tisíc druhů živočichů, přičemž počet krajt není známý.

Na Floridě se každoročně koná lov na krajty. Po registraci se jej může zúčastnit každý. Podmínkou je zabít hada humánním způsobem. Ten, kdo uloví nejvíc krajt, získá odměnu 2500 dolarů. Odměna za nejdelšího hada je 1500 dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse