Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 17:25
Čas čtení 0:49
Radim Šlechta

Mapa: Tyto státy USA pravděpodobně zakážou právo na interrupci

NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Umělé přerušení těhotenství se pravděpodobně stane nelegální přibližně v polovině států.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, které padlo v pátek, změní tvář Ameriky. Po padesáti letech byl zrušen verdikt soudu v případu Roe vs. Wade, který dával ženám právo na interrupci do 23. týdne těhotenství. Poprvé o plánu zrušit rozhodnutí informoval server Politico v polovině května. Soudce Samuel Alito tehdy ve svém vyjádření uvedl, že je potřeba vrátit moc do rukou volených zástupců. Federální právo se tedy ruší a rozhodnutí o pravidlech zůstávají na jednotlivých státech.

Očekává se, že přibližně polovina států podmínky nezachová. Část z nich plánuje klasifikovat interrupci po 6. týdnu těhotenství jako zločin odpovídající vraždě. Trestní stíhání by se v takovém případě týkalo nejen konkrétní ženy, ale také všech, kteří se na zákroku podíleli. 

Podle NBC se po zrušení federálního práva rozdělí pravidla do čtyř kategorií. V nich toto právo bude buď chráněno zákonem, nezaručeno zákonem, omezeno, nebo bude zákon interrupce zcela zakazovat. Do skupiny, která přerušení těhotenství zaručí, bude pravděpodobně patřit Kalifornie, Colorado nebo Aljaška. Naopak Texas, Louisiana nebo Arizona umělé přerušení těhotenství pravděpodobně zakážou.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Některé další státy si budou moci právo přizpůsobit. To se stane například na Floridě, kde se v červenci hranice pro přerušení těhotenství zkrátí na 15 týdnů. V Novém Mexiku a New Hampshiru zákon právo na interrupci nezaručuje.

Zpět
Sdílet
Diskuse