Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 19:56
Čas čtení 0:54
Radim Šlechta

Průzkum: Druhé kolo prezidentských voleb by vyhrál Petr Pavel, Babiše by s přehledem porazil

Průzkum: Druhé kolo prezidentských voleb by vyhrál Petr Pavel, Babiše by s přehledem porazil
Zdroj: Spolu silnější/propagační materiál/volně k užití
NEWS PREZIDENTSKÉ VOLBY 2023 ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Shrnujeme výsledky průzkumu agentury STEM/MARK.

Podle průzkumu agentury STEM/MARK se vnímání role prezidenta republiky příliš nemění. Respondenti nejčastěji uvádí, že by měl být reprezentativní, měl by představovat morální autoritu a mít respekt v zahraničí. Jako nejčastější témata, o kterých by měl mluvit, lidé uvedli zdražování, spojování společnosti nebo inflaci. Nejvíce lidí by v současnosti dalo hlas Andreji Babišovi (ANO), který má zároveň hned po Tomiu Okamurovi (SPD) nejvíce negativních hlasů.

Podle průzkumu veřejného mínění má šanci stát se prezidentem Andrej Babiš, Petr Pavel nebo i Danuše Nerudová. Naopak nejvíce negativních hlasů sklízí šéf SPD Tomio Okamura. Bývalého premiéra Andreje Babiše respondenti označili za kandidáta, kterého nejvíce znají.

Ve druhém kole by měl podle průzkumu vyhrát Petr Pavel. Podle STEM/MARK je pravděpodobné, že se v druhém kole Pavel utká právě s Andrejem Babišem. Dle výzkumu veřejného mínění by měl tento střet vyhrát. Větší podpory by se dočkal u voličů Jiřího Drahoše, žen a vysokoškolsky vzdělaných lidí.

„Výzkumu agentury STEM/MARK uskutečněného prostřednictvím kombinace telefonického a online dotazování na Českém národním panelu se zúčastnilo více než 1000 osob ve věku 18 a více let. Výzkum je reprezentativní dle pohlaví, věku, vzdělání, velikosti místa bydliště a regionu na základě kvótního výběru. Šetření bylo z hlediska větší relevance výsledků zaměřené pouze na lidi, kteří nevylučují účast v nadcházející přímé volbě prezidenta (98 % ze vzorku populace),“ uvádí agentura na stránkách.

Zpět
Sdílet
Diskuse