Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 20:44
Čas čtení 1:56
Radim Šlechta

„Moje srdce je zlomené.“ Veřejně známé osobnosti reagují na zrušení federálního práva na interrupce v USA

„Moje srdce je zlomené.“ Veřejně známé osobnosti reagují na zrušení federálního práva na interrupce v USA
Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Politici i veřejnost reagují na zrušení federálního práva na interrupce. Kritizují jej Obamovi i Biden.

Po tom, co Nejvyšší soud zrušil federální právo žen na umělé přerušení těhotenství, se rozhodnutí žen dostává do rukou zástupců jednotlivých států. Krátce po vynesení nového verdiktu se začaly objevovat první reakce veřejnosti, politiků i veřejně známých lidí. 

Důležité bylo například vyjádření úřadujícího prezidenta Spojených států Joe Bidena. „Nejvyšší soud výslovně odebral americkému lidu ústavní právo, které již dříve uznal. Jednoduše mu ho vzal. To se s právem, které je pro tolik Američanů tak důležité, ještě nikdy nestalo,“ okomentoval rozhodnutí soudu Biden.

Podobně se k němu staví i Barack Obama. „Nejvyšší soud dnes nejenže zrušil téměř padesátiletý precedent, ale také přenechal nejosobnější rozhodnutí, které může člověk učinit, rozmarům politiků a ideologů – a zaútočil tak na základní svobody milionů Američanů,“ napsal bývalý prezident.

„Jsem zdrcená. Moje srdce je zlomené ze všech lidí v této zemi, kteří právě přišli o základní právo dělat si se svým tělem, co chtějí. Z toho, že jsme se nepoučili z dob, kdy ženy riskovaly životy nelegálními potraty,“ uvedla na Facebooku Michelle Obama.

Doporučeno
Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku 11. dubna 2024 12:00

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů na Twitteru uvedla: „Rozhodnutí žen o svém základním zdraví by mělo zůstat na nich, jejich blízkých a doktorech, nikoliv na krajně pravicových politicích.“

V České republice se objevila reakce na Twitteru Olgy Richterové, která právo na potrat označila za základní individuální rozhodnutí, do kterého stát nemá právo mluvit. Zrušení federálního práva na přerušení těhotenství je podle ní návratem do středověku. Toto tvrzení podporuje i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Některé země by se měly podívat do kalendáře, aby zjistily, že středověk už skončil,“ píše na Twitteru.

V souvislosti se čtvrtečním zrušením zákazu skrytého nošení zbraní se na Twitteru objevují věty veřejnosti jako „i zbraně mají více svobody než ženy“. 

Zpět
Sdílet
Diskuse