Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2022 19:52
Čas čtení 1:01
Adéla Ježková

Rakovina prsu tělem prostupuje nejrychleji během spánku, tvrdí studie. Objev může pomoci lépe sledovat vývoj onemocnění

Rakovina prsu tělem prostupuje nejrychleji během spánku, tvrdí studie. Objev může pomoci lépe sledovat vývoj onemocnění
Zdroj: Unsplash/Rebekah Vos/volně k užití
NEWS ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle nového výzkumu se rakovina prsu nejvíce šíří, když pacientky a pacienti spí nebo odpočívají.

Rakovina je nejsmrtelnější, když se nádorové buňky dostanou do krevního řečiště a přenesou se na nové místo v těle, kde se usadí – jedná se o proces metastazování. Studie, publikovaná v odborném časopise Nature, nyní zjistila, že u lidí s rakovinou prsu je pravděpodobnost, že se tyto cirkulující nádorové buňky dostanou do krve hlavně během spánku. Objev by mohl vést k lepším způsobům sledování vývoje rakoviny.

Výzkumná komunita již desítky let diskutuje o tom, zda a jak biorytmus těla ovlivňuje rakovinu. „Díky této studii se ukázalo, že nádory se probouzejí, když pacienti spí,“ uvedl spoluautor a biolog zabývající se rakovinou Nicola Aceto. Podle něj je to krok vpřed v chápání metastáz.

Doporučeno
Lékaři oznámili klíčový posun v léčbě rakoviny prsu. Nový lék zvyšuje šance na přežití a zabraňuje šíření nemoci Lékaři oznámili klíčový posun v léčbě rakoviny prsu. Nový lék zvyšuje šance na přežití a zabraňuje šíření nemoci 7. června 2022 9:01

„Náš výzkum ukazuje, že únik cirkulujících nádorových buněk z původního nádoru je řízen hormony, jako je melatonin, které určují náš denní a noční rytmus," dodala hlavní autorka studie a postdoktorandka Zoi Diamantopoulou.  

Podle vědeckého týmu se buňky, které opouštějí nádor v noci, také rychleji dělí, a proto mají vyšší potenciál vytvářet metastáze ve srovnání s cirkulujícími buňkami, které opouštějí nádor během dne. Výzkum zahrnoval kromě třiceti pacientek s rakovinou také myši.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) rakovinou prsu každoročně na celém světě onemocní přibližně 2,3 milionu lidí. Na konci roku 2020 žilo 7,8 milionu žen, u nichž byla v posledních pěti letech diagnostikována, což z ní činí nejrozšířenější rakovinu na světě. Rakovina prsu se vyskytuje ve všech zemích světa u žen v jakémkoli věku po pubertě, ale s rostoucím výskytem v pozdějším věku. Přibližně 0,5 až 1 % případů rakoviny prsu se ale vyskytuje i u mužů.

Domů
Sdílet
Diskuse