Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2022 17:17
Čas čtení 0:35
Martin Adam Pavlík

K průvodu hrdosti gay pride v Polsku se připojily i tisíce Ukrajinců. V Kyjevě se pochodovat nemůže kvůli válce

K průvodu hrdosti gay pride v Polsku se připojily i tisíce Ukrajinců. V Kyjevě se pochodovat nemůže kvůli válce
Zdroj: TASR/AP/Michal Dyjuk
ZAJÍMAVOSTI LGBTQ+ LIDÉ POLSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Dva národy se spojily pro dobrou věc.

K tisícům pochodujících Poláků zastávajících menšiny se ve Varšavě přidali i Ukrajinci. Takzvaný Pride neboli „průvod hrdosti“ se v Kyjevě konal od roku 2012, tentokrát však byli organizátoři nuceni kvůli ruské invazi akci zrušit. Spojili se proto s těmi polskými, informuje Radio Free Europe a Washington Post.

Průvod ve Varšavě je největší gay pride akcí ve střední Evropě. Jak je vidět na fotce níže, zúčastnil se ho i varšavský starosta Rafal Trzaskowski (druhý zprava) či evropská komisařka pro rovnost Hannah Dalli (vpravo).

LGBT+ Pride Varšava
Zdroj: TASR/AP/Michal Dyjuk

Průvod hrdosti se měl konat také v Norsku, pořadatelé jej však na doporučení policie zrušili, protože v Oslu v gay baru London Pub v noci z pátku na sobotu zaútočil střelec. Zabil dva lidi a dalších 21 zranil.

Tajná služba PST dokonce v souvislosti s tímto činem zvýšila stupeň varování před terorismem z mírné na nejvyšší mimořádnou úroveň. Zpravodajská služba totiž prověřuje, zda nehrozí další útoky.

Doporučeno
Aktualizováno: Střelba v gay baru v Oslu si vyžádala dva mrtvé. Policie obvinila střelce z terorismu Aktualizováno: Střelba v gay baru v Oslu si vyžádala dva mrtvé. Policie obvinila střelce z terorismu 25. června 2022 8:26
Oslo streľba
Zdroj: TASR/AP/Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
Domů
Sdílet
Diskuse