Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2022 17:49
Čas čtení 1:35
Martin Adam Pavlík TASR

Emmanuel Macron: Interrupce je základním právem všech žen. Francouzští poslanci chtějí právo na potrat zakotvit v ústavě

Emmanuel Macron: Interrupce je základním právem všech žen. Francouzští poslanci chtějí právo na potrat zakotvit v ústavě
Zdroj: TASR/AP
POLITIKA EMMANUEL MACRON FRANCIE ŽENSKÉ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Návrh nového zákona by měl obsahovat ustanovení, které by znemožnilo zbavit osobu práva na přerušení těhotenství.

Skupina francouzských poslanců patřících ke straně prezidenta Emmanuela Macrona chce předložit návrh zákona, kterým by se ve francouzské ústavě zakotvilo právo na interrupci.

Podle agentury AP o tom v sobotu informovaly poslankyně Marie-Pierre Rixain a Aurore Bergé, která v parlamentu vede poslaneckou skupinu Macronovy strany Republika v pohybu (LREM). Tento návrh se objevil poté, co v pátek Nejvyšší soud USA zbavil ženy ústavní ochrany práva na interrupci.

Doporučeno
Zrušení práva na interrupci v USA: Odpovídáme na nejčastější otázky Zrušení práva na interrupci v USA: Odpovídáme na nejčastější otázky 24. června 2022 19:40

Právo na interrupci ve Francii je již v zákoně zapsáno z roku 1975. Ústavní zákon –⁠ podle Rixain –⁠ ve Francii upevní právo na interrupci pro budoucí generace. „To, co se stalo jinde, se nesmí stát ve Francii,“ zdůraznila Rixain. Bergé uvedla, že práva žen jsou stále křehká a jsou pravidelně zpochybňována.

těhotenství
Zdroj: Unsplash/Kelly Sikkema/volně k užití

Poukázala přitom na nové poslance za krajně pravicové Národní sdružení (RN), kteří jsou zarytými odpůrci přístupu žen k interrupcím. I vzhledem k tomu si Bergé myslí, že Francie by v této oblasti neměla riskovat a měla by zajistit právo na interrupci jeho ukotvením do ústavy.

Návrh zákona by měl obsahovat ustanovení, které by znemožnilo zbavit osobu práva na přerušení těhotenství, uvádí se v prohlášení, které zveřejnila dvojice poslankyň. Bergé označila rozhodnutí Nejvyššího soudu USA za katastrofální pro ženy na celém světě.

Ve vysílání rozhlasu France Info připomněla, že každých devět minut zemře jedna žena, protože jí byl potrat proveden nesprávným, nebezpečným způsobem. Levicový blok Nová ekologická a sociální lidová unie (NUPES) oznámil svůj záměr předložit podobný návrh zákona v pátek večer.

texas potrat
Zdroj: Getty Images/Montinique Monroe

„Abychom zabránili jakémukoli omezování základního práva, kterým je interrupce ve Francii, navrhneme v pondělí NUPES, aby předložila návrh zákona na jeho zakotvení v ústavě,“ oznámilo vedení NUPES na Twitteru.

Doporučeno
„Soudci budou mít na rukou krev.“ Lékaři po celém světě odsuzují zrušení práva na potrat v USA „Soudci budou mít na rukou krev.“ Lékaři po celém světě odsuzují zrušení práva na potrat v USA 25. června 2022 9:37

Samotný Macron vyjádřil ženám ve Spojených státech solidaritu v souvislosti s rozhodnutím Nejvyššího soudu, které pravděpodobně povede k zákazu interrupcí v přibližně polovině států USA.

Macron uvedl, že toto rozhodnutí narušuje svobody žen. „Interrupce je základním právem všech žen. Musí být chráněno,“ napsal francouzský prezident v pátek pozdě večer v příspěvku na Twitteru.


V lednu se Macron zmínil o svém přání začlenit právo na interrupci do Listiny základních práv Evropské unie. S tímto návrhem přišel den po zvolení Roberty Metsoly – známé svým negativním postojem k potratům – za šéfku Evropského parlamentu.

Zpět
Sdílet
Diskuse