Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2022 10:47
Čas čtení 0:50
Jana Chovancová

Západ blokuje Rusku platby, země směřuje k platební neschopnosti

Západ blokuje Rusku platby, země směřuje k platební neschopnosti
Zdroj: Unsplash/Michael Parulava/volně k užití
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Rusko peníze sice má, ale západní země mu kvůli invazi na Ukrajině nechtějí platby umožnit.

Rusko mělo před měsícem termín na to, aby splatilo úroky západním zemím. Poté začala běžet měsíční platební lhůta, která je součástí běžné praxe. Pokud dlužník nezaplatí včas, má 30 dní na dorovnání, píše deník Financial Times na své stránce.

Vypadá to tak, že Ruská federace směřuje k vynucené platební neschopnosti. Do nedělního večera má totiž zaplatit zhruba 100 milionů dolarů, což pro zemi není problém. Peníze sice má, ale zahraniční země je odmítají přijmout kvůli ruské invazi na Ukrajině.

Pokud Rusko své dluhy nevyrovná, utrpí tím jeho pověst. Také to může způsobit, že někteří věřitelé podniknou proti zemi právní kroky.

Doporučeno
Ruské rakety zasáhly obytné domy v Kyjivě, několik lidí bylo zraněno Ruské rakety zasáhly obytné domy v Kyjivě, několik lidí bylo zraněno 26. června 2022 12:18

Vedení země se několikrát vyjádřilo, že platební neschopnost neuzná, protože země peníze na vyrovnání dluhů má. Rusko se vyjádřilo, že peníze už poslalo, ale uvalené sankce jim znemožnily zaplatit podle zvyklostí.

„Rusko směřuje k platební neschopnosti kvůli sankcím, protože napadlo Ukrajinu a páchá válečné zločiny,“ řekl analytik Timothy Ash ze společnosti BlueBay Asset Management, který se věnuje mladým trhům. „Má úplně ve své moci, aby určilo, co se teď stane.“

Ruský ministr financí Anton Siluanov zdůraznil, že se západní země snaží Rusko dotlačit k uměle vyvolané platební neschopnosti. Země proto navrhla, že úroky splatí v rublech, ne v dolarech. Prezident Vladimir Putin již podepsal dekret s novým mechanismem o platbách.

Zpět
Sdílet
Diskuse