Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2022 12:30
Čas čtení 7:41
Dominik Vetrák

TOP 10 her, které jsme hráli v roce 2022

TECH
Uložit Uložené

Fanoušci videoher si za prvních šest měsíců užili velké množství kvalitních her. Toto je 10 nejlepších z nich.

Pandemie i nadále prodlužuje vývoj videoher, takže je rok 2022 zatím z pohledu velkých AAA her slabší. Nesmíme se ale dívat pouze na velké tituly s produkcí v hodnotě desítek až stovek milionů dolarů. I menší, takzvané nezávislé indie tituly, tě dokážou zabavit stejně dobře. 

Dnešní výběr 10 nejlepších her v dosavadním roce je důkazem, že právě takové projekty jsou častokrát kvalitnější než nejočekávanější hry. Z deseti her v tomto žebříčku je jich rovnou šest menších.

Doporučeno
Kvůli těmto seriálům si zaplatíš Netflix, Apple TV+ i HBO Max. Nic lepšího jsme letos zatím neviděli Kvůli těmto seriálům si zaplatíš Netflix, Apple TV+ i HBO Max. Nic lepšího jsme letos zatím neviděli 27. června 2022 16:30

10. The Quarry – 7,5/10 (Xbox Series X/S/One, PC, PS4/PS5, studio: Supermassive Games)

Studio Supermassive Games se proslavilo vynikající hororovou adventurou Until Dawn, která vyšla exkluzivně pro PS4. Od té doby však vydávalo jednu průměrnou hru za druhou a občas klesly i pod tuto úroveň. Až The Quarry je pro ně návratem do nejlepší formy. Podobně jako v Until Dawn, i zde hráč ovládá několik mladých lidí, kteří si užívají na chatě a řeší běžné věci. 

Brzy je ale něco začne zabíjet a je jen na tobě, kolik z postav přežije. Právě ty totiž rozhoduješ, co se stane v další scéně, kdo zemře nebo kdo se s kým pohádá. Tvá rozhodnutí mění příběh a osudy postav, přičemž nejde vždy jen o dialogy. Pokud tvá postava utíká před příšerou a ty včas nestiskneš správné tlačítko, může zakopnout a zemřít. 

The Quarry má lepší ovládání a vizuální stránku než Until Dawn a je to čistokrevný duchovní nástupce této hororové klasiky v nádherném lesním prostředí se sympatickými postavami, které v některých případech hrají hollywoodští herci (jako například Ted Raimi ze Spider-Mana).

9. Rogue Legacy 2 – 8/10 (Xbox Series X/S/One, PC, studio: Cellar Door Games)

Pokračování akčního RPG založili jeho tvůrci na prvcích ze žánrů metroidvania a roguelike. Vždy, když zemřeš, začneš znovu s jiným druhem postavy (rytíř, lukostřelec, mág a spousta dalších). Každá má unikátní schopnosti a zbraně, takže je každý pokus projít hrou o něco odlišnější. 

Mapa je rozdělena do několika regionů, z nichž každý má unikátní vizuální prostředí, nepřátele a další nástrahy, kterým musíš čelit. Rogue Legacy 2 je skvělé pokračování povedené první části, které zlepšuje každý její aspekt včetně 2D prostředí.

Úspěšně staví na kvalitních základech předchůdce a přichází s inovacemi, které dotvářejí celkový skvělý design akční hry pro každého. Pokud se ti titul bude zdát náročný, můžeš si snížit obtížnost.

8. Ghostwire: Tokyo – 8/10 (PS5, PC, studio: Tango Gameworks)

Hlavní postavou je mladík Akito, kterého ovládne duch záhadného ​​mrtvého muže. Akito díky tomu získá nadlidské schopnosti. Ty se mu hodí, protože neznámý maskovaný muž nechal zmizet všechny obyvatele Tokia.

Akito musí objevovat záhady Tokia a ničit démony, kteří jsou na každém kroku. Příběh tě moc neohromí, ale hlavní duo postav je sympatické. Hra září v nejdůležitějším aspektu –⁠ hratelnosti. Ta je zábavná, originální a nikdy nás nezačala nudit. Akito se s démony vypořádává tak, že z rukou vysílá různé čáry a psychické útoky.

Propracovaný soubojový systém s oku lahodícími animacemi a krásným Tokiem nás okouzlil. Velkým plusem jsou i vedlejší mise, které měly smysluplné dějové pozadí a bavily nás, což nelze říci o většině takových misí z moderních open world her. Za hrou stojí také Shinji Mikami, tvůrce série Resident Evil, Devil May Cry či Evil Within.

7. FAR: Changing Tides – 8/10 (Xbox Series X/S/One, PC, PS4/PS5, Nintendo Switch, studio: Okomotive)

I v tomto případě jde o pokračování. Na rozdíl od Rogue Legacy ale vývojáři z malého studia Okomotive už moc neměli co zlepšovat. Far: Lone Sails byla nádherná a skvěle navržená hra, jejíž pokračování už jen mění několik herních aspektů a jinak zůstává věrné osvědčenému konceptu.

Doporučeno
Litujeme, že jsme za tyto filmy zaplatili vstupenky do kina. Toto je 5 nejhorších hollywoodských filmů roku 2022 Litujeme, že jsme za tyto filmy zaplatili vstupenky do kina. Toto je 5 nejhorších hollywoodských filmů roku 2022 23. června 2022 16:30

Ten spočívá v ovládání velkého vozu, v tomto případě lodi, se kterou pluješ po zpustošené krajině ve 2D formátu. V cestě ti stojí nebezpečné počasí, ale také různé překážky. Postupně odhaluješ, co se stalo s některými dalšími lidmi, kteří apokalypsu nepřežili.

Vylepšuješ si loď, hledáš palivo, řešíš logické hádanky a užíváš si nádherné výtvarné umění, díky kterému je prostředí hry okouzlující. Dvojka oproti jedničce ztratila kus kouzla a slabší je tentokrát i hudba. Přesto jde o povinnost pro všechny fanoušky her s úžasnou atmosférou.

6. Citizen Sleeper – 8/10 (Xbox Series X/S/One, PC, Nintendo Switch, studio: Jump Over the Age)

Sci-fi RPG využívá dost netradiční formu hraní. Každý den máš jako postava možnost provést na vesmírné stanici jen několik úkonů. Jejich počet je omezen podle toho, kolik máš ještě energie. Tu si doplňuješ jídlem a speciálními injekcemi. K tomu však potřebuješ peníze, takže podstatnou část úkonů musíš obětovat na práci. Ne každý úkon se nicméně může povést.

Určuje to náhoda, jelikož úkony představují kostky s náhodným výběrem čísel. Čím větší číslo, tím větší šance, že se úkon povede. Jednoho dne však můžeš mít smůlu a dostaneš jen kostky s nízkými čísly, takže nemůžeš podniknout náročné mise. Citizen Sleeper má velmi návykovou hratelnost a jednoduchý vizuál, kdy se z pohledu shora díváš na vesmírnou stanici plnou netradičních osob.

S mnoha z nich se spřátelíš a některé tě zase budou nenávidět. Objevíš tajemství lodi, pomůžeš vybraným lidem, odhalíš konspirace a najdeš smysl života. Citizen Sleeper má i propracovaný příběh, ale někdy nás už nebavilo číst dlouhé texty (dialogy nejsou namluvené a musíš je číst).

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 117222 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse