Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. června 2022 13:11
Čas čtení 2:28
Tereza Patočková ČTK

Lidé si v Praze připomněli Miladu Horákovou a další oběti komunistické totality

Lidé si v Praze připomněli Miladu Horákovou a další oběti komunistické totality
Zdroj: Wikipedie/Faculty of Social Sciences, Charles University in Prague
NEWS MILADA HORÁKOVÁ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Na sociálních sítích s připomínkou komunistických zločinů zazněla také slova a apel na to, že bychom si měli Miladu Horákovou připomínat veskrze také za to, co za svého života dokázala, a ne pouze v souvislosti s tím, jak zemřela.

Je nutné nezapomínat na zločiny komunismu a neodvracet zrak od dopadů nynější ruské agrese na Ukrajině, zaznělo v pondělí v Praze na pietě za oběti komunistické totality. Zástupci vlády, Sněmovny, Senátu, Prahy, církve i bývalí političtí vězni si u památníku na Újezdě připomněli právničku a političku Miladu Horákovou, oběť justiční vraždy, a další lidi popravené, umučené a vězněné z politických důvodů za minulého režimu. Informuje o tom ČTK.

Od popravy Horákové, právníka Oldřicha Pecla, štábního strážmistra SNB Jana Buchala a novináře Záviše Kalandry dnes uplynulo 72 let. „Scházíme se tu, abychom vzdali úctu těm, kteří položili životy a přišli o své osudy jen proto, že se odmítli smířit se zlem. Že odmítli tolerovat zlo,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Zmínil nutnost boje proti zapomnění na oběti a zločiny totality. V souvislosti s nynější válkou na Ukrajině pak řekl, že je důležité neodvracet zrak od ruské agrese a jejích dopadů v napadené zemi. „Jestli podlehneme svůdné tendenci starat se sami o sebe a starat se o to, co je nám bližší, zejména ve smyslu vzdálenosti, tak potom riskujeme, že ti, co přijdou po nás, budou litovat toho, že jsme nebyli schopni dívat se jinam,“ řekl politik.

Jediným proviněním Horákové byla věrnost pravdě

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zdůraznila, že jediným „proviněním“ doktorky Horákové a jejích údajných kompliců byla věrnost pravdě a demokratickým ideálům. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) označil justiční vraždu Horákové jako symbol toho nejkrutějšího, co v komunistech bylo. Podle Rakušana je také dnes nutné vidět, že totalita pořád existuje. A že silnější si myslí, že si může vzít slabší stát. „Pokud reakce nás tady v demokratickém světě nebude dost rázná a jasná, v té chvíli se ty historické hrůzy mohou opakovat,“ míní Rakušan.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Na pietě také promluvil bývalý politický vězeň Luděk Šácha. Řekl, že někteří političtí vězni se v 60. letech a později sice dočkali amnestií, ale nelze navrátit násilím ukončené životy a zdraví zmařené vězením. V závěru pronesl modlitbu kardinál Dominik Duka a účastníci piety uctili oběti totality minutou ticha.

Na sociálních sítích ale s připomínkou komunistických zločinů zazněla také slova a apel na to, že bychom si měli Miladu Horákovou připomínat veskrze také za to, co za svého života dokázala, a ne pouze v souvislostí s tím, jak zemřela.

Nevzpomínejme na popravu, ale na hodnoty

„72 let od justiční vraždy Milady Horákové je časem připomínat si nejen, že byla popravená, ale i to, za čím stála. Pamatuji si, jak mne před lety na sítích vyhejtovali, když jsem si dovolila připomenout, že Milada Horáková byla feministka. Jenže ona fakt byla, sama to o sobě říkala a hlavně, omg, feministka není sprosté slovo. Věřím, že by byla ráda, že si to nejen připomínáme, ale že se dál snažíme ženská práva posilovat. V té rovnosti prostě pořád nejsme tam, kde bychom být potřebovali. A s tím, co se stalo v USA, je potřeba mít na paměti, že ta práva, co už máme vybojována, nemusíme mít napořád,“ napsala například na Instagramu zakladatelka organizace Konsent Johanna Nejedlová.

Horáková, Pecl, Buchal a Kalandra byli ve vykonstruovaném procesu odsouzeni k trestu smrti 8. června 1950, 27. června pak byli popraveni v pankrácké věznici v Praze. Místo uložení ostatků Horákové a Kalandry je dodnes neznámé. Urny s popelem Pecla a Buchala jsou podle badatelů v hromadném pohřebišti na motolském hřbitově v Praze. Rozsudky byly zrušeny v roce 1968, soudní rehabilitace popravených ale nastala až po roce 1989.

Doporučeno
Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) 21. prosince 2023 15:29

Podle historiků bylo z politických důvodů po roce 1948 popraveno kolem 250 lidí. Nejméně 4500 osob pak zemřelo ve vězeních a lágrech v důsledku umučení nebo špatných životních podmínek. Za poslední osobu popravenou v Československu z politických důvodů badatelé považují Vladivoje Tomka. Ten byl v pankrácké věznici popraven 17. listopadu 1960 v 27 letech.

Zpět
Sdílet
Diskuse