Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2022 8:30
Čas čtení 6:37
Tereza Šnajdrová

Čtyřnásobná vražda v Keddie zůstává záhadou. Kdo brutálně zavraždil matku a její děti?

Čtyřnásobná vražda v Keddie zůstává záhadou. Kdo brutálně zavraždil matku a její děti?
Zdroj: Plumas County Sheriff’s Office/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI NEVYŘEŠENÉ VRAŽDY PŘÍBĚHY PODLE SKUTEČNÉ UDÁLOSTI STRAŠIDELNÉ PŘÍBĚHY
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Pachatel či pachatelé zatím nebyli dopadeni. Vyšetřovatelé se ale nevzdávají.

V rámci našeho článkového seriálu Nevyřešené vraždy se tentokrát podíváme na mrazivý příběh, který otřásl celou Kalifornií. Sue Sharp žila spolu se svými pěti dětmi v chatě v Keddie, avšak jednoho dubnového dne v roce 1981 byla část rodiny nalezena bez známek života. V příbytku to vypadalo jako na jatkách, krev pokrývala takřka celý dům a oběti byly vystaveny bití, škrcení nebo bodným i řezným ranám. Policisté dodnes neví, kdo je za masakr zodpovědný. 

Doporučeno
Toto je 12 Češek a Čechů hledaných Interpolem. Dopustit se měli znásilnění, vražd i pašeráctví Toto je 12 Češek a Čechů hledaných Interpolem. Dopustit se měli znásilnění, vražd i pašeráctví 25. června 2022 11:30

Sue Sharp se rozvedla s manželem a spolu se svými dětmi se přestěhovala do chaty v Keddie. To se jí však stalo osudným

Psal se rok 1980 a Susan „Sue“ Sharp se právě rozvedla se svým manželem. Se svými pěti dětmi se odstěhovala do Kalifornie, do chaty v letovisku Keddie, a doufala, že od teď bude celá rodina žít spokojeným a šťastným životem. Kdyby jen tušila, jak moc se mýlí…

 
Děti si v tamním letovisku udělaly spoustu přátel, častokrát u nich přespávaly a rodinnou idylku narušil až duben 1981. Čtrnáctiletá dcera Sheila tehdy odešla spát ke svojí kamarádce, která bydlela dole v ulici, patnáctiletý syn John se odjel bavit s kamarádkou Danou do nedalekého města a dvanáctiletá Tina, její dva bratři Rick a Greg a jejich kamarád Justin Smartt trávili večer doma se Sue Sharp.
 
Když se však Sheila brzy ráno vrátila domů, uviděla masakr, na který bez pochyb už nikdy nezapomene. Její matka, bratr John a jeho kamarádka Dana leželi zakrvácení v obývacím pokoji. Sheila se proto okamžitě vydala k sousedům, kteří bleskově doběhli k chatě, avšak prvně zamířili k oknům ložnice. Všimli si totiž, že v ní spokojeně spí Rick, Greg a jejich kamarád Justin. Chlapce oknem vytáhli ven, aby je uchránili před pohledem na brutální vraždu, k níž došlo v obývacím pokoji, a zavolali policii.

Masakr v Keddie
Zdroj: Plumas County Sheriff's Office/volně k použití

Pohled, na který policisté nikdy nezapomenou

Vyšetřovatelé na místo dorazili zhruba hodinu poté, co Sheila. K incidentu jako první dorazil policejní zástupce Hank Klement, kterého výjev v obydlené chatě šokoval. Všude byla krev. Na stěnách, na podrážkách bot obětí, na bosých nohou zavražděné Sue, ale také na povlečení v Tinině pokoji, nábytku, na stropě, dveřích i na zadních schodech.
 


Policisté ihned tušili, že zavraždění byli přesunuti a naaranžováni do různých pozic, ve kterých však nezemřeli.
 
Patnáctiletý John ležel u vchodových dveří, obličejem vzhůru a jeho zakrvácené ruce byly převázané lékařskou páskou. Příčinou smrti bylo podříznuté hrdlo. Jeho kamarádka Dana, se kterou se v noci vrátil z večírku, ležela zavražděna vedle něj. Její hlava byla k nepoznání, jako by ji někdo nesčetněkrát uhodil tupým předmětem, a částečně ležela na polštáři. Příčinou smrti však údajně bylo uškrcení. Oba přátelé navíc měli kotníky svázané elektrickým drátem, který jejich těla spojoval.
 
Sue Sharp byla nalezena dál od vchodových dveří a její tělo bylo částečně přikryto dekou. Pachatel se tak možná snažil zamaskovat hrůzná zranění, která jí způsobil, anebo to jen zapadalo do jeho představy, jak by místo činu mělo vypadat. Matka pěti dětí byla pevně svázaná šátkem, její tělo bylo od pasu dolů nahé a vykazovalo známky toho, že se bránila a s útočníkem zápasila. Na hlavě měla dokonce otisk zbraně, ale stejně jako její syn John, i ona měla podříznuté hrdlo.

Doporučeno
Vražedkyně Megan Huntsman zabila svých 6 dětí. Jejich těla zabalila do plastového pytle a ukryla v garáži Vražedkyně Megan Huntsman zabila svých 6 dětí. Jejich těla zabalila do plastového pytle a ukryla v garáži 7. června 2022 7:00

Všechny oběti měly také mnohačetná bodná zranění a jejich těla vykazovala známky úderů tupými předměty, které dokonce zůstaly na místě činu. Na podlaze ležel ohnutý steakový nůž a na stolku poblíž kuchyně našli policisté řeznický nůž a kladivo. Obojí zakrvácené.
 
Možná právě díky otřesnému pohledu na zmasakrovaná těla vyšetřovatelé zapomněli na to, že jedna z obětí chybí. Dvanáctiletá Tina jako by zmizela z povrchu zemského...

Masakr v Keddie
Zdroj: Plumas County Police Department/volně k použití

Čtyřnásobná vražda otřásla celou Kalifornií. Svědci lidská jatka údajně prospali

Když si policisté uvědomili, že je Tina Sharp nezvěstná, přijela na místo činu také FBI. Šerif Doug Thomas, jeho zástupce ani poručík Don Stoy však nebyli schopni rozluštit motiv vraždy a nejprve pracovali s verzí, že krvavý zločin mohl být náhodným aktem krutosti.
 
„Nejpodivnější je, že neexistuje žádný zjevný motiv. A vyřešit takový případ je to vůbec nejtěžší,“ vzpomínal poručík Don Stoy.
 
Zajímavé bylo, že nic nenasvědčovalo násilnému vniknutí do chaty, a to i přes to, že detektivové ze zábradlí na zadním schodišti získali neidentifikovatelný otisk prstu. Telefon v chatě byl vypnutý, světla byla zhasnutá a závěsy zatažené.
 
Jedinými svědky hrůzné události byli tři nejmladší chlapci, bratři Rick, Greg a jejich kamarád Justin. Ti zůstali nedotčení a co víc, o vraždách údajně ani nevěděli. Sousedé přitom vypověděli, že je kolem půl druhé ráno vzbudil tlumený křik, avšak nebyli schopni rozeznat, odkud vychází, tak jej dále neřešili. Jak je tedy možné, že chlapci nic netušili?
 
Možná neříkali pravdu, neboť jejich kamarád Justin Smartt později uvedl, že ten večer viděl Sue mluvit s dalšími dvěma muži. Jeden z nich měl mít knír a dlouhé vlasy, druhý měl být hladce oholený s krátkými vlasy. Oba měli brýle a jeden z nich prý v ruce držel kladivo. Malý chlapec také uvedl, že se John a jeho kamarádka Dana vrátili domů už v době, kdy v chatě zmínění muži byli. S nimi se pak měli pohádat, což vyústilo v drsnou rvačku, a jeden z mužů prý nakonec pohřešovanou Tinu vytáhl ven zadními dveřmi.
 
Byla verze malého Justina pravdivá? A proč důležité informace k dopadení vraha Rick a Greg zapírali?

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílel uživatel @murderonmystreet

Vyšetřovatelé neodvedli dobrou práci. Mnoho důkazů bylo ignorováno

Na místě činu policisté zajistili kvantum potenciálních důkazů, ale protože tehdy ještě nebylo možné testovat DNA, příliš užitečných informací vyšetřovatelům nezbylo. Šerif Doug Thomas byl bezradný, a zavolal proto na Ministerstvo spravedlnosti v Sacramentu, které požádal o pomoc. To do Keddie vyslalo dva speciální agenty z oddělení organizovaného zločinu, což mnohým připadalo zvláštní. Místní se divili, proč nepřijeli detektivové z oddělení vražd.
 
Podezřelými se takřka okamžitě stali Justinův otec Martin Smartt a jeho podnájemník, který měl v minulosti nesčetněkrát pletky s policií. Vědělo se o něm, že má vazby na organizovaný zločin, a detektivům tak přišlo logické, že právě on by mohl být zapleten do hrůzné vraždy. Svědci navíc uvedli, že oba zmínění byli jen den před masakrem viděni v místním baru, v oblecích a kravatách a údajně se chovali velmi podivně.

Doporučeno
Vražda Jeannette DePalmy je stále zahalena tajemstvím. Údajně byla obětována při satanistickém rituálu Vražda Jeannette DePalmy je stále zahalena tajemstvím. Údajně byla obětována při satanistickém rituálu 2. května 2022 7:00

Martin Smartt během vyšetřování přiznal, že měl kladivo, které se shodovalo s tím nalezeným v domě hrůzy, ale uvedl, že mu jej někdo krátce před vraždami ukradl. Mimo to také vyšlo najevo, že Martina v den nalezení zavražděných těl opustila jeho manželka Marilyn. Ta dokonce měla místnímu šerifovi poskytnout dopis psaný Martinem. „Za tvoji lásku jsem zaplatil čtyřmi životy. A ty mi teď říkáš, že jsme skončili? Skvělé! Co ještě chceš?“ mělo stát v dopise, který však detektivové odmítli uznat jako přiznání a dál se jím nezabývali.
 
Marilyn následně také prohlásila, že si myslí, že vrahem doopravdy byl její manžel a jeho přítel, ale šerif tuto verzi popřel. Martin prý úspěšně prošel detektorem lži a nadále nebude považován za podezřelého. Později se ukázalo, že šerif a Martin Smartt byli přátelé, a jeho pohled na vyšetřování tak mohl být zkreslený.
 
S informací, že vrahem nebohé rodiny je Martin Smartt, přišel i jeden z místních. Martin se mu prý svěřil s tím, že to on zabil Sue Sharp a její dceru, avšak s ostatními vraždami prý neměl nic společného. Ani toto přiznání však Ministerstvo spravedlnosti neprověřilo a odmítlo ho. Prý je z doslechu a nelze jej považovat za důkaz.
 
Ignorován byl i další důkazní materiál, avšak nikdo netuší, proč tak policisté učinili. Vražda otřásla celou Kalifornií, lidé usínali s hrůzou, zda se ráno probudí, ale detektivům jakoby to bylo jedno.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Creeps In The Crypt (@creepsinthecrypt)

„Vzpomínáte si na vraždu v Keddie? Kde se ztratila dvanáctiletá dívka?“ zavolal anonym na policii o tři roky později

V roce 1984, tedy tři roky po masakru v Keddie, přijala tamní policie mrazivý telefonát. „Vzpomínáte si na vraždu v Keddie? Kde se ztratila dvanáctiletá dívka?“ ozvalo se z telefonu.
 
V okrese Butte, zhruba 48 kilometrů od Keddie, objevil muž lidskou lebku. K ostatkům ihned zavolal policii, která poblíž našla také dětskou deku, modrou nylonovou bundu, džíny a prázdné kolo od chirurgické pásky. Jak všichni tušili, ostatky patřily hledané Tině Sharp, po které se slehla zem mezi 11. a 12. dubnem 1981.  
 
Nyní už čtyřnásobnou vraždu tehdy přebral jiný detektiv. Šerif Thomas z jejího vyšetřování odstoupil, přijal práci na Ministerstvu spravedlnosti v Sacramentu, a to i přes to, že jej mnozí považovali za zkorumpovaného.
 
Chata rodiny Sharp byla v roce 2004 srovnána za zemí a Keddie se pomalu začalo z katastrofy oklepávat. Mnohé však stále tížilo na srdci, kdo vlastně milou rodinu vyvraždil a proč jej policie nikdy nedopadla.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Murder Happy Hour (@murderhappyhourpod)

Milostný trojúhelník, který vyústil v tragédii? Motiv vraždy je stále zahalen tajemstvím

Až po letech vyšlo najevo, že motivem brutální čtyřnásobné vraždy mohl být milostný trojúhelník mezi Martinem, Marilyn Smartt a Sue Sharp. Martin a Sue spolu údajně měli poměr a zamilovaná žena měla přemluvit Marilyn, aby svého manžela opustila. Když to Martin zjistil, měl přemluvit svého přítele, aby Sue odstranil.
 
Tato teorie by ostatně vysvětlovala i to, proč Marilyn svého manžela v den odhalení vraždy opustila, a také to, proč právě jeho syn masakr přežil.
 
V roce 2013 byl pak tajemný případ znovu otevřen a noví detektivové zjistili, že do případu mohlo být zapleteno mnohem více lidí. Dokonce i samotné Ministerstvo spravedlnosti, které krylo šerifa Thomase.


Martin Smartt i jeho kumpán jsou dnes již po smrti, ale DNA testování prý odhalilo další zapojené recidivisty, kteří jsou stále naživu. „Domníváme se, že se na celém zločinu, tedy vraždách, likvidaci důkazů i únosu holčičky podílelo více osob než jen dvě. Jsme přesvědčeni, že někteří zapojení jsou stále živí, a na případu budeme dál pracovat,“ řekl současný vyšetřující agent Hagwood.
 
Procesy tedy stále běží, ale zda se někdy podaří najít vrahy není jisté. Masakr v Keddie spíše navždy zůstane zahalen tajemstvím.

Pokud jsi fanouškem krimi příběhů, mohla by tě také zajímat:
> Série o Ženách, které se dopustily brutálních vražd
> Série, v níž ti představujeme všechny Češky a Čechy odsouzené na doživotí
> Další články z naší krimi sekce
Domů
Sdílet
Diskuse