Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Oral-B.
29. června 2022 17:00
Čas čtení 4:49
Sponzorovaný obsah

Čistíš si zuby správně? Většina lidí dělá některou z těchto chyb

Čistíš si zuby správně? Většina lidí dělá některou z těchto chyb
Zdroj: Oral-B
ZDRAVÍ DENTÁLNÍ HYGIENA PÉČE O ZUBY A DÁSNĚ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Odborníci z Oral-B několik let studovali chyby při čištění zubů, aby mohli vyvinout technologii, která jim zabrání.

Čištění zubů je pro většinu z nás naprosto rutinní záležitostí, které nevěnujeme přílišnou pozornost. Stíháme během něj chatovat s kolegyní, leštit zrcadlo nebo si připravovat oblečení. Když se k tomu přidají ještě zlozvyky, které máme často zažité už z dětství, zvyšuje se riziko vzniku nemocí ústní dutiny. A přitom by stačilo tak málo – změnit své návyky.

Přední vědci a specialisté z Oral-B usilovně pracují na tom, aby k tomu lidem pomohli a zároveň vyvrátili škodlivé mýty spojené s dentální hygienou. Společně s Oral-B jsme se podívali do jejich inovačního centra v Kronbergu, abychom zjistili, jaké chyby lidé v péči o zuby dělají a jak jim předejít. Seznámili jsme se i s výsledkem jejich dlouholeté práce, chytrým zubním kartáčkem Oral-B iO, který díky svým interaktivním funkcím a propojení s mobilní aplikací dokáže sledovat, jestli si jeho majitel čistí zuby správně a dostatečně dlouho. V podstatě se tak s ním znovu učí, jak si čistit zuby lépe a efektivněji. 

více o oral-b
oral-b, zubní kartáček
Zdroj: Oral-B

Mýtus č. 1: Za zkažené zuby může genetika

Zubní kazy nejsou dědičné, a pokud tě trápí, určitě za to nemůže genetika. Příčinou je špatná technika péče o zuby. Dědičné tak mohou být maximálně špatné návyky, které přebíráme a z nichž se pak mohou stát celoživotní zlozvyky. Například spousta lidí si myslí, že dát si po čištění zubů jablko je v pořádku. Jablka ale obsahují cukry a ovocné kyseliny, takže je rozhodně není vhodné konzumovat po čištění zubů.

Špatná péče o zuby může vést k potížím, jako jsou kazy nebo krvácení dásní. Ne každé slabé krvácení ale musí nutně znamenat vážné onemocnění –⁠ mohlo dojít pouze k mechanickému poškození dásně při čištění. Ale pokud ti dásně krvácejí pravidelně, s velkou pravděpodobností může být příčinou právě špatné čištění. Péče o zuby však neovlivňuje pouze zdraví zubů, ale také zdraví obecně. S nezdravými zuby mohou souviset i kardiovaskulární nemoci, cukrovka nebo mrtvice, takže se do péče o ně rozhodně vyplatí zainvestovat.

Mýtus č. 2: Stačí jenom pasta a kartáček

Spousta lidí velmi podceňuje používání zubní nitě a mezizubních kartáčků, ačkoliv se jedná o důležitou součást dentální hygieny. Dokážou totiž odstranit zubní plak z míst, kam se kartáčkem nedostaneš. Možná si zuby čistíš pravidelně a správně, ale stále se nemůžeš zbavit zubního kamene. V tom případě může být příčinou právě to, že zanedbáváš čištění mezizubních prostor. „Celá řada lidí tento krok péče vynechává, protože prostě nenašla správnou velikost či materiál. To však pak vede ke zbytečným komplikacím při
návštěvě zubaře,“ vysvětluje dentální hygienistka, Simona Straková, DiS. Vybrat vhodný mezizubní kartáček ti pomohou na dentální hygieně a ukážou ti, jak s ním pracovat.

oral-b, zubní kartáček
Zdroj: Oral-B

Mýtus č. 3: Na kartáčku nezáleží

Velkou roli v péči o zuby hraje to, jaký zubní kartáček používáš. V současnosti je poměrně populární používání ultra měkkých kartáčků s myšlenkou, že jsou šetrnější k dásním. Příliš měkký kartáček však nedokáže dostatečně vyčistit zuby od plaku. Abys s takovým kartáčkem dosáhl stejného výsledku jako s elektrickým, musel by sis zuby čistit místo dvou minut přibližně 15 až 20. Možná by tě mohlo napadnout čištění zrychlit tím, že na kartáček více zatlačíš. Nepřiměřeným tlakem si ale naopak můžeš ublížit, a to platí v případě manuálních i elektrických kartáčků. Zvyšuješ tak riziko poškození dásní i zubní skloviny. 

Chytrý kartáček Oral-B iO dokáže vyhodnotit, jak moc na zuby tlačíš a v případě slabého nebo příliš silného tlaku tě upozorní světelnou signalizací. Díky tomu vyvíjíš na zuby přesně takový tlak, jaký je potřeba, aby nedošlo k poškození a zároveň byly zuby opravdu čisté. Obecně platí, že je lepší si zuby čistit déle a s přiměřeným tlakem než čištění odbýt a snažit se to dohnat nepřiměřeným tlačením na kartáček.

Magnetický zubní kartáček Oral-B iO 9.
Magnetický zubní kartáček Oral-B iO 9. Zdroj: Oral-B

Na rozdíl od manuálních měkkých kartáčků dokážou elektrické kartáčky zuby opravdu efektivně vyčistit. Možná už ses setkal s tvrzením, že poškozují sklovinu nebo dásně, ale můžeme tě uklidnit – jejich používání je naprosto bezpečné. Elektrické zubní kartáčky už na trhu figurují nějaký čas a za tu dobu prošly jejich technologie mnoha inovacemi. Současně je používají klienti zubařů a dentálních hygienistů po celém světě, takže se v tomto ohledu opravdu není čeho bát.

Díky používání elektrického kartáčku můžeš naopak několikanásobně snížit riziko vzniku zubního plaku. Společnost Oral-B provedla klinické testy, které potvrdily, že jejich kartáček iO odstraňuje až o 100 % více plaku a 6× více plaku podél linií dásní (ze kterého vznikají záněty dásní) než manuální kartáček. Současně výzkumy ukázaly, že po jednom týdnu používání kartáčku iO byly dásně o 100 % zdravější než při čištění klasickým kartáčkem.

Na vývoji magnetické technologie, která propojuje šetrnost s pečlivým čištěním, pracovali odborníci Oral-B v německém Kronbergu 6 let. „Výsledkem dlouholetého vývoje expertů je kartáček Oral-B iO, který dosahuje rovnováhy mezi účinností a zážitkem z čištění a představuje nový způsob, jímž kartáček funguje, čistí a celkově působí na zákazníka. Je to kartáček, na jehož používání se lidé budou těšit a který pomůže zajistit našim zákazníkům vynikající zdraví ústní dutiny,“ říká ředitel P&G Professional Oral Health Care, Petr Fiala.

Technologie iO se odlišuje tím, že magnetický pohon bez tření přenáší energii přímo na konečky vláken, díky čemuž zajistí jemné a zároveň účinné čištění, které se tak stane příjemným zážitkem. Jedná se o vůbec první aplikovanou technologii, která byla oceněna pečetí České stomatologické komory za prokazatelně šetrné, a přitom účinné čištění zubů. Modely iO 7 a iO 8 byly rovněž oceněny značkou kvality v nezávislém testu dTest, ve kterém bylo testováno 23 elektrických zubních kartáčků.

oral-b, zubní kartáček
Zdroj: Oral-B

Jak na správné čištění?

Základní návyky, které je nutné dodržovat při ústní hygieně, shrnuje dentální hygienistka Simona Straková, DiS. „Zuby bychom si měli čistit alespoň 2 minuty, a to jak večer, tak ráno. Čas by měl být také rovnoměrně rozdělen na všechny části našich zubů – stejnou péči věnujte nejen předním, ale i zadním zubům, nezapomínejte na kvalitní vyčištění zadní strany zubů a na plošky, kterými koušete. I zde se totiž usazuje zubní plak, který se při nesprávném čištění může proměňovat v zubní kámen a ovlivnit tak zdraví našich dásní i těla,“ vysvětluje.

Už jen věnovat rovnoměrnou péči všem zubům není ale jednoduché. Obvykle totiž přirozeně všichni jednu stranu zanedbáváme – praváci pravou a leváci levou. Důvodem není nic jiného než to, že se nám na této straně zuby čistí hůře, protože musíme kartáčkem otočit. Aby k tomu nedocházelo, propojili odborníci z Oral-B kartáček iO s mobilní aplikací, která dokáže detekovat, jestli jsi při čištění zubů stoprocentně pokryl celou plochu ústní dutiny, případně kterým místům ses věnoval méně. Díky tomu se nestane, že bys nějakou část vynechal.

vyzkoušet oral-b iO
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Naomi Adachi | 足立ナオミ (@naoleo)

Spojení účinného kartáčku a interaktivní aplikace si oblíbila i moderátorka a gamerka Naomi Adachi. „S Oral-B iO mám celodenní pocit čistých zubů. Propojila jsem si kartáček s aplikací Oral-B a musím říct, že se díky tomu na čištění zubů doslova těším. Je to vždy taková malá challenge! Aplikace mi ukáže, jestli jsem si zuby čistila dostatečně dlouho, jestli jsem na kartáček příliš netlačila a také jestli jsem nějakou oblast nevynechala. Za snahu mě pak odmění medailí. A to je přesně něco pro videohráče, jako jsem já,“ dělí se o své zkušenosti.

S interaktivním kartáčkem a aplikací Oral-B nebude čištění zubů nutná otrava, ale zábava. Aplikace ti pomůže starat se o zuby i dásně správně a bude ti připravovat nové a nové výzvy, jejichž plněním se budeš přibližovat ke zdravějším zubům. Za nějaký čas uvidíš pokroky nejen v aplikaci, ale hlavně na svých zubech.

Zpět
Sdílet
Diskuse