Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. června 2022 17:30
Čas čtení 1:14
Ilona Hobzová

Trestná činnost v souvislosti s uprchlíky z Ukrajiny nestoupla, ve čtvrtek skončí nouzový stav

Trestná činnost v souvislosti s uprchlíky z Ukrajiny nestoupla, ve čtvrtek skončí nouzový stav
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Uvedl to policejní prezident Martin Vondrášek.

V souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny nedošlo v České republice k nárůstu trestné činnosti. Po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu to řekl policejní prezident Martin Vondrášek. U lidí z Ukrajiny převažují především přestupky. Ministr vnitra Vít Rakušan doplnil, že nouzový stav, který v Česku kvůli migrační vlně platil od března, skončí ve čtvrtek. 

Rakušan: Česko migrační vlnu zvládlo 

„Zaznamenáváme ve větším rozsahu maximálně přestupky spojené s rušením nočního klidu, jízdu pod vlivem alkoholu a podobná jednání zpravidla spojená se správní odpovědností,“ řekl na brífinku Vondrášek. V oblasti vnitřní bezpečnosti a trestné činnosti podle jeho slov k nárůstu nedošlo. Trestná činnost se podle policejního prezidenta u uprchlíků pohybuje dlouhodobě mezi osmi až devíti procenty. „Pokud jde o občany Ukrajiny, je to okolo dvou procent,“ uvedl.

Doporučeno
Rusko zaútočilo jen 30 kilometrů od členského státu NATO. Putinova armáda bombardovala území poblíž Polska Rusko zaútočilo jen 30 kilometrů od členského státu NATO. Putinova armáda bombardovala území poblíž Polska 26. června 2022 15:55

Od občanů obdržela policie 780 podání, která směřovala většinou na projevy na sociálních sítích. „253 podání bylo relevantních a orgány se jim věnují. V souvislosti s válečným konfliktem byly zahájeny úkony trestního řízení ve 211 případech,“ sdělil Vondrášek a dodal, že trestní stíhání nebo zkrácené trestní řízení bylo zahájeno ve třiceti z těchto případů. 

Policie v souvislosti s migrací neoperuje jen na území Česka. Od začátku roku vyslala na ochranu vnější hranice 280 policistů. Ti pomáhali zvládat nelegální migraci na hranicích Severní Makedonie s Řeckem a Maďarska se Srbskem. „Ad hoc jsme vyslali několik kontingentů na slovensko-ukrajinskou hranici,“ doplnil Vondrášek. 

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který se tiskové konference také zúčastnil, Česko migrační vlnu zvládlo. Dodal, že tento čtvrtek také skončí nouzový stav, který v Česku kvůli zvládání migrační krize platil od 4. března a byl jednou prodloužen. „Po několika měsících doslova heroické pomoci celé České republiky, kdy víc než sedmdesát procent lidí nějakým způsobem pomohlo příchozím z Ukrajiny, můžeme říci, že situace je pod kontrolou, nezhoršuje se a vláda ji zvládá,“ řekl Rakušan. Ústřední krizový štáb se tak začne scházet pouze jednou za dva týdny. 

Domů
Sdílet
Diskuse