Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2022 9:08
Čas čtení 0:45
Jakub Paulík

Tisíce ľudí sa zložili na 3 drony pre Ukrajinu. Turecká firma Baykar peniaze odmietla

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Spoločnosť Baykar Makina o svojom rozhodnutí informovala na Twitteri.

Bayraktar TB2 je špičkovým bezposádkovým lietadlom, ktoré sa už doposiaľ osvedčilo v bojoch Ukrajiny proti Rusku. Firma Baykar Makina na Twitteri uviedla, že crowdfundingová kampaň „Ľudový Bayraktar“ bola po niekoľkých dňoch úspešná a na trojicu dronov sa vyzbieralo množstvo ľudí.

Spoločnosť však platbu za trojicu dronov neprijme a pošle ich zdarma. Požiadala však, aby sa financie vrátili ukrajinskému ľudu, ktorý sa potýka s ruskou agresiou. „Baykar sa modlí za férové riešenie a trvalý mier,“ uviedli vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti.

Bezpečnostný analytik Vladimír Bednár pre Refresher povedal, že drony Bayraktar zohrávajú v konflikte Ruska a Ukrajiny významnú úlohu. V čom sú Bayraktary, o ktorých Ukrajinci zložili aj pieseň, také výnimočné?

„Ohromnou výhodou týchto dronov je to, že sú dostatočne malé a obratné, vďaka čomu je ťažké ich vo vzduchu identifikovať a zamerať. Na druhej strane majú dostatočnú kapacitu na to, aby disponovali relatívne silnými útočnými prostriedkami, ako napríklad protitankové riadené strely, ktoré sú zároveň inteligentné. Rakety vedia navádzať s extrémnou presnosťou rádovo v decimetroch, a tak môžu byť použité aj na pohyblivé ciele,“ vysvetlil pre náš portál.

Domů
Sdílet
Diskuse