Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2022 15:42
Čas čtení 1:04
Adéla Ježková

Frontman skupiny Green Day se chce kvůli rozhodnutí o interrupcích vzdát amerického občanství

Frontman skupiny Green Day se chce kvůli rozhodnutí o interrupcích vzdát amerického občanství
Zdroj: Wikimedia Commons/Sven-Sebastian Sajak/volně k užití
NEWS HUDBA SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

„Se*u na Ameriku, vzdávám se svého občanství,“ řekl během koncertu zpěvák a kytarista skupiny Green Day Billie Joe Armstrong.

Armstrong silná slova prohlásil v reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu o zrušení rozsudku ve věci Roe vs. Wade, který zaručoval americkým ženám federální právo na interrupci. Pádesátiletý zpěvák a kytarista se během víkendového vystoupení své kapely na londýnském stadionu podělil s tamním publikem, že bude trávit více času na „jejich straně Atlantiku“. Informoval o tom server Independent. Green Day minulý týden vystoupili ve Velké Británii v rámci svého Hella Mega Tour společně s Fall Out Boy a Weezer.

„Se*u na Ameriku, vzdávám se svého občanství. Budu tady. Nedělám si legraci. V příštích dnech si mě tu užijete,“ řekl frontman a nazval USA „mizernou parodií na zemi“. Není to poprvé, co vyjádřil svou frustraci související s vedením USA. Například některé písně na albu American Idiot byly údajně napsány s cílem odsoudit invazi do Iráku a vládu George Bushe.

Armstrong patří mezi několik umělců, kteří se tento víkend na pódiu vyjádřili proti postupu Nejvyššího soudu. Na anglickém hudebním festivalu Glastonbury k věci promluvili například Kendrick Lamar, Phoebe Bridgers, Billie Eilish, Olivia Rodrigo, Megan Thee Stallion či Lorde. „Interpreti během celé akce opakovaně pronesli na adresu Nejvyššího soudu slovo na F,“ píše server LA Times.

Doporučeno
Kendrick Lamar protestoval za ženská práva. Z obličeje mu přitom stékala krev Kendrick Lamar protestoval za ženská práva. Z obličeje mu přitom stékala krev 27. června 2022 9:58

Bridgers se svými fanoušky během koncertu skandovala „F**k the Supreme Court“ a kritizovala „bezvýznamné zku*vysyny, kteří se nám snaží říkat, co máme dělat s našimi zku*venými těly“. Rodrigo zase přivedla na pódium zpěvačku Lily Allen a společně věnovaly pěti soudcům píseň s názvem „F**k You“.

Domů
Sdílet
Diskuse