Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2022 18:40
Čas čtení 1:23
Eduard Starkbauer

VIDEO: Policie v USA tvrdě zasahuje proti pro-choice protestujícím. V Los Angeles zakročili i proti novinářům

VIDEO: Policie v USA tvrdě zasahuje proti pro-choice protestujícím. V Los Angeles zakročili i proti novinářům
Zdroj: TASR/AP
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Federální právo na interrupce zrušil Nejvyšší soud 24. června v poměru 6 : 3, a to i díky hlasům soudců dosazených bývalým prezidentem Donaldem Trumpem.

Nepokoje v USA po zrušení ústavního práva na interrupce pokračují již několik dní. Protestující z řad podporovatelů svobodného rozhodování žen jsou podle nejnovějších videí terčem brutálních zásahů policie, jejíž příslušníci proti nim podle The Guardian používají obušky i slzný plyn.

Napříč USA se v rámci protestu proti zrušení ústavního práva na interrupce vydaly do ulic stovky tisíc lidí. Shromáždění se až na pár výjimek nesou v klidné atmosféře. Asi 25 protestujících však zatkla policie před budovou konzervativní televizní stanice Fox News v centru New Yorku a na použití obušků a slzného plynu došlo v Arizoně.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa CNN (@cnn)

V Los Angeles se obětí policejního zásahu stala i herečka Jodie Sweetin známá ze seriálu Plný dům, která skončila po krátkém zápase s policejním příslušníkem na zemi. Herečka po incidentu řekla: „Náš aktivismus bude pokračovat, dokud naše požadavky nebudou vyslyšeny a nedojde ke změně. Nenecháme se odradit a v boji za naše práva budeme pokračovat. Nebudeme svobodní, dokud nejsme svobodní úplně všichni.“ 

Policie v Los Angeles strkala obušky také do novinářů z lifestylového serveru LA Taco, jeden z nich vše zachytil na video. Lexis Olivier Ray i jeho kolega se policistům jako novináři identifikovali několikrát, to však policistům nezabránilo jednoho z nich strčit na zem.

Ke zraněním po zásahu policistů došlo také během protestu v Jižní Karolíně. Incident, při kterém nebezpečně projela dodávka mezi protestujícími ve městě Cedar Rapids v Iowě, si dokonce vyžádal jednu hospitalizaci.

O zrušení rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu z roku 1973 rozhodli soudci 24. června v poměru 6 : 3, a to i díky hlasům soudců dosazených bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. Jeho nástupce Joe Biden jejich rozhodnutí označil za „vítězství extrémní ideologie“ a „tragickou chybu“, která vrátí USA o 150 let v čase.

Doporučeno
Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA? Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA? 12. května 2022 7:00

S rozhodnutím Nejvyššího soudu USA podle CBS News nesouhlasí až 59 % Američanů a až 64 % z nich tvrdí, že interrupce by měly být v USA legální za „všech okolností“ nebo alespoň ve „většině případů“.

Zpět
Sdílet
Diskuse