Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2022 13:46
Čas čtení 0:50
Viktor Kniš TASR

Oficiálně: EU schválila ukončení prodeje vozidel se spalovacími motory do roku 2035

Oficiálně: EU schválila ukončení prodeje vozidel se spalovacími motory do roku 2035
Zdroj: TASR - Miroslav Košírer
NEWS ELEKTROMOBILY EVROPSKÁ UNIE
Uložit Uložené

Toto rozhodnutí fakticky znamená zastavení prodeje vozidel na benzin a naftu a úplný přechod na vozidla s elektrickými motory v Evropské unii od roku 2035.

Evropská unie schválila ukončení prodeje vozidel se spalovacími motory v Evropě do roku 2035, informovalo ve středu nad ránem 27 členských zemí EU. Snaží se tak snížit emise oxidu uhličitého na nulu. Informovala o tom tisková agentura AFP.

Návrh byl předložen v červenci 2021 a toto rozhodnutí fakticky znamená zastavení prodeje vozidel na benzin a naftu a úplný přechod na vozidla s elektrickými motory v Evropské unii od roku 2035.

Opatření má pomoci dosáhnout klimatických cílů Evropy, především uhlíkovou neutralitu do roku 2050.

Na žádost zemí jako Německo a Itálie se 27 členů EU dohodlo také na tom, že budou zvažovat schválení využívání alternativních technologií, jako jsou syntetická paliva nebo plug-in hybridy, pokud pomohou dosáhnout úplného odstranění emisí skleníkových plynů.

Ministři životního prostředí na schůzce v Lucemburku také schválili pětileté prodloužení výjimky z povinností týkajících se CO2, která je udělena výrobcům produkujícím méně než 10 000 vozidel ročně, a to do konce roku 2035.

Spaľovací motor
Zdroj: TASR - Miroslav Košírer

O těchto opatřeních musí nyní jednat členové Evropského parlamentu. „Pro automobilový průmysl je to velká výzva,“ připustila francouzská ministryně pro energetickou transformaci Agnes Pannier-Runacher, která úternímu setkání předsedala.

Jak však dodala, je to třeba vzhledem ke konkurenci z Číny a Spojených států, které již výrazně staví právě na elektrických vozidlech – ty jsou vnímány jako budoucnost tohoto průmyslu.

Anketa:
Myslíš si, že jde o správné rozhodnutí Evropské unie?
Určitě ano, pomůžeme planetě.
Je to zbytečné.
Určitě ano, pomůžeme planetě.
14 %
Je to zbytečné.
86 %
Domů
Sdílet
Diskuse