Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2022 18:46
Čas čtení 0:44
Ilona Hobzová

Zeman podepsal příspěvek 5000 korun na dítě do 18 let. Kdo ho dostane automaticky?

Zeman podepsal příspěvek 5000 korun na dítě do 18 let. Kdo ho dostane automaticky?
Zdroj: TASR - Marko Erd
NEWS MILOŠ ZEMAN ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Rodiny budou příspěvek dostávat od srpna.

Rodiny, jejichž roční příjmy nepřesáhly jeden milion korun hrubého, dostanou jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě do 18 let věku. Návrh zákona ve středu podepsal prezident. Vyplácení by mělo začít v srpnu.

Automatická dávka jen pro některé rodiny

Příspěvek bude podle schválené novely pro dítě, které 1. srpna nedovrší osmnácti let. Domácnosti s přídavky na děti získají podporu automaticky. Ostatní rodiče o ni budou žádat elektronicky nebo osobně na místech označených jako Czech POINT. Nárok na dávku by mohly mít rodiče zhruba 1,56 milionu dětí.

Nárok na pětitisícový příspěvek od státu bude mít dítě s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku. Rodiče musí s dítětem žít a hradit jeho náklady. Příspěvek mohou získat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat ho mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích. 

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Do milionového příjmu se bude započítávat nejen výdělek ze zaměstnání a podnikání, ale také z nájmů a rovněž ostatní příjmy, například z autorských práv, výživného, prodeje nemovitostí nebo cenných papírů.

Domů
Sdílet
Diskuse