Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2022 14:25
Čas čtení 0:29
Ilona Hobzová

Švédsko a Finsko v úterý podepíší přístupové protokoly ke vstupu do NATO

Švédsko a Finsko v úterý podepíší přístupové protokoly ke vstupu do NATO
Zdroj: NATO
NEWS FINSKO NATO ŠVÉDSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Uvedl to generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

Finsko a Švédsko v úterý podepíší přístupové protokoly ke vstupu do NATO. Na čtvrteční tiskové konferenci to oznámil generální tajemník Jens Stoltenberg. Protokoly musí ratifikovat všechny členské státy, což může trvat šest až osm měsíců. NATO to uvedlo v oficiálním prohlášení.

Na summitu NATO ve španělském Madridu se na memorandu za Stoltenbergovy přítomnosti dohodli ministři zahraničí –⁠ Mevlüt Çavuşoğlu z Turecka, Pekka Haavisto z Finska a Ann Linde ze Švédska. Přítomni byli také lídři těchto států, turecký prezident Recep Erdoğan, jeho finský protějšek Sauli Niinistö a švédská premiérka Magdalena Andersson.

Stoltenberg přivítal memorandum i konstruktivní přístup, se kterým zástupci všech tří zemí k dohodě přistupují. „Členství Finska a Švédska v NATO je dobré pro obě země, pro NATO i pro evropskou bezpečnost,“ sdělil na konferenci.

NATO
Zdroj: NATO
Domů
Sdílet
Diskuse