Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. srpna 2022 14:30
Čas čtení 7:11
Jakub Paulík

TOP 10 filmů z vězení plných krvavých rvaček kriminálníků, ale také napínavých útěků

TOP 10 filmů z vězení plných krvavých rvaček kriminálníků, ale také napínavých útěků
Zdroj: UGC Distribution
FILMY A SERIÁLY NEJLEPŠÍ FILMY
Uložit Uložené

Od Shawshanku přes španělské vězení až po nehostinnou Francouzskou Guyanu.

Vězeňské filmy milujeme z podobného důvodu, kvůli kterému máme rádi horory. Na několik hodin nás přenesou do prostředí, které je kruté a postavám v něm jde často o život. V realitě bychom nikdy nic podobného zažít nechtěli, avšak z pohodlí domova si hrůzu na obrazovce velmi rádi užíváme.

Do seznamu top 10 jsme pro tebe vybrali slavné vězeňské klasiky, ale i méně známé, ale zato výjimečně kvalitní filmy. Přečíst si můžeš i o 10 nejzajímavějších filmech z letošního festivalu v Cannes, seznam 10 nejlepších hudebních dramat či nejkvalitnějších erotických filmů. Naši práci můžeš podpořit jako člen klubu Refresher+.

Vykoupení z věznice Shawshank (1994, režie: Frank Darabont)

Kde si můžeš film pustit: HBO Max
Délka filmu: 2 hodiny 2 minuty
Hodnocení na RT: 8,4 z 10
Herci: Tim Robbins a Morgan Freeman

Seznam nejlepších filmů neřadíme od prvního místa po desáté. Kdybychom však tvořili žebříček, The Shawshank Redemption by se zřejmě stal králem vězeňského podžánru. Ústřední postavou je Andy Dufresne, kterého neprávem odsoudí za vraždu manželky a jejího milence. Tichý bankéř Andy se stává ve vězení zpočátku lehkým terčem pro grázly, ale později si získává okolí svou bystrostí a inteligencí.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš postavu podle hlášky z oblíbeného animáku Shrek? KVÍZ: Poznáš postavu podle hlášky z oblíbeného animáku Shrek? 1. února 2024 10:31

Rychle zaujme i místního veterána Reda (Morgan Freeman) a z dvojice se stávají nerozluční přátelé. Shawshank plynulým způsobem rozvíjí velkolepé filmové divadlo plné emocí. Ke všem výrazným scénám přistupuje velmi citlivě. Nesnaží tlačit na pilu, ale přesto dohání diváky k slzám. Osudy jednotlivých postav a jejich příběhy jsou odlišné, ale přece spojené společným „domovem“. Některé z něj hledají vykoupení, jiné si život na svobodě už neumí ani představit.

Drama Vykoupení z věznice Shawshank bylo v roce 1994 nominováno na sedm Oscarů, ale nepodařilo se mu proměnit nominaci ani v jedné z kategorií. Rok 1994 byl totiž plný silných filmařských počinů a rekordní množství ocenění si pro sebe ukradl například Forrest Gump. Přesto lze zhodnotit, že The Shawshank Redemption je jeden z nejsilnějších filmů všech dob. Dokazuje to i jeho vysoké umístění ve světových žebříčcích.

Cela 211 (2009, režie: Daniel Monzón)

Kde si můžeš film pustit: Amazon Prime Video
Délka filmu: 1 hodina 50 minut
Hodnocení na RT: 7,6 z 10
Herci: Luis Tosar a Alberto Ammann

Od dramatického Shawshanku se přesouváme do drsného thrillerového prostředí cely s číslem 211. V ní se shodou okolností ocitne nastupující dozorce Juan Oliver. Ten se do nové práce vydá o den dříve, ale k jeho smůle se právě tehdy vězni rozhodnou rozpoutat vzpouru. Juan Oliver se tak dostává mezi nejhorší trestance, kteří nemohou zjistit, že stojí na opačné straně barikády. Druhým důležitým činitelem během vzpoury je charismatický trestanec Malamandre, kterého si zahrál fantastický Luis Tosar.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 117446 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse