Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2022 22:06
Čas čtení 0:48
Jana Chovancová

Manžela lucemburského premiéra posadili na summitu vedle homofobního Viktora Orbána

Manžela lucemburského premiéra posadili na summitu vedle homofobního Viktora Orbána
Zdroj: Palacio Real/propagační materiál/volně k užití
NEWS LGBTQ+ LIDÉ VIKTOR ORBÁN
Uložit Uložené

V roce 2021 kritizoval předseda lucemburské vlády Xavier Bettel maďarského lídra za zavedení homofobního zákona.

Desítky pozvaných hostů, kteří se zúčastnili večeře NATO ve španělském královském paláci, seděly podél dlouhého stolu obklopeného malbami umělce Francisca de Goyi. Poté, co byly následně zveřejněny fotografie, vyšlo najevo, že maďarský premiér Viktor Orbán byl usazen vedle Gauthiera Destenaya, prvního homosexuálního manžela lídra členského státu Evropské unie, píše The Guardian

Po uveřejnění fotografie a titulku se vyrojila řada spekulací o tom, zda bylo uspořádání míst k sezení záměrné, nebo šlo o shodu okolností. Španělský královský palác na otázku o uspořádání neodpověděl a médiím neposkytl žádný komentář.

Toto sestavení stolovacího řádu se událo rok poté, co Destenayův manžel, lucemburský premiér Xavier Bettel, kritizoval Orbána. Důvodem byl maďarský zákon, který zakazuje jakékoli vyobrazování LGBTQ+ lidí v učebních materiálech pro děti. 

Doporučeno
Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí 17. dubna 2024 14:00

„Být veřejně obviňován, být považován za nenormálního a za nebezpečí pro mladé lidi. Uvědomte si, že být gayem není volba,“ řekl Bettel, který se v roce 2015 stal prvním lídrem EU, který se oženil s partnerem stejného pohlaví.

„Ale být netolerantní, to volba je,“ dodal na závěr Bettel.

Domů
Sdílet
Diskuse