Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. července 2022 7:00
Čas čtení 2:52
Adéla Ježková

Kde se koupat: Láká tě koupání v zatopeném lomu? Zkus ten v Horní Cerekvi

Kde se koupat: Láká tě koupání v zatopeném lomu? Zkus ten v Horní Cerekvi
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET VYSOČINA KDE SE KOUPAT KRAJ VYSOČINA
Uložit Uložené

Pojď s Refresherem k vodě!

Oblíbenou sérii Kam na výlet Refresher na léto lehce přetransformoval do svěží podoby. Vydáme se k jezerům, rybníkům, nádržím i zatopeným lomům – připravili jsme pro tebe totiž speciální sérii tipů na skvělé koupání, především v přírodě, s názvem Kde se koupat. S sebou potřebuješ jenom plavky, ručník, deku a opalovací krém!

lom horni cerekev prirodni koupani
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Lom Horní Cerekev: vůně lesa a průzračná voda 

Dnes se pojedeme vykoupat do zatopeného lomu v obci Horní Cerekev v okrese Pelhřimov v Kraji Vysočina. Z Prahy i z Brna se sem autem dostaneš zhruba za 1 hodinu a 20 minut. Návštěvníci sem nejčastěji přijíždí po polní cestě poté, co odbočí ze silnice číslo 112 vedoucí z Horní Cerekve do Nové Vsi. Parkování kousek od vody stojí 50 Kč. Využít ale můžeš i vlak. Z Jihlavy, která je od města vzdálená asi 24,5 kilometru, tu budeš zhruba za 35 minut. Nádraží je přitom od lomu vzdáleno necelý kilometr. 

Lom v Horní Cerekvi tě určitě uchvátí. Nejenom, že je tu voda průzračná, a vidět je tak až do hloubky tří metrů, ale i samotné místo uprostřed lesa je krásné. Jelikož se jedná o zatopený lom, je logické, že přístup do vody není tak pohodlný jako v kempu u jezera. K dispozici je tak jen několik málo místeček, odkud je možné do vody vlézt.

Koupání mimo hlavní pláž může být kvůli častým sesuvům půdy nebezpečné, stejně jako skákání do vody, kterou neznáš. Dávej proto na sebe pozor. Okolo hlavní pláže se samozřejmě shromažďují všichni návštěvníci a nenajdeš tu takové soukromí jako třeba v pískovně Dobříň, kde jsme byli naposledy. I tak ale návštěva lomu rozhodně stojí za to.

lom horni cerekev prirodni koupani
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Průzračná vodní plocha se nachází na místě bývalého kamenolomu, po kterém zbyla pouze jáma, když tu byla ukončena těžba v osmdesátých letech minulého století. Hloubka v lomu je proměnlivá, převážná část se pohybuje kolem 13 metrů, největší hloubka je asi 21 metrů. Přístup do vody je písčito-kamenitý, ale není to nic hrozného, boty do vody tu potřebovat nebudeš. Lom je zarybněn, proto se nelekni, když ti kolem nohou proplavou hejna okounů nebo kaprů. Když budeš mít štěstí, možná narazíš i na úhoře či sumce. 

Doporučeno
Kde se koupat: Zatopená pískovna Dobříň má čistou vodu i minipláže schované v rákosí Kde se koupat: Zatopená pískovna Dobříň má čistou vodu i minipláže schované v rákosí 25. června 2022 7:00

Voda tu už má velmi příjemnou teplotu, 30. června to bylo 21,9 stupně Celsia. Podle Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina se jedná o vodu vhodnou ke koupání s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. Plocha je skvělá i pro náročnější plavce, kteří se nechtějí jen plácat na břehu, ale také si dlouze a kvalitně zaplavat – na to je lom velký dostatečně.

lom horni cerekev prirodni koupanilom horni cerekev prirodni koupanilom horni cerekev prirodni koupanilom horni cerekev prirodni koupani
Zobrazit galerii
(6)

Do lomu v Horní Cerekvi mají bohužel zakázaný vstup psi, nicméně když jsme tam byli naposledy, několik čtyřnohých mazlíčků se ve vodě koupalo. Návštěvní řád ale raději neporušuj. Je také zakázáno táboření a rozdělávání ohně. V místě se nenachází žádný stánek s občerstvením, nezapomeň si proto svačinu. Se začínající letní sezonou se nicméně možná nějaký stánek objeví. Je ale sympatické, že jsou u vody umístěny kromě odpadkových košů i mobilní toalety, a nikdo si tak nechodí ulevit „za keříček“ či v horším případě do vody.

Doporučeno
Kde se koupat: Vodní nádrž Záskalská je ukrytá v krásné brdské přírodě Kde se koupat: Vodní nádrž Záskalská je ukrytá v krásné brdské přírodě 18. června 2022 7:00

Na dně odpočívá pětimetrový žralok

Lom využívá ke svým ponorům Potápěčský spolek Pelhřimov, který má v místě základnu – pokud se potápíš, můžeš ji o víkendu využít za 150 Kč na den. Pamatuj, že potápět se v lomu v Horní Cerekvi můžeš pouze po dohodě s pelhřimovskými potápěči. Ti tu na dno umístili několik zajímavý objektů, k nimž se v rámci tréninků potápí. Jedná se například o dřevěného pětimetrového žraloka, stejně dlouhou loďku, kovovou postavu potápěče v životní velikosti, dubový sud, figurku vodníka či „žebřiňák“ – dřevěný vůz pro koně.

Až se dostatečně ochladíš a ležet u vody už tě nebude bavit, vyrazit můžeš do místní krásné přírody, která je přímo nabitá výlety. Navštiv třeba nedalekou zříceninu hradu Janštejn, kamenný kruh druidů či žulovou skalní hradbu Čertův hrádek. Pokud ti z plavání vyhládlo, restauraci nalezneš jak v Horní Cerekvi, tak například v okolních obcích Třešť či Počátky.

> Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii přinášíme každou sobotu tipy na skvělé výlety po České republice. Klikni na tlačítko „sledovat“ a už ti žádný tip neunikne!
> Kromě výletů a koupání obráží Refresher také bleší trhy, více se dozvíš ZDE.

Doufáme, že se ti v lese skrytém lomu v Horní Cerekvi líbilo a sluníčko tě moc nespálilo. Horké počasí má být i nadále, sleduj proto Refresher pro další tipy na koupání!

Domů
Sdílet
Diskuse