Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. července 2022 14:52
Čas čtení 0:48
Martin Adam Pavlík TASR

EU dovezla v červnu poprvé více zkapalněného zemního plynu ze Spojených států než plynu přes plynovody z Ruska

EU dovezla v červnu poprvé více zkapalněného zemního plynu ze Spojených států než plynu přes plynovody z Ruska
Zdroj: TASR/AP
POLITIKA EVROPSKÁ UNIE RUSKO SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Důvodem bylo výrazné snížení dodávek suroviny z Ruska do EU.

Evropská unie dovezla v červnu poprvé více zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států než plynu přes plynovody z Ruska. Důvodem bylo výrazné snížení dodávek suroviny z Ruska do EU. Uvedl to šéf Mezinárodní agentury pro energetiku (IEA) Fatih Birol.

„Nedávné výrazné omezení dodávek plynu do Evropské unie ze strany Ruska způsobilo, že červen se stal prvním měsícem v historii, kdy EU dovezla více plynu ve formě LNG z USA než přes plynovody z Ruska,“ napsal Birol koncem tohoto týdne na Twitteru v rámci analýzy IEA.

Plyn
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Co se týče celkového dovozu LNG, Evropská unie i Británie zaznamenaly rekordní objemy v dubnu. Vyšší spotové ceny v Evropě než v Asii nasměrovaly v daném měsíci dodavatele plynu na lukrativnější evropský trh, uvedl ve své zprávě z června americký Federální úřad pro energetiku (EIA).

Většina dubnových dodávek LNG do Evropy pocházela z USA, přičemž více než polovina z amerického exportu putovala na trh pěti evropských států – Británie, Francie, Španělska, Nizozemska a Polska. Do těchto států směřovalo v dubnu 54,1 % z celkového objemu amerického exportu LNG.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? 2. března 2024 14:30

Analytici a IEA však varují, že navzdory rekordnímu dovozu LNG ze Spojených států a jiných zemí Evropě stále hrozí během nadcházející zimy problémy, pokud nepřistoupí k opatřením, která jí pomohou část energií ušetřit.

Domů
Sdílet
Diskuse