Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2022 21:03
Čas čtení 0:36
Ema Stanovská TASR

UNESCO zařadilo ukrajinský boršč na Seznam světového kulturního dědictví. Vyžaduje prý „naléhavou ochranu“

UNESCO zařadilo ukrajinský boršč na Seznam světového kulturního dědictví. Vyžaduje prý „naléhavou ochranu“
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
NEWS UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Toto rozhodnutí učinilo UNESCO ve zrychleném procesu po ruské invazi na Ukrajinu.

Organizace OSN pro vzdělávání, vědu a kulturu UNESCO zařadila v pátek ukrajinskou polévku boršč na seznam kulturního dědictví. Vyžaduje podle ní „naléhavou ochranu“.


Ukrajina považuje boršč – hustou výživnou polévku, která se připravuje z červené řepy – za své národní jídlo, přestože se běžně konzumuje i v Rusku a jiných postsovětských republikách či v Polsku.

Doporučeno
Ukrajinská kuchyně a její speciality nabízí nespočet zajímavých chutí. Navštívili jsme pražskou restauraci The Boršč Ukrajinská kuchyně a její speciality nabízí nespočet zajímavých chutí. Navštívili jsme pražskou restauraci The Boršč 18. března 2022 11:30

Rozhodnutí umístit boršč na seznam ohroženého dědictví učinilo UNESCO ve zrychleném procesu po ruské invazi na Ukrajinu. V úvahu se bral „negativní vliv války na tuto tradici“.


„Ukrajinský boršč – národní verze boršče, který se konzumuje v několika zemích regionu – je nedílnou součástí života ukrajinské rodiny a společnosti,“ uvádí orgán OSN.


Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová rozhodnutí UNESCO komentovala slovy, že v současnosti „vše podléhá ukrajinizaci“.

Doporučeno
Recept na ramen: uvař si doma kapku Asie v podobě hutného vývaru s nudlemi Recept na ramen: uvař si doma kapku Asie v podobě hutného vývaru s nudlemi 8. dubna 2022 11:30

Základem boršče, zelné polévky s masem a se zeleninou, je vývar z kostí a masa – obvykle předního hovězího pro ruskou nebo ukrajinskou verzi boršče – ​​a směs osmažené zeleniny (červená řepa, zelí, brambory, mrkev, cibule).

Anketa:
Chutná ti boršč?
Ano.
Ne.
Ještě jsem ho nejedl/a.
Ano.
70 %
Ne.
19 %
Ještě jsem ho nejedl/a.
11 %
Domů
Sdílet
Diskuse