Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2022 19:28
Čas čtení 0:47
Tereza Šnajdrová

Leguáni na Bahamách trpí cukrovkou. Na vině jsou turisté, kteří ještěry krmí hrozny

Leguáni na Bahamách trpí cukrovkou. Na vině jsou turisté, kteří ještěry krmí hrozny
Zdroj: Wikimedia Commons/Jimmy Baikovicius/volně k použití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Leguáni na Bahamách mají zvýšenou hladinu cukru v krvi a ohrožuje je cukrovka. Na vině jsou turisté, kteří tvory krmí sladkými hrozny.

Severnímu bahamskému skalnímu leguánovi hrozí vyhynutí. Jedinci, kteří žijí ve volné přírodě na Bahamách, trpí podle zjištění vědců cukrovkou. Na vině jsou prý turisté, kteří ještěry krmí hrozny, informuje The Scientist.

Doporučeno
Vědci vymysleli novou metodu podávání léků, odolat by mohly i žaludeční kyselině Vědci vymysleli novou metodu podávání léků, odolat by mohly i žaludeční kyselině 1. července 2022 17:40

Severní bahamští leguáni skalní již nyní patří k ohroženým druhům zvířat, a dokonce se nachází na červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody. Jako by nestačilo, že ještěrů už je na zemi jen pár, nyní čelí další hrozbě. 

Vědci zjistili, že leguáni na Bahamách trpí cukrovkou a na vině jsou turisté. Ti tvory krmí velmi sladkými hrozny a zvyšují jim tak hladinu cukru v krvi. Leguáni si na cukr už tolik navykli, že ve chvíli, kdy se k Bahamám blíží lodě s turisty, cukru chtiví tvorové přiběhnou na pláž a dožadují se hroznů.

„Jsou to prostě malí popeláři,“ komentuje chování leguánů Emily Taylor, ředitelka laboratoře Fyziologické ekologie plazů na Kalifornské polytechnické státní univerzitě. 

Doporučeno
Psi pocházejí ze dvou populací vlků, tvrdí nová studie Psi pocházejí ze dvou populací vlků, tvrdí nová studie 1. července 2022 13:44

Autoři studie doufají, že jejich zjištění přiměje vládu, aby vypracovala plán, který leguány uchrání a zároveň nezlikviduje turistické oblasti na Bahamách. „Rozhodně nechceme, aby se zastavil cestovní ruch, myslíme si, že je to důležitá součást ochrany těchto zvířat,“ podotýkají autoři. „Ironií je, že se jim tu díky turismu daří. I když možná nezdravým způsobem,“ dodávají. 

Domů
Sdílet
Diskuse