Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2022 10:48
Čas čtení 0:38
Jana Chovancová

Google smaže historii pohybu ženám, které půjdou na interrupci

Google smaže historii pohybu ženám, které půjdou na interrupci
Zdroj: Unsplash/Gayatri Malhotra/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ŽENSKÉ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Informace o pohybu by si mohla zpětně vyžádat policie při vyšetřování.

Nejvyšší soud USA v červnu anuloval ústavní právo na interrupci. Soudy v některých amerických státech to hned začaly uvádět do praxe. Google na toto rozhodnutí reaguje také, píší The Guardian a CNBC.

Kromě toho, že bude mazat historii návštěv interrupčních klinik, vymaže i návštěvy jiných citlivých míst, jako jsou například centra pro plodnost a zařízení pro léčbu závislostí.

Doporučeno
Facebook a Instagram blokují příspěvky nabízející ženám pilulky na umělé přerušení těhotenství Facebook a Instagram blokují příspěvky nabízející ženám pilulky na umělé přerušení těhotenství 28. června 2022 10:02

Společnost není jediná, která se rozhodla podpořit právo žen na interrupci. Například Walt Disney uhradí svým pracovnicím cesty v souvislosti s plánováním rodiny. Podobně i Starbucks, Tesla, Airbnb, Netflix, Levi Strauss nebo Reddit prohlásily, že budou chránit právo svých zaměstnankyň zajistit si interrupci.

Těhotné ženy Julia Bradley-Cook (vlevo) a Krista Bywater protestují před Nejvyšším soudem ve Washingtonu během shromáždění na podporu práva na interrupci v USA v sobotu 14. května 2022.
Těhotné ženy Julia Bradley-Cook (vlevo) a Krista Bywater protestují před Nejvyšším soudem ve Washingtonu během shromáždění na podporu práva na interrupci v USA v sobotu 14. května 2022. Zdroj: TASR/AP

Také americký prezident Joe Biden se zastal práva žen a řekl, že ženy, které budou za interrupcí cestovat do jiných amerických států, budou pod ochranou federální vlády. Má to tak být pro případ, že by se je v některých státech úřady pokoušely zatknout.

Doporučeno
Biden: Ženy, které budou kvůli interrupci cestovat do jiného státu, ochráníme Biden: Ženy, které budou kvůli interrupci cestovat do jiného státu, ochráníme 2. července 2022 15:10

Biden zároveň dodal, že vláda zajistí přístup k potratovým pilulkám ve státech, kde jsou interrupce zakázány.

Zpět
Sdílet
Diskuse