Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2022 12:53
Čas čtení 0:30
Jana Chovancová TASR

Ve Švýcarsku měly svatbu první dva homosexuální páry

Ve Švýcarsku měly svatbu první dva homosexuální páry
Zdroj: Unsplash/Danie Franco/volně k užití
NEWS LGBTQ+ LIDÉ ŠVÝCARSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Švýcarsko povolilo homosexuálním párům kromě uzavření manželství také adopci dětí či umělé oplodnění pro lesbické páry.

Tento pátek uzavřely ve Švýcarsku manželský svazek první dva homosexuální páry. Pro zavedení práva sňatku homosexuálů hlasovalo loni v referendu 64,1 procenta Švýcarů.

Kromě toho, že Švýcarsko na základě výsledků referenda přistoupilo ke sňatku lidí stejného pohlaví, povolilo i adopci dětí, umělé oplodnění pro lesbické páry a možnost požádat o švýcarské občanství.

Doporučeno
Manžela lucemburského premiéra posadili na summitu vedle homofobního Viktora Orbána Manžela lucemburského premiéra posadili na summitu vedle homofobního Viktora Orbána 30. června 2022 22:06
láska lgbt
Zdroj: Getty Images/Ollie Millington

Švýcarsko, které se považuje za poměrně konzervativní zemi, dekriminalizovalo homosexualitu v roce 1942. V roce 2007 uzákonilo registrovaná partnerství osob stejného pohlaví, tento svazek však homosexuálním párům nepovoloval získání státního občanství či adopci dětí.

Tato země byla jedním z posledních států západní Evropy, které nepovolovaly uzavření manželství pro lidi z LGBTI komunity. Manželství dvou mužů nebo dvou žen je stále zakázáno například v Řecku, Itálii, Andoře, Monaku a San Marinu, stejnopohlavní manželství není povolené ani v Česku.

Domů
Sdílet
Diskuse