Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská
3. července 2022 17:38
Čas čtení 0:58

Singapurský pivovar vyrábí pivo z recyklovaných odpadních vod. Chce tím poukázat na omezené zdroje pitné vody

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Singapurský pivovar vyrábí pivo z recyklovaných odpadních vod. Chce tím poukázat na omezené zdroje pitné vody
Zdroj: Unsplash/BENCE BOROS/volně k užití

Společnost vodu dezinfikuje pomocí ultrafialového světla a filtruje přes pokročilé membrány.

Singapurský řemeslný pivovar Brewerkz vyrobil ve spolupráci s národní vodárenskou společností PUB pivo z recyklovaných odpadních vod. Chce tím poukázat na důležitost trvale udržitelného využívání vody a recyklace, píší deníky The Star a The Guardian.

K výrobě piva NEWBrew používá pivovar recyklovanou odpadní vodu, která z čističek odpadních vod začala vytékat v roce 2003. Aby se odstranily všechny nečistoty, vodárenská společnost je dezinfikuje pomocí ultrafialového světla a filtruje přes pokročilé membrány.

3. června 2022 7:00 Čas čtení 6:28 Kam zajít na pivo v Praze? Vybrali jsme 5 podniků s nejlepším venkovním posezením Kam zajít na pivo v Praze? Vybrali jsme 5 podniků s nejlepším venkovním posezením

„Tato voda se dokonale hodí k vaření piva, protože chutná neutrálně,“ řekl Mitch Gribov, hlavní sládek Brewerkz. „Minerální profil vody hraje při vaření piva klíčovou roli.“

Lidé NEWBrew popisují jako „osvěžující pivo s lehkou chutí, která je ideální pro tropické podnebí Singapuru“. O pivo je mimořádný zájem. První várka na výčepu v restauracích Brewerkz je již vyprodána a pivovar očekává, že zásoby v supermarketech dojdou do konce července.

Myšlenka recyklování odpadních vod na pitnou vodu se zpočátku nesetkala s pozitivní odezvou. V posledním desetiletí se to však mění, zejména kvůli omezeným zdrojům sladké vody.

Světový fond na ochranu přírody odhaduje, že až 2,7 miliardy lidí bojuje alespoň jeden měsíc v roce s nedostatkem pitné vody. Tento způsob recyklace vody už využívají vyspělé ekonomiky jako Izrael a Singapur, přidat by se chtěly i metropole, jako je Los Angeles či Londýn.

Anketa:
Ochutnal bys pivo z recyklované odpadní vody?
Jasně, proč ne?
Asi bych nejdřív nechal ochutnat kamaráda.
Ani náhodou.
Jasně, proč ne?
29 %
Asi bych nejdřív nechal ochutnat kamaráda.
43 %
Ani náhodou.
29 %
Domů
Sdílet
Diskuse