Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. července 2022 16:03
Čas čtení 0:53
Adam Novosad TASR

Ruští kosmonauti se na ISS vyfotili s vlajkou separatistů na Ukrajině

NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Ruští kosmonauti si vlajku sbalili s sebou na let do vesmíru.

Ruská vesmírná agentura Roskosmos zveřejnila v pondělí fotografii tří kosmonautů na Mezinárodní vesmírné stanici, kteří v rukou drží vlajku samozvané separatistické Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky na východě Ukrajiny. Oslavovali tak dobytí Luhanské oblasti ruskými jednotkami. Informuje o tom TASR.

Na fotografii, na níž Oleg Artěmjev, Denis Matvějev a Sergej Korsakov pózují s vlajkami DLR a LLR, se nacházejí i nápisy Den osvobození Luhanské lidové republiky! Oslavujeme na Zemi i ve vesmíru.

Roskosmos
Zdroj: Roskosmos

V prohlášení Roskosmosu se uvádí, že se kosmonauti na ISS „připojují ke gratulacím vůdci LLR Leonidu Pasečnikovi ke dni velkého vítězství“.

Artěmjeva, Metvějeva a Korsakova dopravila na ISS v březnu kosmická loď Sojuz MS-21, která přibližně tři hodiny předtím vzlétla z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.

Trojice kosmonautů se krátce před vstupem do prostor ISS převlékla do žlutých letových kombinéz s modrými prvky.

Vyvolalo to dohady, že si záměrně vybrali kombinézy v barvách ukrajinské vlajky, což však samotní kosmonauti popřeli. Každý člen posádky si podle nich sám vybral, do jaké kombinézy se oblékne. Žlutou barvu údajně zvolili proto, že měli nadbytek žlutého materiálu, který bylo třeba použít.

V tuto chvíli není jasné, jak se vlajky separatistických republik na Donbasu dostaly na palubu ISS. Na palubě jsou kromě tří ruských kosmonautů také tři členové americké mise Jessica Watkins, Robert Hines a Kjell N. Lindgren spolu s Italkou Samanthou Cristoforetti z ESA.

Domů
Sdílet
Diskuse