Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Martin Adam Pavlík
5. července 2022 9:58
Čas čtení 0:55

Toto jsou nejkrásnější rodinné domy na Slovensku. Známe finalisty na cenu za architekturu CE ZA AR

Kategorie:
Kultura
Uložit Uložené

Heslem 21. ročníku slovenské soutěže o nejkrásnější rodinné domy je opět #zelenápreachitekturu.

Známe 24 finalistů na slovenskou cenu CE ZA AR v šesti kategoriích (rodinné domy, bytové domy, občanské a průmyslové budovy, fenomén architektury, interiér a exteriér), kterou těm nejtalentovanějším architektům uděluje Slovenská komora architektů. 

O výsledcích 21. ročníku rozhodne sedmičlenná mezinárodní porota ve složení: Jakub Cigler (předseda poroty, ČR), Štěpán Valouch (ČR), Vladimír Sitta (ČR) a ze Slovenska Pavol Šilla, Bohunka Koklesová, Juraj Benetin a Igor Marko. Do aktuálního ročníku ceny za architekturu bylo přihlášeno osmdesát osm staveb, přičemž porota cestovala v rámci obhlídek jednotlivých děl od Bratislavy až po Trebišov.

Heslem akce je opět #zelenápreachitekturu – čili zdůraznění důležitosti architektury ve společnosti a také její pozice v kontextu klimatické krize (o tomto hesle jsme se loni bavili s manažerkou ocenění CE ZA AR Olgou Mihálikovou).

Oľga Miháliková
Zdroj: archív Oľgy Mihálikovej

K tomuto heslu letos přibylo ještě motto #regenerácia. To odkazuje na roli architektury v rámci rozjíždějícího se státního plánu obnovy. Vítěze poznáme během galavečera 6. října. V první kategorii rodinné domy bylo nominováno pět staveb. 

První je řadový dům v bratislavské Ľudové štvrti od ateliéru BEEF architekti, druhou Opatová II – nový dům se starým mlýnem v obci Opatová od ateliérů RDTH architekti a Land05. Mezi nominovanými je i vila Bôrik v Žilině od ateliérů Plural a Labak či rodinný dům „Slamák“ v Liptovském Jánu (architekti Martin Boleš, Aleš Berec a Erika Bolešová). Nominaci uzavírá ateliér režiséra v Strekově od ateliérů benkobenkova a gmb. Všechny nominace najdeš zde.

Anketa:
Preferuješ bytové, nebo rodinné domy?
Bytové.
Rodinné.
Bytové.
16 %
Rodinné.
84 %
CE ZA AR CE ZA ARCE ZA ARCE ZA AR
Zobrazit galerii
(24)
Domů
Sdílet
Diskuse