Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. července 2022 19:09
Čas čtení 1:00
Vojtěch Vanda ČTK

Pád ledovce má na svědomí další oběť z Česka

Pád ledovce má na svědomí další oběť z Česka
Zdroj: Flickr/Hauke Musicaloris/volně k užití
NEWS ITÁLIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do potvrdila médiím, že oba kamarádi, kteří cestovali v Dolomitech po hoře Marmolada, přišli o život.

Při nedělním sesuvu ledovce na hoře Marmolada v italských Dolomitech zemřeli dva muži z Česka. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do. Muži byli v horách spolu, podle mluvčí šlo o kamarády. Další lidé z České republiky se v souvislosti s neštěstím nyní nepohřešují, dodala.

Doporučeno
Pád ledovce v Alpách nepřežil jeden Čech, druhý se pohřešuje, potvrdilo ministerstvo Pád ledovce v Alpách nepřežil jeden Čech, druhý se pohřešuje, potvrdilo ministerstvo 5. července 2022 11:46

O katastrofě jsme tě informovali již v neděli. V úterý ministerstvo zahraničí na Twitteru uvedlo, že jedna z šesti osob, které přišly při sesuvu ledovce o život, byla z České republiky. K tomu přidalo, že pohřešuje ještě jednoho Čecha. 

Mluvčí rezortu odpoledne potvrdila druhé úmrtí. Muže z Česka identifikovala italská policie. Další informace ministerstvo nechce sdělovat. Český zastupitelský úřad podle mluvčí prověřil více než dvě desítky dalších podnětů a všichni tito Češi jsou v pořádku.

Na hoře Marmolada, kde se v neděli uvolnil velký kus ledovce, pokračuje pátrání. Podle posledních informací italských médií si sesuv vyžádal sedm mrtvých, počet pohřešovaných se během dne snížil ze 13 na pět. Do 15:00 se záchranářům podařilo vyzvednout z místa neštěstí několik kusů oblečení a další předměty, které zaměřily drony.

Podařilo se také dohledat majitele obou českých zaparkovaných vozů nedaleko začátku výstupu na ledovec, po kterých úřady pátraly od pondělí, uvedlo ministerstvo zahraničí.

Starosta města Canazei dnes zakázal vstup na celou horu Marmolada. Navzdory nedělní tragédii na vrchol stále stoupali turisté a zvědavci. Uzávěra hory je časově neomezená.

Pátraní je podle záchranářů velmi komplikované a ztěžuje ho i nepříznivé počasí. Kvůli bouřce ho museli v pondělí na mnoho hodin přerušit. Šance na přežití lidí, které sesuv zasáhl, je podle odborníků minimální.

Domů
Sdílet
Diskuse