Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2022 12:22
Čas čtení 1:10
Tímea Krauszová

Slovenský ministr financí Matovič vyhrál anticenu Homofob roku 2021

NEWS LGBTQ+ LIDÉ SLOVENSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ministr Igor Matovič byl v anketě Homofob roku nominován již vícekrát.

Slovenský ministr financí Igor Matovič vyhrál ve veřejné anketě anticenu Homofob roku. O jediné procento předběhl a těsně porazil expremiéra Roberta Fica, který získal 32 % hlasů. Mezi nominovanými byli i biskup Jozef Haľko, tenista Martin Kližan a mluvčí Aliancie za rodinu Anton Chromík, který v anketě už jednou vyhrál.

Matovič vyhrál anticenu za tento výrok: „Pellegriniho kamarád – buze*ant pos*aný – má zlaté cihly…”

Roberta Fica nominovali za výrok: „Já si nepřeji, aby zde chodili lidé, kteří budou tvrdit, že jsou ženy, a budou mít mezi nohama 20cm pinďou*a.“ Biskup Haľko získal nominaci za reakci na děj slovenského seriálu Přiznání: „Na druhý díl se nepodívám… neboť si myslím, že líbání lidí stejného pohlaví na obrazovku nepatří.“  

Bývalí premiéři v souboji o to, kdo je větší homofob

Ředitel slovenského Institutu lidských práv (IĽP) Peter Weisenbacher považuje za politováníhodné, že mezi nominované se za uplynulý rok dostali dva bývalí premiéři. „Šíření nenávisti, stereotypů a zneužívání LGBT menšiny k vytloukání politického kapitálu se zjevně přesunulo od extremistů do hlavního proudu slovenské politiky. Namísto řešení reálných problémů se politici uchylují k rozpoutávání vášní a rozdělování společnosti,“ řekl.

Doporučeno
Hnutí pro život podle sociálních pracovníků porušuje zákon, podnět prošetřuje krajský úřad Hnutí pro život podle sociálních pracovníků porušuje zákon, podnět prošetřuje krajský úřad 6. července 2022 9:50

Ministrovi cenu doručí poštou, Weisenbacher říká, že se s Matovičem setkat nechce. Trofejí pro vítěze je piktogram zdeformovaného obličeje, ve kterém je ukryt nápis 4 %. To je ve většině publikací uváděný podíl neheterosexuálních lidí v populaci. Anketu u příležitosti Mezinárodního dne proti homofobii zorganizovala nevládní organizace Institut lidských práv a neziskovka Duhové Slovensko. Do hlasování na webu se mohl zapojit kdokoli, stejně tak poslat nominaci.

V minulosti již anticenu získali poslankyně Anna Záborská, ministr obrany Jaroslav Naď či prezidentský kandidát Štefan Harabin. Nikdo z nich si však trofej nepřevzal. Jako jediný si cenu převzal bývalý předseda parlamentu Andrej Danko, který po setkání s aktivisty připustil, že v některých svých výrocích se mýlil.

Domů
Sdílet
Diskuse